Atrodo, kiaušinių daužymas – itin paprastas veiksmas, tačiau ir jis reikalauja preciziškumo ir kantrybės. Manote, kad esate kiaušinių daužymo specialistas, tačiau retkarčiais vis pritrūksta įgūdžių?
Pateikiame keletą vertingų ir žaismingų patarimų, kaip tinkamai perskelti kiaušinį, kad į gaminamą maistą nepribyrėtų lukštų arba kad turinys neišbėgtų ant stalo.
Švelniai stukt į stalą. Maisto gaminimo specialistai sako, kad vienas iš geriausių kiaušinių daužymo būdų yra viena ranka paridenti kiaušinį ant plokščio paviršiaus, pavyzdžiui, stalviršio, ir švelniai į jį stuktelėti. Lukštas gražiai ir lygiai įskils. Tuomet švelniai dviem rankomis paspaudę lukštą, kiaušinio turinį laimingai įdėsite į dubenėlį.
Atsargiai bakst į dubens kraštą. Manote, kad kiaušinio daužymas į dubenėlio šoną yra geriausias būdas išvengti lukštų? Deja, šis būdas vienas rizikingiausių. Greitai į dubens šoną bumtelėto kiaušinio lukštas suskyla į daug smulkių dalelių. Tad jeigu pasirinksite šį būdą, daužkite labai švelniai.
Bampt bampt – ir du kiaušiniai dubenyje. Paimkite du kiaušinius į skirtingas rankas. Nesuspaukite jų. Dalis kiaušinio paviršiaus turi būti matoma. Vienu metu bakstelkite abu kiaušinius į kietą paviršių, geriausiai – į lygų dubens dugną. Stuktelėję laikykite rankas virš dubens. Rodomuoju ir mažuoju pirštais prilaikykite kiaušinio pagrindą, o likusiais švelniai praskelkite lukštą ir „išvyniokite“ kiaušinį.
Pirmą kartą vienu metu daužiant du kiaušinius, lukštų išvengti pavyksta tik laimingiesiems. Patikėkite, šiam kiaušinių daužymo būdui reikia įgūdžių, bet linksma nuotaika garantuota. Vėliau galėsite save vadinti tikru kiaušinių daužymo asu.
Terkšt su peiliu, ir viskas. Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad išvengti lukštų padės kiaušinio daužymas su peiliu. Šiam daužymo būdui reikia staigios reakcijos. Vienos rankos dviem pirštais paimkite kiaušinį, o kita ranka – peilį. Staigiai su peiliu daužkite per kiaušinio vidurį ir turinys iš karto pateks į dubenį ar keptuvę be jokių lukštų.
Prieš daužiant kiaušinį rekomenduojama patikrinti, iš kur jis atkeliavo. Kiaušinio lukšto tvirtumas gali priklausyti ir nuo vištoms skiriamų pašarų. Vištas lesinant visaverčiais subalansuotais pašarais, tikėtina, kad kiaušinių lukštai yra tvirtesni.
Patariame eksperimentuoti, būti žaismingais ir išbandyti įvairių kiaušinių daužymo būdų. Ypač su iš laimės dūžtančiais kiaušiniais „Rido“, kuriuos sudėjo laisvai ant kraiko laikomos vištos. Tos, kurios galėjo laisvai judėti, išskleisti sparnus ir padovanojo mums „laimingus“ kiaušinius.
Didžiąją dalį šiuos kiaušinius dedančių vištų mitybos raciono sudaro Lietuvoje užauginti kviečiai, kukurūzai ir ankštinės kultūros, jas augina ir pašarus ruošia „Rido“ kiaušinius tiekianti bendrovė „Groward Group“.