Tačiau miškų žinovai tikina, kad dėl vėlyvų šalnų ir alinusios sausros gausaus miško derliaus neverta tikėtis.
Ant prekystalių jau puikuojasi ne tik pirmosios miško uogos – žemuogės, bet ir mėlynės. Štai Elena 6 litrus mėlynių rinko 7 valandas. Ji tikina, kad uogų mažai, tenka gerokai paropinėti po mišką. Tad už litrą mėlynių uogautoja prašo 10 eurų.
„Po 6 ar 5 eurus litras būdavo, o šiemet – dvigubai“, – kainas lygina Elena.
Uogautoja paaiškina ir, kodėl uogos gerokai brangesnės nei pernai.
„Dėl to, kad nėra šiemet uogų“, – tikina ji.
Elenai antrina ir kelis indelius mėlynių pririnkusi Audronė.
„Anksčiau litrą pririnkdavai per 40 minučių ar 35 min., dabar jau reikia ir valandos“, – sako moteris.
Kol kas nepinga ir neseniai miškuose rausti pradėjusios žemuogės. Už mažą stiklinaitę uogautojai prašo 4–5 eurų, litras kainuoja 20–25 eurus.
Praeivių nuomonės išsiskyrė, vieni linkę uogautojus pateisinti, kiti žada sutaupyti ir uogų prisirinkti patys:
„Atrodo daug, bet tas žmogus, kuris renka, jam tikrai sunku ir uodai, ir mašalai, o jeigu dar kelius skauda“.
„Labai brangu, ką ten stiklinytė 4 eurai, gal pats nuvažiuosiu į mišką“.
Uogautojai sako, kad žemuogių kaina, ko gero, išliks didelė visą sezoną. Mėlynės esą tik prasideda, tad, jei uogų pavyks rasti daugiau, euru ar keliais jos gali pigti.
„Vietomis yra uogų, turbūt ten, kur nenušalę lopinėliai, kai kur iš viso nėra, dar kitur labai smulkios ten, kur drėgniau – didesnės“, – tikino uogautoja Bronislava.
Nors pastaruoju metu gerokai palijo ir miškuose gaisringumo klasė iš didžiausios nukrito į mažiausią, girininkas sako, kad dosnaus miško šiemet neverta tikėtis.
„Apšalo žiedai, apšalo uogienojai. O po to neatsigavo, nebuvo drėgmės, nebuvo lietaus <...> žiūrint į šiandieninę situaciją, didelių derlių šiemet tikrai nebus“, – situaciją apibendrina Valentinas Sarapas.
O mitybos specialistė primena, kuo miško uoga naudingesnė nei, pavyzdžiui, augusi sode.
„Būtent tuo, kad turi daugiau biologiškai aktyvių medžiagų, lyginant su sodo uoga. Ne veltui liaudies medicinoje naudojama tiek daug miško uogų“, – tvirtina dietistė Deimantė Garšvinskė.
Ir nors metams į priekį uogų neprisivalgysime, mitybos specialistė ragina kiek įmanoma pasimėgauti vasaros gėrybių įvairove.
Daugiau apie tai – TV3 reportaže, esančiame straipsnio viršuje.