• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valgant netinkamą maistą mūsų kraujyje labai staigiai šokinėja gliukozės kiekis. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo, kaip sau leisti valgyti viską, bet nuo to nepriaugti nereikalingo svorio, ir kaip tinkamai valgyti, kad kraujyje nešokinėtų gliukozės kiekis. 

Valgant netinkamą maistą mūsų kraujyje labai staigiai šokinėja gliukozės kiekis. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“ profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo, kaip sau leisti valgyti viską, bet nuo to nepriaugti nereikalingo svorio, ir kaip tinkamai valgyti, kad kraujyje nešokinėtų gliukozės kiekis. 

REKLAMA

Kaip teigia A. Unikauskas, kai pavalgius mūsų kraujyje vyksta gliukozės šuoliai, tada mes pradedame jausti nuovargį, tai skatina potraukį cukrui, sveikatai nepalankiam maistui. Taip pat gliukozės šuoliai skatina nemigą, miego sutrikimus, uždegimus, hormoninius sutrikimus, didina II tipo diabeto riziką, kyla kraujo spaudimas. 

Kad nesusidurtume su šiomis problemomis, valgant reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Šios taisyklės, pasak gydytojo, taip pat padės metant svorį

REKLAMA
REKLAMA

Valgyti maistą reikiama tvarka 

Kaip pasakoja ekspertas, maistą reikia valgyti tam tikra tvarka. Moksliniai tyrimai įrodė, kad valgant maistą tam tikra tvarka, gliukozės šuoliai sumažės 75 proc. Pirmiausia reikia valgyti daržoves.

REKLAMA

„Pomidoras nesiskaito, – pabrėžė gydytojas. – Turi būti žalios lapinės daržovės“.

Po daržovių rekomenduojama valgyti baltymus ir riebalus, pavyzdžiui, mėsos kepsnį ar kiaušinį. Tik po to, jei vis dar norisi, galima valgyti angliavandenių – tai gali būti krakmolingos daržovės, pavyzdžiui, virtos bulvės ar morkos, arba ryžiai, makaronai. 

„Tiek to, gali būti ir tortas. Bet tai veikia, nes kai pirmiau valgome daržoves, dėl jose esančių skaidulų yra sukuriamas galingas apsauginis tinklas mūsų žarnyne. Kai susidaro tinklas, labai sulėtėja greitis, kuriuo gliukozė patenka į kraują, dėl to sumažėja gliukozės šuolis kraujyje“, – teigė A. Unikauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Neskaičiuokite kalorijų 

Gydytojas pabrėžė, kad kalorijų skaičiavimas yra visiškai beprasmis dalykas, nes į skirtingą maistą mūsų organizmas reaguoja skirtingai, išskirdamas atitinkamus hormonus. 

„Paimkime spurgą ir avokadą. Nuo spurgos jūs gausite gliukozės šuolį su visomis iš to išeinančiomis pasekmėmis. O avokadą suvalgę eisite laimingi, kupini energijos. Ir mieguistumas neužeis“, – tikino A. Unikauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau patarimų

Kaip teigė ekspertas, blogiausias dalykas jūsų sveikatai – valgyti saldumynus tuščiu skrandžiu. Cukrus sukelia itin didelius gliukozės šuolius.

„Aprenkite“ angliavandenius: „Duona, ryžiai, makaronai, kai kurie vaisiai, desertai – jie juos valgysime be jokių priedų, tai kels gliukozės kiekį kraujyje kaip raketą į kosmosą. Bet jei juos apkamšysime riebalais, baltymais ir skaidulomis, bus visai kitas reikalas“, – pasakojo A. Unikauskas. 

REKLAMA

Dar vienas patarimas, kuris pasak gydytojo, tikrai naudingas žmogaus organizmas – judėjimas. Rekomenduojama po valgio išeiti pasivaikščioti, o ne prigulti. 

Daugiau patarimų išgirskite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

LAIDĄ „Kviečiame daktarą“ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Kviečiame daktarą“.

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų