Trakuose prasidėjo vienas ryškiausiai Lietuvos sporto padangėje šiemet žibančių renginių – FISA pasaulio jaunių irklavimo čempionatas. Rampų šviesos ir dėmesys nukreiptas į sportininkus, kurių yra tikrai nemažai – atvyko net 263 delegacijos iš 59 šalių. Kaip visada, tikimasi geriausių pasiekimų ir sėkmingų varžybų. Geriausių rezultatų laukia ir renginio organizatoriai, nuo kurių priklauso ne tik sklandi čempionato eiga, bet ir dalyvių gero poilsio užtikrinimas, teigiama pranešime spaudai.
Trakuose tokio lygio renginys organizuojamas jau antrus metus iš eilės. Pernai vykęs FISA pasaulio jaunimo irklavimo čempionatas buvo ypač sėkmingas: Tarptautinė irklavimo federacija FISA Lietuvos irklavimo federacijos prezidentui Dainiui Pavilioniui ir organizacinio komiteto pirmininkui Edmundui Daukantui įteikė apdovanojimą už gerai organizuotą renginį. Paminėtina tai, kad apdovanojimai įteikiami tik už labai gerai įvertintus renginius.
„Organizacinę čempionato dalį vertina tarptautiniai FISA paskirti delegatai. Jų nuomone, praėjusiųjų metų čempionatas yra vienas geriausių per pastaruosius 23 metus. Vienintelis pastaruoju metu įvykęs šio sporto renginys, kuris susilaukė tokių gerų vertinimų – Olimpinė regata. Tad organizaciniu lygiu mes nenusileidome Londono olimpinėms žaidynėms“, – kalbėjo pernykščio FISA pasaulio jaunimo irklavimo čempionato organizacinio komiteto pirmininkas Edmundas Daukantas.
Pasak Lietuvos irklavimo federacijos atstovės Monikos Kazlauskaitės, pernai vykusio čempionato dalyviai ypač žavėjosi vyravusia tvarka: „Irkluodami sportininkai kartais išmeta vandens buteliukus tiesiog į vandenį ir tai yra normalu, tačiau labai įdomu tai, kad sportininkai skundėsi esą jiems tiesiog ranka nekilo mesti buteliukų dėl dar jiems nematytos švaros. Ir dalyviai, ir mes buvome labai patenkinti čempionatu ir dabar belieka šiais metais viską atlikti dar geriau.“
Šiemet tokio paties įvertinimo tikėtis leidžia antrąkart pasitelkti tie patys organizatoriai. Dalyvių logistika, maitinimas ir apgyvendinimas, kaip ir pernai, patikėti kelionių organizatoriui „Baltic Tours“. Bendrovės vadovo Sigito Fabijonavičiaus teigimu, „Baltic Tours“ pasitelkė didesnius žmogiškuosius išteklius.
„Nutarėme sustiprinti pajėgas – tiek iš vidinių įmonės resursų, tiek iš savanoriškos veiklos, – pasakojo S. Fabijonavičius. – Darbas čempionato metu yra nervingas, reikalaujantis kruopštumo, greitos orientacijos, gebėjimo priimti racionalius sprendimus. Be nuolatinio projektus aptarnaujančio personalo samdėme laikinus darbuotojus. Tai jauni, aktyvūs žmonės, puikiai kalbantys ne viena užsienio kalba, taktiški, energingi. Šiais metais atrankoje dalyvavo 142 kandidatai, iš jų atrinkome 6.“
„Baltic Tours“ irklavimo čempionate vienu metu organizuoja apytikriai 1200 dalyvių maitinimą atsižvelgiant į kiekvienos šalies poreikius, kultūrinius pageidavimus. Tiek žmonių kasdien juda maršrutu Vilnius–Trakai–Vilnius. Jie per savaitę nuvažiuoja virš 60 tūkst. km. Bendrovės projektų vadovė Rasa Levickaitė dalijosi ir kita įdomia statistika: „Kalbant apie šių metų čempionatą, stebina kiekiai – sunku patikėti, kad per metus yra parašyta virš 5000 elektroninių laiškų, renginiui užsakyta 1200 kg makaronų, tiek pat daržovių, 10 tūkst. litrų gazuoto vandens.“ Dideli reikalavimai buvo keliami ir viešbučiams – jie turėjo būti ne tik pritaikyti aukštaūgiams sportininkams, bet ir demonstruoti lankstumą – daryti daug paskutinės minutės pakeitimų.
E. Daukantas sakė, kad sportininkų apgyvendinimo sąlygomis pernai buvo patenkinta tiek irklavimo federacija, tiek patys atletai: „Sąlygos buvo išties kokybiškos ir geros. Įdomu tai, kad anot sportininkų, turbūt labiausiai įsiminė svetingumas. Metais vėliau analogiškas čempionatas vyko Austrijoje. Teko bendrauti su sportininkais ir personalu, kurie dalyvavo ir ankstesniame Trakuose vykusiame čempionate, ir Austrijoje. Jų komentaras buvo paprastas: „Sienos visur vienodos, o žmonės vis dėlto skiriasi“. Ypač sužavėti liko tam tikri techniniai darbuotojai, kurie vyksta į visus čempionatus, jie sakė, kad dabar į Lietuvą grįžta lyg pailsėti.“ E. Daukantas pridūrė, kad pernykštę kokybės kartelę šiemet bandoma iškelti dar aukščiau.