Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad iš tiesų tradiciniams patiekalams naudojamos bulvės populiarumu tarp pirkėjų nenusileidžia jokiai kitai daržovei, rašoma pranešime spaudai.
„Pirkėjams siūlome daug skirtingų bulvių veislių. Vienos skirtos virti, kitos labiau gaminti kitus tradicinius patiekalus. Pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms. Taip pat matome, kad kiekvieną sezoną pirkėjai itin laukia pirmojo derliaus bulvių, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad galėtume pasiūlyti pirmųjų ankstyvųjų bulvių“, – teigia V. Budrienė.
Vilmos Juodkazienės, „Iki“ kulinarijos cecho vadovės, teigimu, lietuviai Vasario 16-ajai ruošiasi spontaniškai. Jeigu per didžiąsias žiemos šventes pirkinių krepšelį apdairiai ruošiame dar nuo gruodžio pradžios, tai per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną apsisprendžiame paskutinę minutę.
„Kiekvienoje šeimoje vyrauja skirtingos tradicijos, tačiau niekas nepaneigs, kad Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją norime prisiminti iš kartos į kartą perduodamus receptus. Šiems minėjimams stalai nėra nukraunami begale patiekalų, tačiau šventiniai pietūs išlikę būtinu atributu. Vasario 16-ąją lietuviai gamina bulvinius patiekalus, kepsnius, mišraines. Kai kurie prisimena artėjantį pavasarį ir užsitaiso šaltibarščių. Svarbiausia, kad būtų gera nuotaika ir, žinoma, lietuviškas maistas“, – sako V. Juodkazienė.
Vyrauja mitas, kad tradiciniai lietuviški patiekalai, ypač iš bulvių, yra sunkiai pagaminami ir įkandami tik užkietėjusiems nacionalinės virtuvės profesionalams. Cepelinais ar Žemaičių blynais mėgaujamės pas tėvus ar senelius, vėdarų keliaujame ragauti į restoranus, o kugelis namuose vis nepavyksta.
V. Juodkazienė tikina, kad viskas atrodo sudėtinga tik iš pirmo žvilgsnio. Tereikia šiek tiek praktikos ir nepamiršti akylai vadovautis laiko patikrintais receptais.
„Vasario 16-oji – ideali šventė prisiminti klasikinius lietuviškus patiekalus. Yra nuogąstaujančių, kad jie sudėtingai paruošiami, tačiau su mano siūlomais receptais šis mitas bus išsklaidytas. Vadovaukitės kiekvienu žingsniu ir jums tikrai pavyks“, – sako V. Juodkazienė.
„Iki“ atstovė paruošė tris receptus šventiniam Vasario 16-osios stalui. Ji siūlo išbandyti šiuolaikinę cepelinų interpretaciją su česnakine varške ir bazilikais, tradicinius Žemaičių blynus mėsos mėgėjams ir gaivias, bet labai lietuviškas burokėlių salotas su pupelėmis ir raugintais agurkais.
Cepelinai su česnakine varške ir bazilikais
Jums reikės:
10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių; 200 g. norimo riebumo varškės; 2 skiltelių česnako; 1 vnt. kiaušinio; 20 g. sviesto; 1 šaukštas grietinės; Baziliko lapelių; Lieso jogurto; Druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus, smulkiai sukapotus baziliko lapelius ir tarkuotas česnako skilteles.
Suformuokite cepelinus, virkite apie 20-25 minutes.
Patiekite su grietine ar spirgučių padažu.
Tradiciniai Žemaičių blynai
Jums reikės:
1 kg bulvių; vieno kiaušinio; 2 šaukštų maltų džiūvėsių; 3 šaukštų miltų; 350 g virtos kiaulienos; vieno svogūno; vieno šaukšto sviesto; 3 šaukštų aliejaus; druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite.
Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.
Iš maltų bulvių masės formuokite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu.
Burokėlių salotos su pupelėmis ir raugintais agurkais
Jums reikės:
2 vidutinio dydžio virtų arba orkaitėje keptų burokų; skardinės konservuotų arba stiklinės virtų raudonųjų pupelių; 1 mėlynojo svogūno; 2 raugintų agurkų; 1 skiltelės česnako; ryšulėlio krapų; druskos, pipirų; alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
Burokėlius supjaustykite kubeliais, svogūną – kuo smulkesniais kubeliais, česnaką sutarkuokite, o krapus sukapokite kuo smulkiau.
Raugintus agurkus supjaustykite tokio paties dydžio kubeliais kaip ir burokėlius.
Viską išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais bei keliais šaukštais alyvuogių aliejaus.
Jeigu trūksta trūksta rūgštumo, įpilkite šaukštą skysčio, likusio nuo raugintų agurkų, o jei trūksta burokėlių saldumo ir yra per rūgštu – šaukštelis cukraus situaciją tikrai pataisys.
Skanaus!