Daugelis žmonių gamina bulves tą dieną, kai planuoja jas patiekti. Kad išorė būtų tobulai traški, dažniausiai naudojamas karštas aliejus ir žąsų taukai, tačiau vienas virtuvės šefas teigia, kad bulvės būtų tobulos, lemia ir dar kai kas.
Kushas Bhasinas, šiuo metu dirbantis „Sorted Food“ virėju, yra dirbęs daugybėje „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų virtuvių, papasakojo, kaip kepti bulves, kad šios būtų dangiškai skanios.
Likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų virtuvės šefas atskleidė patikimą metodą, kaip užtikrinti, kad bulvės išorė būtų „tobulai traški, o vidus minkštas ir purus“, rašo express.co.uk.
Išsirinkite tinkamas bulves
Jis teigė, kad pasiruošimas turėtų prasidėti „likus penkioms dienoms iki šventinių pietų“, t. y., gruodžio 20 d. Šefas paaiškino: „Išvirus jas likus dienai ar net iki penkių dienų padeda užtikrinti, kad jos visiškai išdžiūtų ir geriau sugertų riebalus.“
Tačiau pirmiausia K. Bhasinas paragino išsirinkti tinkamas bulves – jos turėtų būti sausesnės ir su nedaug cukraus, nes tai padeda užtikrinti „sausą, traškią išorę“. Nusipirkus bulvių, šefas pataria įsidėmėti, kaip jas tinkamai išvirti.
Pirmiausia nulupkite bulves ir kiekvieną jų perpjaukite pusiau, o ne ketvirčiais, nes, kaip teigia šefas, tai yra geresnis pasirinkimas. Tada sudėkite jas į puodą su stipriai pasūdytu verdančiu vandeniu, kuris, pasak šefo, „turi būti sūrus kaip jūros vanduo“.
Sumažinkite kaitrą iki mažos ir kai bulvės pradės byrėti, jos bus paruoštos. Jei viskas daroma teisingai, visas procesas turėtų užtrukti iki 20-30 minučių. Nuo išvirtų bulvių kruopščiai nupilkite vandenį, tada atsargiai sudėkite ant grotelių, kad bulvės nudžiūtų iš visų pusių.
Kepkite aukštoje temperatūroje
Kushas sakė: „Šaldytuve jas palaikyti per naktį – dar vienas privalumas.“ Jei bulvės bus patiekiamos po kelių dienų, palikite virtas bulves sandariame inde šaldytuve, kol ateis laikas jas kepti. Tą dieną, kai jau kepsite bulves, įkaitinkite kepimo skardą su žąsies taukais iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Pasak Kushas, riebalai turi būti tokie pat karšti kaip ir orkaitė, todėl bulves į skardą dėkite atsargiai, naudodami žnyples. Kiekviena bulvė, patekusi į įkaitintus žąsies taukus, turi sučirškėti, todėl svarbu jų nesudėti vienos ant kitos, o kepti sudėjus vienu sluoksniu.
Apšlakstykite visas bulves žąsies taukais, tada 20 min. kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių. Kai sumažinsite temperatūrą, apverskite visas bulves, kad jos tolygiai apskrustų.
Šefas sakė: „Iškepusios bulvės turi būti auksinės spalvos ir garsiai traškėti jas kandant, tačiau jų vidus turi būti gardus ir drėgnas. Tobulos keptos bulvės!“