Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt
Emigrantai ir važiuojantys jų lankyti artimieji dovanų į užsienį mielai veža konservų. Verslininkai apklausę emigrantus, sužinojo, kad šiems Lietuva labiausiai asocijuojasi su Lietuvos laukais, gražiomis lietuvaitėmis, karvutėmis. Todėl nuspręsta, kad prisiminimus apie Lietuvos kaimą atgaivintų ir karvutės kvapas.
Karvių mėšlas spalvingose dėžutėse – iš ekologinio ūkio Klaipėdos rajone. Kauniečiai verslininkai sako, ypač populiarus jis pastarąjį mėnesį – Kauno oro uoste mėšlo perka emigrantai arba skrendantys jų lankyti artimieji.
Suvenyro gamybos technologija ir savikaina laikoma paslaptyje. Pasak verslininkų, dovanas vežantys žmonės neturėtų baimintis aplinkinių reakcijos, mat mėšlas sudžiūvęs saulėje ir bekvapis.
„Pradžiai buvo sukurtas Lietuvos grynas oras, bet pasikonsultavus su draugais, kurie gyvena užsienyje, ką jie norėtų matyti ant tos dėžutės, pasakė: norime lietuvaitės, norime grynų gražių laukų ir kad karvutė būtų. Tada ir kilo idėja, ko jiems trūksta“, – sako salono „Tarp gėlių“ bendraturtis Sigitas Mankus.
Nors internete kai kurie komentatoriai piktinasi tokiu verslininkų sumanymu, šie sako, tikrai nenorintys nieko įžeisti.
Dabar mėšlui taikoma nuolaida – jis atpigo keturiais litais iki dešimties. Tūkstantį karvės mėšlo dėžučių pagaminę verslininkai sako, jis daug populiaresnis nei kad parduodamas grynas Lietuvos oras, jūros vanduo, smėlis ir gintaras.