Mažina ankstyvos mirties riziką
Londono imperatoriškojo koledžo֧ ir Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, per dieną suvartojantys ne mažiau nei 20 gramų riešutų, gali beveik 30 proc. sumažinti koronarinės širdies ligos (t. y. širdies raumens pažeidimas dėl sumažėjusios arba kartais ir visai nutrūkusios širdies vainikinių arterijų kraujotakos) riziką, 15 proc. vėžio ir 22 proc. – ankstyvos mirties riziką.
Kad kasdienis riešutų valgymas mažina ankstyvos mirties riziką, patvirtino ir Harvardo medicinos mokyklos tyrimas. „Nustatėme, kad žmonės, kasdien valgantys riešutus, gyveno ilgiau ir sveikiau nei nevalgantys riešutų“, – pabrėžė Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mitybos ir epidemiologijos profesorius Frankas Hu.
Tyrime dalyvavo beveik 120 000 žmonių. Jie dar 1980 – aisiais metais atsakė į klausimus apie savo mitybą ir toliau buvo stebimi net 30 metų. Tyrėjai suskirstė dalyvius į šešias kategorijas, kurios svyravo nuo niekada nevalgiusių riešutų iki valgiusių įvairius riešutus septynis ar daugiau kartų per savaitę. Nustatyta, kad kuo dažniau žmonės valgė riešutus, tuo mažesnė buvo jų ankstyvos mirties rizika.
Stiprina širdies sveikatą
Harvardo medicinos mokykla skatina valgyti riešutus dėl juose esančių mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, itin naudingų sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios mokyklos mokslininkai atliko tyrimą, atskleidusį, kad riešutai ypač naudingi vyrams, kuriems gresia širdies ligos. Tyrimas rodo, kad tiek sveiki vyrai, tiek jau patyrę širdies priepuolį, reguliariai valgydami riešutus gali sumažinti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką.
Be to, gydytojų teigimu, riešutuose esantys Omega-3 riebalai gali apsaugoti nuo širdies ritmo sutrikimų. Besirūpinantiems savo širdies sveikata, specialistai rekomenduoja rinktis migdolų, bertoletijų, anakardžių, pistacijų ir graikinius riešutus.
Sumažina diabeto riziką
Internetiniame žurnale „Diabetes care“ paskelbtame tyrime Toronto universiteto Mitybos mokslų departamento vadovaujama mokslininkų grupė pranešė, kad riešutai gali padėti kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, tai itin aktualu žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu.
Dr. Davidas Dženkinsas ir jo kolegos tyrimo dalyviams, sergantiems 2 tipo diabetu, skyrė tris skirtingus patiekalus: pirmasis iš jų – keksiukai, antrasis – riešutų mišinys, trečiasis – keksiukų ir riešutų mišinys. Dalyviams, vartojusiems tik riešutus, nustatytas geriausias gliukozės kiekis kraujyje ir sumažėjęs blogojo cholesterolio kiekis.
Tyrimai rodo, kad žmonės apie penkis kartus per savaitę valgantys riešutus (po 20-30 g) arba po porą šaukštų žemės riešutų sviesto, turėjo daug mažesnę 2 tipo diabeto riziką, palyginti su žmonėmis, kurie šiuos produktus vartojo retai. 2009-aisiais Harvarde atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad moterys, kurių per dešimtmetį buvo ištirta 140 000, reguliariai vartojusios graikinius riešutus, sumažino riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu iki 24%, palyginti su tomis, kurios juos valgė tik retkarčiais.
Yra puikūs antioksidantai
Riešutai yra puikus maistas, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pakenkti mūsų kūno ląstelėms ir sukelti ligas. Antioksidantų yra įvairiuose riešutuose, tačiau daugiausia – graikiniuose. „Norintiems gyventi sveikiau, į savo mitybą vertėtų įtraukti daugiau graikinių riešutų, nes juose yra daugybė antioksidantų polifenolių – junginių, kurie sąveikauja su laisvaisiais radikalais. Dešimtyje šių riešutų yra beveik dvigubai daugiau antioksidantų nei kituose riešutuose“, – pabrėžia JAV „Scranton“ universiteto chemijos profesorius Joe Vinsonas.
Migdolų ir lazdynų riešutuose gausu vitamino E, jis taip pat yra svarbus antioksidantas, saugantis kūno ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, lėtinantis senėjimo procesus, skatinantis organizmo audinių atsinaujinimą.
Papildykite savo kasdienę mitybą riešutais
Mitybos specialistų teigimu, kad pajustume naudą sveikatai, per dieną užtenka suvalgyti saujelę riešutų. Pensilvanijos universiteto medicinos profesorius P. Kris-Ethertonas rekomenduoja valgyti įvairius riešutus: migdolų, karijų, bertoletijų, graikinių, anakardžių, lazdyno, kedrinių pinijų, žemės. Svarbu, kad riešutai būtų nesūdyti ir nekepinti.
Taip pat jis siūlo išbandyti įvairius riešutų paruošimo būdus. Pavyzdžiui, vietoj įprasto sviesto ant duonos tepkite riešutų sviestą arba skanaukite su juo mėgstamus vaisius, o jogurtą ar salotas pagardinkite smulkintais riešutais. Riešutais galite papildyti i savo mėgstamus desertus, kokteilius, ledus. Eksperimentuodami virtuvėje ne tik atrasite naujų skonių, bet ir praturtinsite savo mitybą būtinomis organizmui medžiagomis.