Kaip atskirti ekologišką maisto produktą prekybos centre, parduotuvėje,mugėse, turgeliuose, ekologiniame ūkyje/ekologinėje įmonėje? Parengta atmintinė padės išsirinkti.
I. Kaip atskirti ekologišką maisto produktą prekybos centre, parduotuvėje?
1.1. Mūsų šalyje, prekybos centrai, parduotuvės paprastai šiandien nėra sertifikuotos** ekologinės įmonės, todėl čia tie maisto produktai, kurie parduodami kaip ekologiški, turi būti sufasuoti pačiame ekologiniame ūkyje/ ekologinėje įmonėje, kuris(i) yra sertifikuotas(a) kaip ekologinis(ė) ir tokie ekologiški maisto produktai turi būti atitinkamai paženklinti***.
Nefasuoti maisto produktai tokioje prekyvietėje nėra ekologiški. Taip pat ir tose parduotuvytėse, kurios yra pasivadinusios kaip ekologiškų maisto produktų ar panašiai, bet nėra sertifikuotos sertifikavimo įstaigos, kuri yra akredituota žemės ūkio taisyklėms.
1.2. Ekologinėje sertifikuotoje parduotuvėje gali būti parduodami tik ekologiški maisto produktai, o taip pat ir tiek ekologiški, ir tiek ne ekologiški maisto produktai. Tokioje parduotuvėje ekologiški maisto produktai gali būti ir nesufasuoti, tačiau čia nefasuoti ekologiški maisto produktai turi būti sandėliuojami, eksponuojami atskirai, tam skirtose paženklintose vietose.
Ekologinėje parduotuvėje turi būti iškabintas akredituotos sertifikavimo įstaigos išduotas sertifikatas.
II. Kaip atskirti ekologiškus maisto produktus mugėse, turgeliuose, ekologiniame ūkyje/ekologinėje įmonėje?
2.1. Ekologiškus maisto produktus mugėse, turgeliuose gali parduoti pats augintojas/gamintojas, o taip pat ir perpardavėjas. Kiekvienu atveju tokiam pardavėjui yra skirtingi reikalavimai.
2.2. Jei ekologiškus maisto produktus mugėse, turgeliuose parduoda pats augintojas/gamintojas, tuomet:
– ant jo prekystalio turi būti padėtas ekologinio ūkio/ekologinės įmonės sertifikatas, išduotas akredituotos sertifikavimo įstaigos
– jis turi turėti išduotą leidimą prekiauti toje vietoje (jei tokia prekyba vyksta renginyje – leidimą renginiui turi turėti to renginio organizatorius, o leidimą prekiauti renginyje – pats prekybininkas, t.y. ūkininkas/įmonė)
– be kitų reikiamų čia turėti dokumentų, pardavėjas (t.y. ūkininkas/įmonės atstovas) turi turėti dokumentą, kuris patvirtinta pardavėjo statusą (ūkininkas – ūkininko pažymėjimą ir pan.).
Prieš norint įsigyti ekologišką maisto produktą, patartina pirkėjui pasidomėti, ar šis produktas yra įrašytas į minėtą sertifikatą, t.y. įsitikinti ar jis yra ekologiškas.
Kai ekologiškus maisto produktus parduoda pats augintojas/gamintojas, ekologiški maisto produktai gali būti parduodami tiek fasuoti, tiek nefasuoti. Taip pat gali būti ir nepaženklinti (tam ir yra privaloma ekologinio ūkio/ekologinės įmonės sertifikatą laikyti ant prekystalio).
2.3. Panašiai galima apsipirkti ir ekologiniame ūkyje, jei ekologiniame ūkyje yra praktikuojama tiesioginė rinkodara.
2.4. Kai ekologiškus maisto produktus parduoda NE pats augintojas/gamintojas (kaip yra vadinama, perpardavėjas), o jis šiandien paprastai tam reikalui neturi akredituotos sertifikavimo įstaigos sertifikato, ekologiški maisto produktai turi būti atitinkamai sufasuoti ir paženklinti pačiame(ioje) ekologiniame ūkyje/ekologinėje įmonėje. Toks pardavėjas taip pat turi turėti ekologiško maisto produkto atitiktį įrodančius dokumentus. Tokioje prekyvietėje NEfasuoti, atitinkamose (aukščiau aptartose) vietose NEpaženklinti produktai – NĖRA ekologiški. Žinoma, čia pirkėjui apsigauti yra didesnė tikimybė nei aukščiau minėtose vietose.
III. Ekologiški maisto produktai gali būti parduodami ir stacionariose turgavietėse. Čia taip pat gali juos parduoti tiek pats augintojas/gamintojas, tiek vadinamasis perpardavėjas. Kaip galima atskirti ekologiškus maisto produktus nuo ne ekologiškų – tinka tai, kas yra aprašyta aukščiau.
IV. Ta proga primename, kad tradiciškai tik ekologiški maisto produktai yra parduodami Tatulos programos mugėse Vilniuje.
V. Kaip bebūtų kalbama, ekologiški maisto produktai yra pačioje išskirtinių maisto produktų viršūnėje. Visi kiti išskirtinės kokybės maisto produktai yra žemesnio lygmens. Galima tik paminėti – kai kurie išskirtinės kokybės maisto produktai gali turėti aukštesnius atskirus kriterijus sveikai mitybai ar panašiai, nei ekologiškas maisto produktas.
VI. Išskirtinės kokybės maisto produktai yra tik tie, kurie yra užauginti/pagaminti pagal viešai paskelbtas taisykles, kurios yra patvirtintos Žemės ūkio ministro (teoriškai gali būti ir aukštesniame lygmenyje – įstatymu), ir kurie yra sertifikuoti (nustatyta atitiktis toms taisyklėms) tik toms taisyklėms akredituos įstaigos. Šiandien Lietuvoje tokia įstaiga yra tik viena – Ekoagros. Šiandien išskirtinės kokybės maisto produktai auginami/gaminami, o taip pat gali būti parduodami tik pagal dvejas taisykles: Ekologinio žemės ūkio ir Išskirtinių maisto produktų taisykles (IKP). Visą IKP sistemą kartu su Žemės ūkio ministerija pagal sutartį su Žemės ūkio ministerija sukūrė Tatulos programa. Taip pat analogiškai, kaip ir ekologinio žemės ūkio ženklą, IKP ženklą Tatulos programa sukūrė, patentavo, neatlygintinai perdavė Žemės ūkio ministerijai, kuri tą ženklą perpatentavo. To pasekoje šis ženklas Lietuvoje taip pat yra privalomas.
Pažymėta ženklu „Ekologiška“
* – teisinga bus, jei apie ekologišką maisto produktą sakysime/rašysime, kad produktas yra ekologiškas (ir neteisingai bus, jei sakysime/rašysime, kad toks produktas yra ekologinis). O ūkis/įmonė – ekologinė (neteisinga bus, jei sakysime/rašysime – ekologiška)
** – atitiktį ekologinio žemės ūkio taisyklėms nustato, t.y. sertifikuoja atitinkamai akredituota sertifikavimo įstaiga. Šiandien Lietuvoje tokia yra viena – VšĮ „Ekoagros".
*** – privalomas Lietuvoje. Jį Tatulos programa prieš 5 metus sukūrė (pasitelkusi UAB „Alinarta") bei Tatulos programa užpatentavo. Vėliau Tatulos programa visas jo teises neatlygintinai perdavė Žemės ūkio ministerijai, kuri šį ženklą perpatentavo ir jis tapo privalomu Lietuvoje
Almonas Gutkauskas