Freska, aptikta Pompėjos griuvėsiuose, sukėlė didelę nuostabos bangą archeologijos pasaulyje.
Istorinio miesto, kurį prieš daugiau nei 2 tūkstančius metų sunaikino Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimas, griuvėsiuose rastoje nedidelėje freskoje vaizduojama tipiška senovės italų idilė – vyno taurė, vaisiai ir, kaip mano specialistai, picos protėvis.
Taigi freska įrodo, kad panašų patiekalą į dabar nuo Italijos neatsiejamą picą, romėnai valgė dar prieš 2 tūkstančius metų. Žinoma, iki dabartinės freskoje pavaizduotam paplotėliui trūksta kai kurių ingredientų, kad ir mocarelos sūrio. Tačiau freska įrodo, kad pica tikrai nebuvo varguolių maistas, kaip manyta iki šiol.
„Anksčiau manyta, kad tai yra prastas žemdirbių maistas, tačiau tai, jog jis patiektas ant sidabrinio padėklo, šalia sidabrinių taurių – tai paneigia“, – sakė archeologas Gabrielis Zuhtriegelis.
Šiuolaikinė pica atsirado tik XIX amžiuje, kai Raffaele Esposito Neapolyje iškepė pirmąją picą su žaliais bazilikais, balta mocarela ir raudonais pomidorais – šis patiekalas simbolizavo Italijos vėliavos spalvas.
Daugiau detalių ieškokite TV3 žinių reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.