Justina Karklelienė, LRT Radijas, LRT.lt
Europos Komisija rengia ataskaitą, kiek gyventojų suvalgomame maiste yra transriebalų. Jie specialistų vadinami „blogiausiais“ iš visų maistinių riebalų ir siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio rizika.
Transriebalai produktuose susidaro naudojant augalinių aliejų hidrinimo technologiją juos iš skystų verčiant kietesniais. Pasak mokslininkų, jie žmogaus organizmui svetimi, todėl kelia pavojų sveikatai.
Atskiros valstybės yra įsivedusios transriebalų kiekio maisto produktuose ženklinimą arba ribojimus pramonei juos naudoti, pavyzdžiui Danijoje ar Austrijoje. Ne viena Europos šalis, kaip Latvija, šiuo metu svarsto imtis griežtesnės kontrolės.
Lietuvoje transriebalų kiekio neprivaloma ženklinti, kiekis neribojamas, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, laukiama bendrų Europos Sąjungos teisinių sprendimų.
Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimai rodo, kad ten, kur kontrolė silpnesnė, transriebalų kiekai didesni. Tokia tendencija siejama su Rytų Europos valstybėmis. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė sieksianti, kad transriebalų gyventojų mityboje neliktų iš viso.