Pasak dr. Julie Menella, vadovaujančios JAV esančio Monelio cheminių studijų centro tyrimų stažuočių programai, mūsų polinkis į saldų skonį išsivysto labai jauname amžiuje ir yra susijęs su tam tikrų maistingų medžiagų bei mineralų, paprastai esančių saldžiuose produktuose, poreikiu. Tai, jog vaikai saldumynus mėgsta labiau nei suaugusieji, lemia didesni augančio organizmo energijos poreikiai.
Nors saldumynų poreikis su amžiumi mažėja, kai kurie žmonės net ir suaugę nepajėgia atsispirti cukraus turintiems produktas. Pasak dietologų, saikingas produktų, turinčių natūralių cukrų, tokių kaip vaisių sultys, ar įdėto cukraus, kaip gaivieji gėrimai, vartojimas nekenkia sveikatai bei figūrai. Vis dėlto, problemų atsiranda tada, kai smaližiams dėl vienokių ar kitokių priežasčių tenka susirūpinti svoriu ar riboti kalorijas. Daugeliui žmonių saldaus maisto atsisakyti yra sunkiau nei riebaus, nes saldus skonis asocijuojasi su savęs apdovanojimu.
„Šiuo atveju vienas iš galimų sprendimų galėtų būti cukraus pakeitimas mažiau kalorijų turinčiais ar visai nekaloringais saldikliais,“ – teigia dr. Jean-Michel Lecerf, vadovaujantis Prancūzijos mieste Lilyje esančio Pasteur instituto mitybos padaliniui. „Mes jau kurį laiką tyrėme galimybę naudoti saldiklius mažo kaloringumo dietose ir testavome įvairias visuomenėje paplitusias sampratas apie dirbtinius saldiklius,“ – prideda jis.
Vienas iš populiariausių įsitikinimų yra tai, jog saldiklių vartojimas skatina „kompensavimą“, t.y. nors asmuo su vienu patiekalu suvartoja mažiau kalorijų, vėliau jis tai kompensuos didesniu kalorijų kiekiu ir bendras kalorijų suvartojimas išaugs. Tačiau, pasak dr. Lecerf, tyrimai parodė, jog tai nėra tiesa: „Tyrimo, atlikto su 24 normalaus sudėjimo dietų nesilaikančiais vyrais bei moterimis, rezultatai parodė, jog nors tam tikra kompensacija vartojant nekaloringus saldiklius vietoj cukraus yra, bendras per dieną suvartotų kalorijų kiekis išlieka mažesnis. Tiriamieji, kurie per pusryčius valgė produktą su saldikliais, suvartojo 400 kcal mažiau nei tie, kurie vartojo produktą su cukroze. Nors pirmoji grupė per pietus suvartojo 111 kcal daugiau, bendras jų suvartotų kalorijų kiekis vis vien buvo maždaug 300 kcal mažesnis. Išanalizavus visos dienos patiekalus gauti panašūs rezultatai: tiriamieji, vietoj produktų su cukrumi vartoję produktus su Stevijos saldikliu, per dieną suvartojo 301 kcal mažiau, o cukrozę keitę aspartamu – 330 kcal mažiau.“
Be to, tiriant antsvorio ar nutukimo problemų turinčius pacientus, vartojančius gaiviuosius gėrimus su cukrumi, paaiškėjo, jog pakeisti juos gėrimais su saldikliais yra efektyviau nei tiesiog vandeniu. Tyrimo metu buvo analizuojama 318 dietos besilaikančių nutukusių ar antsvorio turinčių suaugusių asmenų, pripratusių kasdien apie 280 kcal. gauti iš saldžių gėrimų. Rezultatai parodė, jog grupė, pakeitusi šiuos gėrimus dietiniais (turinčiais saldiklių), lengviau pasiekė tikslą per 6 mėnesius numesti 5 proc. kūno svorio nei grupė, gėrusi vandenį.
Dr. Lecerf komanda taip pat nagrinėjo populiarų teiginį, jog nekaloringų saldiklių vartojimas trukdo pakeisti mitybos įpročius, kas yra būtina sėkmingam lieknėjimui. Jie ištyrė 55000 JAV namų ūkių apsipirkimo įpročius ir nustatė, jog dietinius gėrimus pirkę vartotojai buvo labiau linkę pirkti mažiau kaloringas kitų maisto produktų rūšis (ypač pieno, ledų, salotų padažų), šviežius vaisius bei jogurtus. Jie taip pat pirko mažiau kaloringesnių produktų, tokių kaip nenatūralios vaisių sultys bei sulčių gėrimai, šaldytos bulvytės ar cukrus.
„Šie tyrimai parodė, jog nekaloringi saldikliai gali būti svorio metimo programos dalis,“ – sako dr. Lecerf. Pasak jo, norint, kad ją pavyktų įgyvendinti sėkmingai, tikslai turėtų būti suvartoti mažiau kalorijų nei išeikvojame, atsikratyti nereikalingo riebalinio sluoksnio, maitintis reguliariai bei pasiruošti ilgalaikiams mitybos pokyčiams. Pats svorio netekimas turėtų būti ne tikslas, o pasekmė. Norintiems pakeisti savo mitybos įpročius ekspertas rekomenduoja vietoj cukraus ar cukrozės rinktis saldiklius, per dieną bent du kartus valgyti po pusę lėkštės daržovių, dukart per savaitę valgyti žuvį, rinktis liesus ar pusriebius pieno produktus, pilno grūdo duoną bei kasdien būti fiziškai aktyviems.