Visuomenės sveikatos ekspertai teigia, kad itin perdirbtas maistas – toks kaip mėsainiai, dešrelės, saldainiai ir ledai – yra „naujasis tabakas“, nes juose daug druskos, cukraus ir sočiųjų riebalų.
Gali sukelti priklausomybę
Daugiau nei pusė kalorijų, kurias suvalgo vidutinis Didžiosios Britanijos gyventojas, gaunama iš perdirbto maisto, dėl to didėja 2 tipo diabeto, širdies ligų, insulto, depresijos ir mirties rizika, rašoma express.co.uk.
Dauguma žmonių nežino apie pavojų, keliamą tokių maisto produktų, todėl norint įspėti žmones reikia stipresnių pranešimų, sako JAV ekspertai. Žurnale „BMJ Global Health“ Trish Cotter rašė: „Priedų, kvapiųjų medžiagų, emulsiklių ir dažiklių kokteilis gali sukelti priklausomybę gaminiams, o tai savo ruožtu lemia netinkamus mitybos modelius.
Atskleidė daromą žalą
Kaip rašoma iflscience.com, į savo mitybą įtraukus nesveiko maisto gaminius ir valgant tik juos, vos per savaitę tai gali žaibiškai pakenkti jūsų atminčiai ir savikontrolei.
Atlikti tyrimai rodo, kad aityba, į kurią yra įtraukti tik vafliai, mėsainiai, saldūs dribsniai ar kiti koloringi, greitai paruošiami produktai, gali pakenkti jūsų hipokampo (aut. past. – svarbi smegenų dalis, atsakinga už mokymąsi, atmintį, emocijų valdymą ir kt.) smegenų funkcijai.
Pranešama, kad bet koks hipokampo funckijos sutrikimas gali sukelti didesnį norą valgyti greitą maistą.
„Nesveikas maistas gali pakenkti jūsų savikontrolei. Pavyzdžiui, kai mes pamatome tortą, šokoladą, traškučius, mes prisimename, kaip yra malonu juos valgyti. Tačiau, kai būsime sotūs, hipokampas pradeda slopinti šiuos prisiminimus ir sumažina norą valgyti.
Tyrimai atskleidė, kad liesiems ir sveikiems žmonėms, kurie valgė nesveiką maistą vieną savaitę, sutriko hipokampo funkcija, todėl jie panoro valgyti, nors jau buvo pasisotinę“, – kalbėjo mokslininkai.
Iš viso tyrime dalyvavo 110 sveikų jaunuolių, kuriems buvo suėję 20 metų. Pusė iš jų visą savaitę valgė įprastą maistą, o kita dalis į savo mitybą įtraukė „vakarietiško stiliaus“ produktus, įskaitant itin saldžius dribsnius, greitai paruošiamus patiekalus ir belgiškus vaflius.
Beje, prieš atliekant tyrimą, buvo įvertinti tyrime dalyvaujančių jaunuolių kognityviniai sugebėjimai ir kasdienė atmintis, taip pat įvertintas jų apetitas.
Cukrus kenkia smegenims
Asmenų mitybos įpročiai parodė, kad tie, kurie visą savaitė valgė nesveiką, riebų, kaloringą, daug cukraus turintį maistą, jų atminties ir pažinimo funkcijos gerokai sumažėjo. Tai taip pat pažeidė jų smegenų hipokampo funkciją, todėl „vakarietiško stiliaus“ maistą valgantys jaunuoliai jautė nevalingą norą valgyti nesveiką maistą ir jautėsi alkani.
Prabėgus trims savaitėms po atliktų tyrimų, kuomet tyrime dalyvavę jaunuoliai sugrįžo prie savo normalios mitybos raciono, alkio pojūtis ir potraukis valgyti nesveiką maistą normalizavosi. Tai parodė, kad nesveiko maisto poveikis apetito kontrolei buvo trumpalaikis.
Visgi, ankstesni tyrimai atskleidžia, kad cukraus poveikis daro nemenką įtaką smegenims. Net ir po 12 dienų didelio cukraus kiekio naudojimo, mokslininkai žmogaus smegenyse matė smegenų dopamino ir opioidų sistemų pokyčius. Cukrus tapo tarsi priklausomybę sukeliantis vaistas.