• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštaičiai jau mėgaujasi pirmais pavasariniais grybais. Tiesa, dar nedygsta baravykai ir raudonviršiai, bet, vyraujant drėgniems ir vėsiems orams, pamiškėse jau pasirodė į pievagrybius panašūs balti grybai, liaudyje vadinamos avižėlės.

Aukštaičiai jau mėgaujasi pirmais pavasariniais grybais. Tiesa, dar nedygsta baravykai ir raudonviršiai, bet, vyraujant drėgniems ir vėsiems orams, pamiškėse jau pasirodė į pievagrybius panašūs balti grybai, liaudyje vadinamos avižėlės.

REKLAMA

Panevėžio mobilioje smulkiųjų ūkininkų ir prekiautojų turgavietės aikštelėje su pirmaisiais pavasariniais grybais stovintis Vytautas puikuojasi nemenku miško gėrybių derliumi.

Plastikiniuose indeliuose vyras siūlo pirkti vadinamųjų avižėlių: „Čia yra avižėlė, ji labai kvepia skaniai. Ypač su rūgštynių sriuba tinka.“ 

Tiems, kas jau yra ragavę šių grybų, daug pasakoti apie juos nereikia. Tai stipriu rudeninių guočių aromatu išsiskiriančios valgomosios balteklės.  

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau grybautojas Vytautas Šteinas sako: „Bet žmonės juos valgo. Ypač su rūgštynių sriuba, jei verdi, tą grybuką reikia būtinai įdėti.“ 

REKLAMA

Šių aromatingų grybų užkietėję grybautojai į miškus ieškoti traukia gegužės mėnesį, kai žydi šermukšniai ir pakalnutės.

Visą gyvenimą grybus renkantis vyras avižėles miške renka nuo praėjusios savaitės. Grybautojai džiaugiasi drėgnais ir vėsiais orais, tai suteikia vilties, kad šiemet grybams bus palankūs metai.

„Vienas dzūkas, kai grybavo, jis bobausius rinko, ir jis sako, jeigu bobausių daug, bus ir baravykų. Ir jei lietus lyja balandį, gegužį, tada ir grybiena susidaro.“

REKLAMA
REKLAMA

V. Šteinas sako: „Ačiū Dievui, atidarė tuos pravažiavimus miške, gražu, gera, drėgna. Ne baravykas. Bet tokie gražūs grybai.“ 

Rinkti šių grybų panevėžiečiai traukia dažniausiai į pamiškes, krūmingas ganyklas.

Lapuočių miške po kojomis baltuojančios kepurėlės išties auga tiltais. Visgi  grybautojas išduoda, kad supainioti valgomųjų balteklių su šungrybiais neįmanoma dėl ypatingo avižėlių skleidžiamo kvapo. Vis dėlto šių grybų pagrindiniai pirkėjai jau vyresnio amžiaus, kažkada patys daug grybaudavę žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai skanūs, reikia mokėti ir paruošti. Ir patroškintus, ir apverdi, ir sukapoji, virtinukus suvynioji, ir blynus – visur galima, visur.

Man ankstyvi nelabai, aš labiau į rudenį traukiu, kur raudonikiai ar baravykai, lepšiukai“, – sako grybautojai. 

O šiuos grybus mėgsta rinkti ir biržiečiai, pasvaliečiai. Nors specialistai įspėja, kad rinkti avižėles gali tik labai gerai grybus pažįstantys žmonės, kitaip juos lengva supainioti su panašiu metu dygstančia nuodinga plaušabude ir apsinuodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų