Tačiau nepaisant to, prekybininkai jau dabar kūčiukų pardavimus skaičiuoja tonomis. O etnologai pastebi, kad žmonės gerokai per anksti pasineria į šventinį laikotarpį, pamiršdami tikrąsias tradicijas ir jų prasmę.
Kepykla „Velželio duona“ kūčiukus kepa ne tik artėjant Kūčioms. Pasak gamybos vadovo, pasibaigus žiemos šventėms kūčiukai tampa „velžiukais“. O velžiukų žmonės prašo kone iki Velykų. Tuomet vasarą pailsi, o įsibėgėjant rudeniui velžiukai vėl tampa kūčiukais.
„Mes tiesiog pratęsėm tradiciją kūčiukų, tik pakeitėme pavadinimą, kad būtų galima visus metus mėgautis“, – sako gamybos vadovas Marius Sarapas.
Tiesa, šiais metais kūčiukus valgysime brangesnius. Kepyklos gamybos vadovas teigia, kad kūčiukų kainą didinti jie buvo priversti, nes išaugo gamybos sąnaudos.
„Labiausiai įtakoja miltai, elektra ir aliejus, ir pienas dar, žinoma. Jeigu praeitais metais už kilogramą būdavo 7 eurai, tai dabar 8,20 už kilogramą. Tai netoli 20 procentų pakilo“, – kalba M. Sarapas.
Šiuo metu kepykla kūčiukus kepa kelis kartus per savaitę. O labiausiai gamybos apimtys išauga artėjant šventėms.
„Kai žmonės perka prieš savaitę ar dvi ir galvoja, kad iškart jie iškepti, tai taip nėra. Visur didieji gamintojai jau prieš du mėnesius pradeda kepti ir tiesiog jie sandėliuoja“, – teigia M. Sarapas.
Beje, kepėjai atskleidžia, kad kūčiukai puikiausiai išsilaiko nuo maždaug poros mėnesių iki pusmečio.
„Tai tame, kad nieko nepridedam ir dėl to ilgiau išbūna jie. Nesideda jokių papildomų E konservantų. Yra, kur kūčiukai kieti, kurie darosi be pieno, tai jie ir pusę metų gali būt, bet pas mus yra minkšti ir 2 mėnesius gali išbūti, iki 2“, – aiškina M. Sarapas.
Jau dabar kai kuriuose prekybos centruose, vos pasibaigus Vėlinėms, atsiranda įvairiausių kūčiukų:
„Aš buvus prekybininkė, visi žiūrim, kad tik užsidirbti, viskas gerai.“
„Vaje, kvailystė, kitaip sakant, durnystė.“
„Gerai, galima paragauti, žinosi, ar skanūs bus, ar neskanūs. Ar kitokios rūšies nusipirkti stalui. – O jūs perkat ar kepat? – Būna ir taip, ir taip.“
„Kartais kepam, o kartais perkam.“
„Tikrai Kūčių proga, o ne taip sau, kad vietoj bulkutės.“
„Gerai, visa laiką gerai. Gal pavasarį ne taip, o žiemai tai gerai.“
Prekybininkų skaičiai iškalbinti. Vieno pirmųjų kūčiukais prekiauti pradėjusio prekybos tinklo parduotuvėse gyventojai jau nupirko per 10 tūkstančių pakelių kūčiukų.
„Žmonės labai pasiilgę tų kūčiukų, nes jau dabar mes pardavėm apie 2 tonas kūčiukų, tikrai žmonės perka, pasiilgę jų. Ir tai jiems asocijuojasi su Kalėdų laukimu“, – tvirtina „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.
O štai etnologė sako, kad dabar žmonės gerokai per anksti pradeda šventinį laikotarpį, pamiršdami senąsias tradicijas ir jų reikšmę.
„Pažiūrėkite, pavadinimas, kūčiukai, tai apeiginė duona, kuri buvo kepama tik Kūčių vakarienės apeigų metu ir valgoma Kūčių apeigoje. Neišlaukiame, iš viso dabar kažkaip mes savo švenčių neišlaukiame iki galo. Juk dar neprasidėjo adventas, o jau kūčiukai. Vadinasi iš tiesų mums rūpi gal ne tiek apeiga, kiek pramoga“, – sako etnologė Vitalija Vasiliauskaitė.
O ir kūčiukų skonis, anot specialistės, šiuo metu labiau primena sausainius nei apeiginę duoną.