Apsaugo nuo vėžio
Buvo atlikta keletas tyrimų, siekiant išsiaiškinti, ar kavos kancerogeninės savybės yra susijusios su vėžio išsivystymu – tokio ryšio tyrėjai nerado. Tačiau keli tyrimai, įskaitant keletą, kuriuos cituoja Amerikos vėžio draugija, nustatė, kad kava iš tikrųjų gali apsaugoti nuo daugelio vėžio rūšių.
ACS tinklalapyje teigiama, kad kava gali sumažinti kelių rūšių vėžio riziką, įskaitant galvos ir kaklo, krūties ir kepenų vėžį. Skrudintoje kavoje yra šimtai biologiškai aktyvių junginių, įskaitant kofeiną, flavonoidus, lignanus ir kitus polifenolius.
Įrodyta, kad šie ir kiti kavos junginiai padidina energijos sąnaudas, slopina ląstelių pažeidimus, reguliuoja DNR atstatymo genus, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir (arba) slopina metastazes, be kita ko.
Sumažina savižudybės riziką
Pastaruoju metu savižudybių skaičius didėja, todėl milijonai žmonių visame pasaulyje ieško atsakymo, kaip sustabdyti šios epidemijos pražūtingą poveikį. Tyrėjai nustatė ryšį tarp kavos vartojimo ir sumažėjusios savižudybės rizikos.
Harvardo visuomenės sveikatos universiteto tyrėjai nustatė, kad suaugusiųjų, kurie išgėrė nuo dviejų iki keturių puodelių kofeino kavos per dieną, savižudybių procentas buvo maždaug perpus mažesnis nei tų, kurie gėrė kavą be kofeino, gėrė labai mažai ar visai nemėgo kavos.
Taip pat buvo nustatyta, kad kavoje esantis kofeinas ne tik stimuliuoja centrinę nervų sistemą, bet taip pat gali veikti kaip lengvas antidepresantas, padidindamas kai kurių smegenų neurotransmiterių, tokių kaip serotoninas, dopaminas ir noradrenalinas, gamybą. Iš esmės kofeinas pakelia žmonių nuotaikas.
Sumažina diabeto riziką
Harvardo tyrėjai beveik 20 metų tyrė daugiau nei 100 000 žmonių, siekdami nustatyti ryšį tarp kavos ir sumažėjusios 2 tipo diabeto rizikos. Jie nustatė, kad tie, kurie padidino kavos vartojimą daugiau nei vienu puodeliu per dieną, turėjo 11 procentų mažesnę riziką susirgti šia liga. Jie taip pat nustatė, kad tie, kurie kiekvieną dieną sumažino kavos vartojimą vienu puodeliu, padidino 2 tipo diabeto riziką 17 procentų.
Nors tyrėjai nežino tikslios priežasties, jie įtaria, kad tai neturi nieko bendra su kofeinu, nes stimuliatorius iš tikrųjų susijęs su gliukozės ir insulino lygio pokyčiais. Ir tai, kaip jūsų kūnas reaguoja į kofeiną, tikrai priklauso nuo to, kaip jūsų kūnas jį metabolizuoja.