Taukai populiarūs ir prekybos centruose. Tiesa, kiek įmantresni. Žmonės pamėgo prancūzišką virtuvę, tad renkasi žąsienos gaminius.
„Dabar artėjant tradicinėms mūsų šventėms, tradiciniuose kepiniuose žmonės labai naudoja sviestą, bet naudoja ir taukus. Per pastarąjį mėnesį žąsų taukų pardavimai išaugo net tris kartus“, - pasakoja prekybos centro atstovė Berta Čaikauskaitė.
Apie tokias tendencijas išgirdusiems dietologams šiurpsta oda. Pasak jų, nė nereikia svarstyti, pirkti aliejaus ar taukų, mat kepto maisto išvis nedera valgyti. Išimtiniais atvejais vertėtų įsigyti produkcijos, kuri kepant bent jau nevirsta transriebalais. Kaip blogas pavyzdys minimas ir saulėgrąžų aliejus. Tad nenuostabu, kad lietuviai pagal kardiologines ligas Europoje – lyderiai.
„Jeigu norime kepto maisto – tai reikia pasirinkti orkaitę kaip būdą. Arba grilį, kur riebalai išvis nenaudojami. Na, jei kitaip nepavyksta, tai galėtų būti rapsų aliejus. Nedidelis kiekis galėtų būti“, - pataria gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.
Kad žala būtų mažesnė kepant su įprastu aliejumi, patariama įpilti šiek tiek vandens ir patiekalą ruošti mažesnėje temperatūroje – apie 100 laipsnių.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.