Vienas tituluočiausių virtuvės šefų Lietuvoje – Liutauras Čeprackas – dalinasi tradiciniu itališku Sienos miesto riešutų bei džiovintų vaisių desertu, patiksiančiu visiems smaližiams.
Anot virtuvės virtuozo, italų kulinarijos virtuvė pasižymi nuostabaus skonio patiekalais, kurie gaminami naudojant aukščiausios klasės ir kokybės produktus. Itališka virtuvė vertinama dėl maistingų, skrandžio neapsunkinančių patiekalų. Todėl gamindamas itališką riešutų desertą, tinkantį ir sekmadienio iškyloms, ir pasisėdėjimams prie kavos, virtuvės guru pirmenybę teikia natūraliems produktams.
Itališkam riešutų skanėstų reikės:
100 g lazdyno riešutų
100 g graikinių riešutų
100 g migdolų (be luobelės)
70 g džiovintų figų
70 g abrikosų
70 g cukatų (iš citrusinių vaisių)
150 g medaus
120 g miltų
100 g juodojo šokolado
180 g cukraus pudros bei 20 g pabarstymui
20 ml vandens
30 g sviesto bei 10 g formai patepti
Cinamono, muskato riešuto, juodųjų arba baltųjų pipirų
Gaminimas:
1. Lazdyno, graikinius bei migdolų riešutus paskrudiname.
2. Susmulkiname paskrudintus riešutus, cukruotus vaisius (figas, abrikosus, cukatas) bei juodąjį šokoladą.
3. Dideliame dubenyje sumaišome susmulkintus riešutus, džiovintus vaisus, šokoladą, miltus. Paskaniname puse arbatinio šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio juodųjų arba baltųjų pipirų. Įtarkuojame ¼ šaukštelio muskato riešuto.
4. Į puodą įpilame medų, cukraus pudrą bei šlakelį vandens. Užvirus, nuolat maišydami paviriname dar 3-4 minutes.
5. Į medaus, cukraus pudros ir vandens masę įdedame gabalėlį sviesto. Sviestui ištirpus, suskystintą medų supilame į paruoštą sausų ingredientų mišinį. Masė turėtų gautis tiršta ir lipni.
6. Kepimo indą ištepame sviestu, gausiai apibarstome kakavos milteliais ir sukrečiame gautą masę.
7. Miltuotais pirštais sulyginame riešutų, vaisių, miltų ir medaus masę žemame kepimo inde. Šauname į įkaitintą orkaitę ir +150° temperatūroje kepame 30 min.
8. Iškepusį skanėstą reikia gerai atvėsinti, tada atsargiai išimti iš kepimo indo ir gausiai apibarstyti cukraus pudra.
Skanaus!