• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Puikiai suvokiame, kad maistas daro milžinišką poveikį mūsų organizmui, bet ne visi žino, kad aktyvumą, gerą savijautą labiausiai skatina ne konkretūs produktai, kad ir kokie naudingi jie bebūtų, o tinkami mitybos įpročiai. „Rexona“ aktyvaus gyvenimo būdo eksperimento „PATIRK: DAUGIAU“ konsultantė, gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė, vienintelė sertifikuota Intuityvaus valgymo specialistė Lietuvoje, pataria, į ką reikia atkreipti dėmesį, norint atstatyti energiją ir dienos metu būti kupinam jėgų.

Puikiai suvokiame, kad maistas daro milžinišką poveikį mūsų organizmui, bet ne visi žino, kad aktyvumą, gerą savijautą labiausiai skatina ne konkretūs produktai, kad ir kokie naudingi jie bebūtų, o tinkami mitybos įpročiai. „Rexona“ aktyvaus gyvenimo būdo eksperimento „PATIRK: DAUGIAU“ konsultantė, gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė, vienintelė sertifikuota Intuityvaus valgymo specialistė Lietuvoje, pataria, į ką reikia atkreipti dėmesį, norint atstatyti energiją ir dienos metu būti kupinam jėgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji taisyklė – reguliarus valgymas

„Labai svarbu maitintis reguliariai, tarp valgymo nedaryti ilgesnių kaip 5 valandų pertraukų. Pavalgyti, kai yra alkio jausmas – būtina, net jei laukia daug darbų. Nepakankamai ir nereguliariai valgant, organizme pradeda trūkti vitaminų, mineralų, greičiau pajuntamas nuovargis, raumenų silpnumas, mažėja ištvermė, gali traukti mėšlungis“, – teigia A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

REKLAMA

Gydytoja pabrėžia ir angliavandenių svarbą mūsų mityboje: žmonės, kurių mityboje jų trūksta, dažnai ne tik neturi energijos aktyvesnei veiklai, bet ir jų motyvacija užsiimti kokia nors veikla būna mažesnė.

„Mokslininkai atliko tyrimus, kuriais aiškinosi mitybos ir fizinio aktyvumo ryšį. Profesionaliems sportininkams savaitę buvo duodama maisto, kuriame trūko angliavandenių. Po to sportininkai pažymėjo, kad jiems trūko energijos, nors kalorijų gavo pakankamai, ir ateiti į treniruotę reikėdavo žymiai daugiau valios“, – pasakoja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnas užkandžiavimas – persivalgymo grėsmė vakare

„Yra skirtingi alkio jausmai: būna, kad norisi rimtai pavalgyti ir būna, kad norisi tik užkąsti. Dirbančiam žmogui patogiau valgyti tris kartus per dieną, tačiau daugumai toks valgymas per retas, norisi dažniau – 4-5 kartus per dieną. Tuomet užkandžiai labai praverčia“, – sako A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gydytoja pabrėžia, kad dažnas užkandžiavimas, ypač jei tai daroma atsisakant pietų, išderina apetitą ir provokuoja persivalgymus, ypač vakare. Todėl dienos metu tenkintis tik užkandžiais griežtai nerekomenduojama.

„Blogiausia yra nepavalgyti ar tik lengvai užkąsti, arba valgyti saldumynus vietoje pietų. Tinkamai maitindamiesi geriau sutelksite dėmesį, turėsite geresnę atmintį, būsite atsparesni stresui, mažiau pavargsite“, – sako A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

REKLAMA

Specialistė taip pat pabrėžia, jog nuovargį jaučiantys žmonės turėtų riboti kofeino kiekį, nors ir atrodo, kad jis padeda įveikti darbo dieną. „Kava stimuliuoja, tačiau pavargusius žmones, kuriems trūksta energijos, kofeinas veikia priešingai – dar labiau sekina ir alina organizmą“, – pažymi gydytoja.

REKLAMA

Labai pavargusiems į pagalbą atskuba vitaminai

Daug dirbantiems, stresą patiriantiems ir labai pavargusiems žmonėms atstatyti energijai ir aktyvumui neužtenka vien maisto – jiems skiriami ir maisto papildai, tam tikri vitaminai, mineralai.

„Trūkstant geležies, vystosi mažakraujystė, jaučiamas silpnumas, trūksta noro užsiimti aktyvia veikla. B grupės vitaminai padeda atstatyti jėgas, o vitaminas D svarbus kaulams, gerai nuotaikai, imunitetui ir ištvermei. Deja, tyrimai rodo, kad vitamino D trūksta daugiau nei pusei lietuvių“, – pastebi dietologė.

Gydytoja pataria pasirūpinti ir tokiais papildais kaip kalcis, magnis bei kalis, būtinais normaliam raumenų susitraukimui. Antoksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų. Jos teigimu, puikus antioksidantų šaltinis yra ne tik vaisiai ir daržovės, riešutai, bet ir arbata, juodas šokoladas bei prieskoniai, tokie kaip česnakai, svogūnai, ciberžolė, raudonėlis, bazilikai, imbieras ir kalendra.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų