„Natūralu, kad tėvai yra labiausiai mažylio sveikata besirūpinantys asmenys, todėl jie ir turi nuspręsti, kas jų vaikui geriausia. Vis tik aš rekomenduoju prieš sudarant specialų valgiaraštį vaikui, atlikti medicininius kraujo ir šlapimo tyrimus ir įsitikinti, kad vaikas yra sveikas“, – pataria gyvo maisto ekspertė iš JAV Victoria Boutenko. Pasak jos, mityba negali tapti politiniu klausimu. Jeigu tyrimai rodo, kad vaikui trūksta cholino (vienas iš vitaminų – aut. past.), jo dietą verta papildyti kiaušiniais, tačiau geriau jau padėti lauke auginamų vištų. Bet kokiu atveju, tėvams visada labiausiai turi rūpėti vaiko sveikata.
Žymi gyvo maisto ekspertė ir propaguotoja Victoria Boutenko apie sveiką mitybą ir jos įtaką organizmui yra parašiusi kelias knygas. Be to, visa jos šeima praktikuoja ir populiarina gyvą maistą ir žaliuosius kokteilius (angl. – green smoothies), kurių receptus jie ir kuria. Kai 1994 metais visa šeima tapo žaliavalgiais, septynerius metus visi maitinosi vienodai. Vėliau, įgiję patirties, kiekvienas ėmė kurti individualius savo mitybos planus. Tiesa, Victoria visuomet akcentuoja asmens pasirinkimo laisvę šeimoje. Jos pačios vaikai žaliavalgiais tapo būdami 8 ir 9 metų. Paauglystės laikotarpiu jie atsisakė žalio maisto dietos ir tai, pasak jų mamos, buvo ypatinga patirtis, nes jie pajautė kaip į šiuos pokyčius reaguoja sveikata, ir po truputį jau patys nusprendė likti žaliavalgiais.
„Kalbant apie pačius mažiausius, geriausias gyvas maistas kūdikiams – sveikai besimaitinančios motinos pienas. Taip pat kiekvienam vaikui nuo šešių mėnesių jau galima šaukšteliu maitinti ir žaliuosius kokteilius“, – dėsto V. Boutenko. Pasak jos, kiekvienas žmogus savo mitybos polinkius ir įpročius išsiugdo būdamas maždaug nuo 9 iki 24 mėnesių amžiaus. Šiuo svarbiu laikotarpiu vaikas įsisavina ne tik tai, kokį maistą valgyti, bet ir porcijų dydžius, valgių dažnumą, kada vėliausiai jis gali valgyti ir kita. Vėliau šių įpročių beveik neįmanoma pakeisti.
V. Boutenko nuomone, vienodai svarbu motinai laikytis sveikos dietos nėštumo metu ir vėliau maitinti naujagimį sveikiausiu maistu. Dažnai pasitaiko, kad ankstyvuoju laikotarpiu laikęsi žalio maisto dietos kartu su tėvais, paauglystėje žmonės jaučia poreikį patiems susidėlioti vertybes ir prioritetus apie savo sveikatą, tačiau kūdikystėje ir vaikystėje įgyti įpročiai vėliau nulemia sprendimus, leidžiančius nugyventi sveiką ir pilnavertį gyvenimą.
Victoria Boutenko rugsėjo 19–20 dienomis svečiuosis Vilniuje ir drauge su kitais garsiais gyvo maisto ekspertais ir mokslininkais iš viso pasaulio skaitys paskaitas Ann Wigmore gyvo maisto konferencijoje. Victorios Boutenko vizito metu apie vaikų mitybą bus kalbama atskirai susitikime su mitybos specialistais bei valdžios atstovais Seimo rūmuose.
Victoria Boutenko (nuotr. asm. archyvo)