Laukiate svečių, bet norėtumėte pasiruošti vaišes iš anksto? Artėja savaitgalis, norisi kažko skanaus, bet nesate nusiteikę trypti virtuvėje? Štai jums patiekalas, kuris nereikalauja daug darbo, gali būti valgomas kelias dienas, tinka ir svečiams vaišinti, ir šeimininkams pasilepinti.
Tai jautienos išpjova su tuno padažu. Vienas iš vasaros meniu patiekalų, paplitęs Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje. Siūlyčiau būtinai pamėginti.
Patiekalą reikia gaminti valgymo išvakarėse. Jums reikės geros jautienos išpjovos (tai turėtų būti ritinio formos raumuo), svogūno, daug morkų, saliero stiebų, lauro lapų, 2 stiklinių sauso balto vyno. Padažui - 250 g aliejuje konservuoto tuno; 350 g majonezo, 2 šaukštų kaparių, konservuotų vyno acte; citrinos ir, jei pasitaikytų, 4 ančiuvių, konservuotų aliejuje, kurie labai pagardina padažą.
Mėsą nuplaukite, nupjaustykite gyslas ir plėves, jei tokių yra, ir virkite ant lėtos ugnies su prieskoniais ir vynu. Morkų gali būti daug, nes jas paskui tinka patiekti kaip garnyrą prie jau paruošto patiekalo. Mėsą atvėsinkite neišimdami iš buljono (štai dėl ko patiekalą reikia pradėti gaminti iš vakaro), paskui supjaustykite kiek įmanoma plonesnėmis riekelėmis ir išdėliokite plokščioje lėkštėje.
Giliame puode mikseriu suplakite padažą iš tuno, citrinos sulčių, kaparių, ančiuvių ir trupučio buljono. Pabaigoje sudėkite majonezą. Padažas turi būti gana tirštas, pasistenkite nepadauginti buljono.
Užpilkite padažą ant supjaustytos mėsos ir papuoškite viršų keliais kapariais. Aplinkui galite sudėlioti šiaudeliais ar kaip kitaip supjaustytas virtas morkas. Valgykite su balta duona ir garuose virtomis daržovėmis. Patiekalas atrodo lengvas, bet iš tiesų yra gana kaloringas. Todėl šiuolaikinės šeimininkės deda mažiau majonezo, iš dalies pakeisdamos jį natūraliu jogurtu. Kai kas siūlo jautieną keisti orkaitėje kepta kalakuto krūtinėle. Bet tai jau šiokia tokia klastotė…