Mėsainiai ir kebabai – neatsiejama greitojo maisto kultūros dalis visame pasaulyje. Tačiau ar žinote jų istoriją? Viskas prasidėjo nuo to, kai XIX amžiuje vokiečių imigrantai į JAV atvežė mėsos kotletą, žinomą kaip „Hamburgo kepsnys“. Būtent amerikiečiai sumanė šį patiekalą patiekti tarp bandelių ir taip sukūrė pirmuosius šiuolaikinius mėsainius.
Tuo tarpu kebabo istorija ilgesnė. Jo šaknys siekia Artimuosius Rytus, kur jau Osmanų imperijos laikais buvo populiarūs ant iešmų keptos mėsos patiekalai.
Modernus kebabas, kokį šiandien dažniausiai matome greitojo maisto užkandinėse, atsirado tik XX a. septintajame dešimtmetyje Vokietijoje. Turkų imigrantai sukūrė Döner kebabą – mėsą, keptą ant vertikalaus iešmo ir patiekiamą su duona, daržovėmis bei padažais.
Šis patiekalas greitai paplito po visą Europą, o vėliau – ir pasaulį, įsitvirtindamas kaip vienas populiariausių greitojo maisto variantų.
Lietuvoje pirmosios kebabinės pasirodė devintajame dešimtmetyje, o dabar jų galima rasti beveik kiekviename mieste. Tiesa, lietuviškas kebabas dažnai skiriasi nuo tradicinio turkiško.
Vis tik, šiuos patiekalus, pasirodo, lengva pasigaminti patiems namuose, o kad būtų dar lengviau, dalijamės J. Nainio-Jovani mėsainių ir Erikos su Sanda kebabų receptais.
Mėsainiai pagal Jovani su karamelizuotais svogūnais
Reikės:
- Jautienos faršo;
- Sviesto;
- Svogūnų;
- Romaninės salotos;
- Rudojo cukraus;
- Balzaminio acto;
- Čederio sūrio;
- „Cherry and Cola“ padažo;
- Sultenių;
- „Chipotle Dip“ padažo;
- Jalapenų;
- Marinuotų agurkų;
- „Poppamies Ribs and Burger“ prieskonių;
- Mėsainių bandelių.
Gaminimo eiga:
Sumaišome mėsą su prieskoniais ir suformuojame paplotėlius.
Karamelizuojame svogūnus: keptuvėje išlydome sviestą, dedame smulkintus svogūnus ir leidžiame apkepti. Įpilame šiek tiek „RedBull“ gėrimo ir išmaišome. Įveriame rudojo cukraus, pilame balzamiko acto, išmaišome ir atidedame į šalį.
Ant grilio iškepame mėsos paplotėlius, uždedame po griežinėlį čederio sūrio ir leidžiame jam išsilydyti.
Pašildome bandeles ir formuojame mėsainius: tepame padažo, dedame salotą, mėsos paplotėlius, smulkintus agurkėlius. Viršutines bandeles patepame „Cherry and Cola“ padažu ir suvožiame mėsainius.
Skanūs naminiai kebabai
Reikės:
- Kebabo mėsos (jautienos, vištienos);
- Lavašų;
- Pikantiško padažo;
- Česnakinio padažo;
- Šviežio kopūsto;
- Pekino kopūsto;
- Agurko;
- Pomidorų;
- Mėlynojo svogūno.
Gaminimo eiga:
Paruošiame daržoves: supjaustome šviežią kopūstą, pomidorus, agurkus, pekino kopūstą ir svogūnus.
Ant lavašo tepame pikantišką padažą. Dedame smulkintos mėsos, svogūnų, pomidorų, šviežio kopūsto ir pekino kopūsto su agurkais. Susukame kebabą ir pašildome grilyje apie 7 minutes. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































