Ekspertai įspėja, kad yra keli maisto produktai, kurie sukelia podagrą arba paaštrina jos simptomus. Įsivertinkite, ar jūsų mityba yra palanki išsivystyti podagrai ir išbraukite iš raciono kelis produktus, jei juos vartojate.
Jei norite išvengti bjaurių podagros simptomų, turite žinoti penkis maisto produktus, kurių reikia vengti, ir penkis maisto produktus, į kuriuos juos reikėtų iškeisti, rašo express.co.uk.
Kas yra podagra?
Podagra yra artrito forma, kurią sukelia didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje. Per didelis šlapimo rūgšties kiekis gali sukelti skausmingus podagros priepuolius.
Šie priepuoliai įvyksta, kai organizmas negali atsikratyti šlapimo rūgšties kraujyje, todėl jis nusėda aplink sąnarius. Podagros priepuoliai paprastai prasideda staiga naktį ir gali tęstis nuo trijų iki 10 dienų.
Kai kurie maisto produktai gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį organizme, todėl sukelia podagros priepuolius.
Toliau pateikiame kelis maisto produktus, kurių reikėtų vengti sergantiems podagra apie norintiems nuo jos apsisaugoti, bei kokius produktus įtraukti į racioną, nes šie apsaugo nuo podagros arba ją palengvina.
Kokie maisto produktai sukelia podagrą?
Maisto produktuose, kurie gali sukelti podagros priepuolius, dažnai yra daug medžiagos, vadinamos purinais. Kai purinai virškinami, organizmas šlapimo rūgštį sukuria kaip atlieką, kurią reikia šalinti, tačiau jie taip pat sukelia podagrą.
Jei sergate podagra, turėtumėte sumažinti ne tik daug purinų turinčio maisto, bet ir alkoholio vartojimą. Sveikatos organizacijos pataria per savaitę išgerti ne daugiau kaip 14 vienetų alkoholio.
Šie penki maisto produktai yra vieni pagrindinių podagros priepuolių kaltininkų:
- Subproduktai ir organai (kepenys, inkstai, smegenys ir t. t.);
- Žvėriena (veršiena, elniena, kita žvėrienos mėsa);
- Žuvis, jūros gėrybės (šukutės, krevetės, ikrai);
- Saldūs gėrimai (vaisių sultys, gazuoti gėrimai);
- Mielės (bet kokie mieliniai produktai).
Kokius maisto produktus valgyti sergantiems podagra?
Žinome, kokių maisto produktų vengti podagra, tačiau į racioną įtraukę tam tikrus produktus galite valgyti ir skaniai, ir sumažinti podagros riziką arba palengvinti jos simptomus.
Vengiant visko, kas per riebu, taip pat valgant mažiau mėsos ir žuvies, galima geriau suvaldyti podagrą. Mažai purino turinčiuose maisto produktuose yra mažiau nei 100 mg purino 100-me gramų. Valgykite daug šių maisto produktų, kad išvengtumėte podagros priepuolių:
- Vaisiai ir daržovės, uogos, ypač vyšnios;
- Ankštinės daržovės (pupelės, žirniai, lęšiai);
- Riešutai;
- Sveiki grūdai (avižos, rudieji ryžiai, miežiai);
- Kiaušiniai.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!