Už kibirėlį džiovintų raudonikių Panevėžio turguje Rima prašo 8 eurų. 100 gramų baravykų kainuoja 10 eurų – už kilogramą būtų visas šimtas.
„Kilogramo niekas nebeima, 2–3 kibiriukus, jeigu didesnė šeima, jaunimas suvažiuoja“, – pasakoja prekeivė Rima.
Grybautojos sako ir pernai prieš šventes džiovintų grybų kainos buvo panašios. O štai juos sudžiovinti atsieina kasmet vis brangiau.
„Kainuoja gi sudžiovinti, nepamatai kaip prisuki. Reikia mokėt, tada išsižioji“, – teigia prekeivė Angelė.
Visgi prekeiviai pastebi, kad žmonių susidomėjimas grybais nemažėja – perka ir už gana aukštą kainą.
„Ir marinuotus baravykus labai perka žmonės ir pinigų neskaičiuoja už gerus grybus. Jeigu pusė litro – 10 eurų, tai litras – 20 eurų. Savose sultyse daryti baravykai“, – sako prekeivė Bronislava.
Brangsta pupos
Žmonės sako, kad ant Kūčių stalo įprastai puikuojasi net ne vienas patiekalas su grybais:
„Barščiai su grybais, virtinukai su grybais, silkė su grybais.“
„Aš tai gaminu tokį mano mamos močiutės troškinį: burokėliai, silkė, džiovinti grybai, svogūniukai.“
„Virtinukai su grybais ir silkutė vienokia, kitokia, pupos dar.“
Pupos ant šiųmečio Kūčių stalo – brangesnės. Štai Angelė pernai už litrą pupų prieš šventes prašė 5–6 eurų, šiemet litras pupų kainuoja 8 eurus.
„Tai kad brangus auginimas, šiemet labai nemezgė, ant vieno stiebo 4 pupienojai, ankštys 4, tai kokios plantacijos bereikia“, – sako Angelė.
Viena labiausiai graibstomų prekių prieš šventes – miško spanguolės. Už jų litrą prekeiviai Panevėžio turguje prašo 4 eurų.
Nors dažnas sutiktas pirkėjas tikina, kad šventiniam stalui pasiruošę išleisti daugiau, kai kurie taupė iš anksto. Tačiau tikrai ne pas visus per šventes stalai lūš nuo gardžių patiekalų.
Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.