• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbėdami apie sveikos gyvensenos palaikymą specialistai vienu svarbiausių patarimų visuomet įvardina tinkamą mitybą. Tačiau ką būtent reiškia maitintis sveikai – ar tam būtina atsisakyti bet kokių riebalų ir čiupti kiekvieną pasiekiamą vaisių?

34

Kalbėdami apie sveikos gyvensenos palaikymą specialistai vienu svarbiausių patarimų visuomet įvardina tinkamą mitybą. Tačiau ką būtent reiškia maitintis sveikai – ar tam būtina atsisakyti bet kokių riebalų ir čiupti kiekvieną pasiekiamą vaisių?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 8 d. Europoje minimos sveikos mitybos dienos proga vaistininkai aiškina, kad sveikai gyvensenai nebūtina verstis per galvą – stipresniam imunitetui ir geresnei savijautai užtenka laikytis kelių pagrindinių patarimų.

REKLAMA

Svorį sekti būtina, tačiau ne veidrodžio principu

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė aiškina, jog šiandien šalies gyventojai sveika mityba domisi labiau nei prieš keletą metų, kai tai darė tik labai retas entuziastas. Tačiau didžioji dauguma žmonių vis dar neseka jokių mitybos įpročių, o net ir tie, kuriems šis klausimas opus, dažniau rūpinasi tik išvaizda, ne sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai žmogus žiūri tik gražios figūros, jis neretai pasirenka dietas, kurios nebesuteikia reikalingų medžiagų ir kūną tiesiog nualina.

Tuo tarpu, jei atidžiai seksite savo įpročius, išmesite iš jų greitą maistą, rinksite šviežias gėrybes su daugybe vitaminų, o svarbiausia, maitinsitės reguliariai, bet nepersivalgydami, gražesnė figūra ateis kaip tiesioginė sveikesnio organizmo pasekmė“, – teigia J. Skinderskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, neteisingus maitinimosi prioritetus puikiai iliustruoja faktas, jog daugelis seka savo svorį, tačiau tik patys sveikatingiausi žino savo kūno masės indeksą – gerokai tikslesnį organizmo sveikumo rodiklį.

„Vartojant pernelyg kaloringą, daug angliavandenių turintį maistą ar nesilaikant jokio reguliaraus maitinimosi grafiko, visų pirma nusilpsta žmogaus imunitetas ir jis tampa imlesnis peršalimo ir kitoms užkrečiamoms ligoms.

REKLAMA

Ilgainiui padidėja cholesterolio kiekis kraujyje, o tai padidina daugybės gerokai sunkesnių problemų riziką: infarkto, insulto, cukrinio diabeto, osteoartrito ir kitų“, – aiškina vaistininkė.

Riebu nereiškia nesveika, o vaisiai – nebūtinai vitaminai

Vaistininkė pasakoja, kad siekdami gražesnės išvaizdos žmonės dažnai laikosi patarimų, kurie iš tiesų sveikatai visiškai nepadeda.

REKLAMA

Pavyzdžiui, įsivaizduojama, jog riebus maistas, ypač lašiniai, tukina. Tačiau tokie produktai kaip alyvuogių aliejus, avokadai ar riešutai kaip tik turi riebalų, padedančių organizmui įsisavinti vitaminus. O štai lašinius mažais kiekiais galima valgyti reguliariai, nes šie suaktyvina medžiagų apykaitos procesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu bandymai visą dieną maitintis tik vaisiais ir daržovėmis norimos naudos greičiausiai neduos, ypač jei pats žmogus domisi tik tuo, kad tai žalumynai, nesirūpindamas kokie. Mat kai kurie fruktozės pilni vaisiai tarsi atstoja cukraus poreikį, bet tuo pačiu jais maitinantis galima gerokai viršyti dienos angliavandenių poreikį.

REKLAMA

„Ne veltui prie sveikos mitybos patarimų visuomet pabrėžiama, jog žmogui reikia įvairių medžiagų – lygiai taip, kaip nevertėtų viršyti visų normų, neprotinga būtų jas išvis pamiršti.

Smagu, jei žmonės siekia valgyti kuo daugiau vaisių, tačiau jei juos valgote, pavyzdžiui, džiovintus, naudos gausite nedaug. Tuo tarpu šiek tiek riebumo maiste irgi nėra joks nuodas – tai nereiškia, kad taukuose ruošti kepsniai yra sveikas pasirinkimas, bet niekada neliesti nieko riebaus, organizmui tikrų tikriausiai nepadės“, – pasakoja vaistininkė.

REKLAMA

Didžiausias prioritetas – visų medžiagų suderinimas

Anot specialistės, trys svarbiausi patarimai, kuriuos reikėtų įsidėmėti – reguliarumas, saikas ir pilnavertiškumas.

„Organizmui reikia skirtingų medžiagų iš skirtingų produktų, todėl, sakykime, pieną reiktų gerti dėl baltymų ir kalcio, mėsą valgyti dėl geležies, vitaminų ir mineralinių medžiagų, vaisius dėl vitaminų, daržoves dėl skaidulų, grūdus dėl mineralinių medžiagų, baltymų ir angliavandenių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl nekelkite sau draudimų vienam ar kitam produktui – vartokite visas grupes, tik su saiku“, – aiškina J. Skinderskienė.

Ji teigia, jog į vaistinę neretai užsuka pagalbos nuo rūgštingumo, sutrikusio viršinimo ar pilvo pūtimo norintys gyventojai. Ir nors visoms šioms problemoms visuomet galima nusipirkti vaistą, jas išgyvenus kiekvienas turėtų paklausti savęs – ar jų priežastys nėra paslėptos mano mitybos įpročiuose. Dažniausiai atsakymas bus teigiamas.

„Vartojant net nereceptinius preparatus visuomet egzistuoja jų nesuderinamumo su kitais vaistais pavojus. Tad geriausia būtų dėl skaudamo pilvo ar streikuojančio skrandžio pasitarti su medicinos profesionalu, o ne iškart griebtis vaistų pakuotės – kartais šios visai nereikia, kartais specialistas tiesiog gali parinkti tinkamesnę“, – savo sveikata nerizikuoti ragina vaistininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų