• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grybavimo sezonas įsibėgėja, tad žmonės ieško įvairių receptų bei būdų, kaip skaniai juos pateikti šeimai. Nors kol kas apsinuodijimo grybais „sezonas“ dar neprasidėjo, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės klinikinės toksikologijos gydytoja, gyd. anesteziologė reanimatologė, Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja Gabija Laubner nurodo, kokiais grybais lietuviai apsinuodija dažniausiai ir kaip atpažinti pirmuosius apsinuodijimo simptomus.

7

Grybavimo sezonas įsibėgėja, tad žmonės ieško įvairių receptų bei būdų, kaip skaniai juos pateikti šeimai. Nors kol kas apsinuodijimo grybais „sezonas“ dar neprasidėjo, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės klinikinės toksikologijos gydytoja, gyd. anesteziologė reanimatologė, Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja Gabija Laubner nurodo, kokiais grybais lietuviai apsinuodija dažniausiai ir kaip atpažinti pirmuosius apsinuodijimo simptomus.

REKLAMA

Vos tik miškuose atsiranda pirmieji grybai – į gamtą sugūži jų skonio išsiilgę grybautojai. Dauguma lietuvių su pasimėgavimu valgo pamėgtus grybus, tačiau gydytoja įspėja, kad apsinuodijimus, virškinimo sutrikimus ir kitus negalavimus gali sukelti ne tik nuodingi, bet ir valgomi grybai.

„Pirmas dalykas, kuris lemia apsinuodijimus, kad žmonės renka nepažįstamus grybus. Po to, kad valgo kažkieno kito rinktus grybus. Yra tokių minčių, kad neretai apsinuodija vyresni žmonės, kurie turi regos sutrikimų ir jau prasčiau atskiria grybus. Kai kurias atvejais žmogus žino, kad grybas yra nuodingas, bet vis tiek valgo.

REKLAMA
REKLAMA

O kartais apsinuodijimą lemia tai, kad grybai paruošiami netinkamai. Pavyzdžiui, bobausiai, kuriuos reikia nuvirti kelis kartus, todėl netinkamai paruoštas jis gali apnuodyti organizmą. Bet yra tokių grybų, kuriuos gali ruošti ilgiausiai, tačiau jų turimas nuodas nedings. Pavyzdžiui, žaliosios musmirės nuodas yra visiškai atsparus virimui, džiovinimui ir marinavimui“ – nurodo toksikologijos gydytoja G. Laubner.

REKLAMA

Pirmieji apsinuodijimo simptomai

Nors šiais metais dar nė vienas žmogus dėl apsinuodijimų grybais nesikreipė, tačiau gydytoja sako, kad apsinuodijimų centras jau sulaukė keleto skambučių, kurių metu teiravosi, kaip tai atpažinti.

„Apsinuodijimų grybais padaugėja rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį ir spalį, o žmonės į ligoninę kreipiasi kasdien. Dabar oro sąlygos tinkamos grybų augimui, todėl galima manyti, kad apsinuodijimai gali prasidėti anksčiau“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Grybai priskiriami sunkiai virškinamam maistui, todėl jautresnį skrandį turintys žmonės dažniau apsinuodija grybais ir skundžiasi skrandžio skausmais, pykinimu, viduriavimu. Gali pasitaikyti ir galvos svaigimas. Šie simptomai yra lengvai praeinantys ir trunka apie 2–3 valandas.

„Jeigu žmogus ilgą laiką vėmė, jis gali labai nusilpti, sutrikti jo koordinacija, net prarasti sąmonę. Užsitęsus skausmui, viduriavimui ir vėmimui – ilgiau nedelskite. Kiekvienas apsinuodijimas grybais turi būti vertinamas, kaip pavojus sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu suvalgėte grybų ir po poros valandų praėjo pykinimas ir pilvo skausmas, galima tai traktuoti persivalgymui arba manyti, kad maistas paprasčiausiai netiko. Tačiau užsitęsus požymiams nereikia delsti – visi grybai yra valgomi, bet kai kurie tik vieną kartą“, – nurodo toksikologė.

Gydytoja nurodo, kad kasmet bent vienas žmogus miršta apsinuodijęs grybais. Pasak jos, ši mirtis gali būti išvengiama, paprasčiausiai nerenkant nepažįstamų grybų, nes tai nėra liga, kuri užklumpa netikėtai.

REKLAMA

Dažniausiai apsinuodija dviejų rūšių grybais

Pats pavojingiausias grybas Lietuvoje – žalsvoji musmirė, nes joje yra anatoksinas – nuodas, kurio nepaveikia joks grybų apdirbimo būdas. Taip pat jo yra ir kitų rūšių musmirėse, todėl geriau jų vengti. Anatoksino turi ir žvynabudėlės, jos yra mažesnės nei paprasta valgomoji žvynabudė.

Taip pat gydytoja išskiria bobausius, varpelinius mėšlinukus ir muskarino turinčius grybus – plaušabudes.

„Dar yra nuodingasis nuosėdis – šį grybą labai dažnai valgo žmonės, o kitas labai mėgstamas žmonių grybas, kuriuo dažnai apsinuodijama yra žaliuokės. Jomis apsinuodijama tada, kai valgomas didelis jų kiekis, pavyzdžiui, jeigu valgysite 3 kartus per dieną arba kartą per dieną, bet visą savaitę. Apsinuodijimą sukelia didelis šių grybų kiekis“, – nurodo G. Laubner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų