Imbieras dažnai vartojamas ir vietoje vaistų, iš jo gaminami gydomieji nuovirai. Šviežia kvapiojo imbiero šaknis pasižymi ypatingu, atsikosėjimą lengvinančiu, prakaitą varančiu, skausmą malšinančiu poveikiu, todėl ypač tinka persišaldžius.
Marinuoti imbierai
Dvi imbiero šaknys, 250 ml ryžių acto, 6 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos
Nuplaukite ir nulupkite imbiero šaknis. Jas supjaustykite arba sutarkuokite kuo plonesniais griežinėliais, sudėkite į dubenį, pabarstykite druska ir palikite 30 min. pastovėti. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą ir cukrų, užvirinkite. Sudėkite tarkuotą imbierą į stiklainį, užpilkite karštą acto ir cukraus mišinį, atvėsinkite, užsukite dangteliu ir pastatykite į šaldytuvą. Po savaitės imbieras turėtų įgauti šviesiai rožinį atspalvį. Marinuotą imbierą šaldytuve galima laikyti maždaug mėnesį.
Karamelizuota vištiena su imbieru
6 šaukštų rudojo cukraus, 5 šaukštų žuvies padažo, 4 vištienos ketvertukų, 50 ml aliejaus, 6 svogūnų laiškų, 3 šaukštų sojos padažo, 1,5 šaukšto baltojo vyno acto, 1 šaukšto medaus, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 100 g sutarkuoto nulupto šviežio imbiero, 400 g ryžių, druskos.
Dideliame inde sumaišykite 2 šaukštus rudojo cukraus ir 2 šaukštus žuvies padažo, kol cukrus ištirps. Šiame skystyje marinuokite vištienos ketvertukus (mažiausiai 2 valandas kambario temperatūroje arba per naktį šaldytuve). Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apie 30 s apkepinkite smulkintus žalius svogūno laiškus. Juos nukelkite nuo ugnies ir pastatykite šone. Vidutinio dydžio emaliuotoje troškintuvėje sumaišykite 4 šaukštus rudojo cukraus su 1 šaukštu vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Kelis kartus pamaišykite ir virinkite dar apie 3 min. Pamažu supilkite 300 ml vandens ir 3 šaukštus žuvies padažo kartu su soja, actu, medumi ir puse aliejaus, kuriame kepė svogūnai. Užvirkite ir virinkite ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol skysčio šiek tiek nugaruos. Sudėkite susmulkintus svogūnus, imbierą, česnaką ir virkite dar 5 min.Vištienos ketvertukus skrudinkite viršutinėje orkaitės dalyje apie 15 min., kol mėsa smarkiai paruduos. Išėmę iš orkaitės, nulupkite apkepusią odelę ir vištieną dėkite į indą su padažu. Uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite apie 15 min. Kol vištiena troškinsis, išvirkite ryžius. Į išvirusių ryžių masę įmaišykite likusį aliejų kartu su jame pakepintais svogūnų laiškais. Pateikite vištieną ant ryžių ir palaistykite ją karameliniu imbiero padažu.
Cukruoti imbierai
500 g imbiero šaknų, 500 g cukraus, žiupsnelio vanilinio cukraus, 2 cinamono lazdelių, vandens.
Imbiero šaknis nulupkite, supjaustykite taisyklingos formos kubeliais, suberkite į puodą su vandeniu, pavirkite apie 15 min. ir nuovirą nupilkite. Į puodą įpilkite 3 stiklines vandens, suberkite cukrų, sumeskite visus prieskonius, imbierų gabalėlius ir kaitinkite, kol imbierai taps skaidrūs. Tada sirupą nupilkite, imbierus sukrėskite į kiaurasamtį, apibarstykite cukrumi ir gerai pakratykite, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Paskui išdėliokite imbierų gabalėlius ant grotelių arba į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite džiūti mažiausiai parai. Nuo imbierų likusio cukraus ir cukraus sirupo neišpilkite – tiks arbatai, kepiniams ar kompotams gardinti.
Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 morkų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 1 šaukšto trinto imbiero,
4 stiklinių vištienos sultinio, 1 apelsino, 1 lauro lapo, 1 šaukšto grietinėlės, žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, 1 citrinos.
Alyvuogių aliejuje apkepinkite smulkintus svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, lauro lapą, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsino sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.