Gydytoja - dietologė Jūratė Dobravolskienė „Žinių radijui“ sakė, kad karščių metu žmogaus organizmas patiria stresinę situaciją, į kurią reaguoja ne tik širdies kraujagyslių sistema, bet ir virškinimo sistema, judėjimo tempas.
Specialistės teigimu, patarimus, kaip maitintis karštomis dienomis reikėtų išskirti į dvi dalis: bendro pobūdžio ir tiems, kurie daug juda, laisvalaikį leidžia aktyviai arba gamtoje.
„Bendro pobūdžio pagrindinė rekomendacija būtų skysčiai. Tai jau visiems yra lyg ir įkalta. Ši tiesa yra būtina daugeliu susirgimų atvejų. Antra, nereikia užmiršti, kad daugelis daržovių ir vaisių yra turtingi skysčiais, yra sultingi. Būtent todėl maisto racione turėtų dominuoti patiekalai, desertai ir užkandžiai iš vaisių ir daržovių. Trūkstant skysčių, virškinimo procesas yra apsunkintas“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ sakė dietologė.
Karščių metu sumažėjus apetitui, specialistė pataria „išlipti“ iš įprastinio savo maisto raciono. Jos teigimu, karšti patiekalai tokiu metu nėra būtinybė, o nevalgydami jų mes padėsime savo organizmui.
„Reiktų mažinti karštų patiekalų vartojimą, ypatingai tiems, kurie mėgsta karštus pusryčius, t.y. blynelius, omletus. Taip padėsite savo organizmui. Racione turėtų būti daugiau daržovių ir vaisių, lengviau virškinami pieno produktai. Rauginto pieno produktai, žuvies ir mėsos patiekalai nėra nerekomenduotini, nes, pavyzdžiui, žuvies produktai yra gana greitai gendantys, tad gali pakenkti sveikatai.“
Dietologė pataria atsisakyti ir įvairiausių biskvitinių gaminių, perteptų kremais, nes jų riebalai aukštoje temperatūroje oksiduojasi ir gali sukelti viduriavimą. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti ir ledais.
„Ledai yra geras desertas, tačiau kai yra toks aukštas temperatūrų skirtumas, kada porciją ledų yra valgoma tiesiai iš šaldymo kameros, o karštis siekia 35 laipsnius, tai dietiškai yra labai lengva perdirginti šalčiu gerklę, gali būti sukeliama organizmo peršalimo reakcija.“
Mėgstantiems vasaras leisti keliaujant ar gamtoje, dietologė pataria rinktis negreitai gendančius, transportavimui atsparius produktus.
„Reiktų rinktis agurkus, o ne pomidorus. Salotų nesivežti indeliuose. Turėti negendančių pieno produktų kaip fermentinis sūris, bet ne raugintų pieno produktų, kurių galiojimo data lyg ir ilga, tačiau tokių išbandymų metu jie tampa nevisiškai normalūs.“
Parengė Laura Bagdžiūnaitė