Turgaviečių prekystaliai lūžta nuo kvapnių raudonskruosčių uogų. Ir tautiečiams jau siūlomos ne tik kaimynų lenkų daržuose užaugintos braškės – štai ir mūsiškės. Ūkininkai ir prekeiviai džiūgauja, jog šiemet pirkėjams į krepšelius jų prikris kaip niekada anksti. Pirmasis derlius jau buvo renkamas prieš dvi – tris savaites.
Na, o kaina, bent jau sostinės turguose, už kilogramą braškių dabar vidutiniškai pusketvirto euro, nors vakar buvo prašoma po 6. Pernai tokiu metu kišenę papurtyti teko taip pat gerokai labiau – kilogramas atsiėjo apie šešis eurus, tautiečiai lietuviškas braškes dar apžiūrinėja atsargiai.
Lenkiškų braškių dar prieš savaitę kainavusių daugiau kaip du eurus už kilogramą, dabar galima rasti ir už eurą aštuoniasdešimt, o kai kur net ir už pusantro euro. Taigi po turgų vaikštinėjantys tautiečiai kol kas renkasi jas. Sako lauks, kol mūsiškės dar kiek atpigs.
Šios didesnės uogos jau kainuoja puspenkto eurų. O štai pačiuose prekybos centruose braškės kainuoja brangiau. Štai kainos svyruoja nuo dviejų eurų 70 centų iki keturių eurų. Ir ne už visą, o pusę kilogramo.
Tokie kalnai lietuviškų braškių kai kuriuos pirkėjus stebina, mat dar prieš savaitę visą Lietuvą kankinant karščiams dalis daržovių bei uogų augintojų baiminosi, jog lietaus trūkumas gali gerokai pakoreguoti lauktą derlių. Esą braškės kiek mažesnės nei pernai ir be tinkamo laistymo tiesiog kepa lysvėse.
O laistymo sistemomis apsirūpinę ūkininkai pirkėjus ramina, jog pernai siautusios liūtys kur kas didesnis augalų baubas nei sausra, tad be braškių neliksime. Visgi Kazlų Rūdoje plušantis braškininkas Vidas Juodsnukis įspėja smaližius, kad paskubėtų.
„Jei žmonės nori apsirūpinti braškėmis, tai nesiūlyčiau laukti labai ilgai, nes užsitęsę karščiai sunokins ir ankstyvas, ir vėlyvas uogas beveik kartu. Taigi užsitęsusių braškių skynimo neprognozuojame“, - sako braškių augintojas Vidas Juodsnukis.
Lietuviškų braškių išsiilgusių tautiečių klausiame, ar visgi kol kas lenkiškas braškes perka tik dėl mažesnės kainos, o gal ir skonis kaimynų užaugintų uogų ne prastesnis?
Braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis sako, jog neįgudęs ragautojas lietuviškų braškių nuo lenkiškų greičiausiai ir neatskirtų, visgi tam tikrų niuansų yra – pavyzdžiui, transportavimas iš svečios šalies.
„Jūs nuskinkite uogą ir palaikykite tris keturias dienas ir pažiūrėkite, kaip ji atrodys, jei nebus chemiškai apdorota. Taigi taip ir galima atsakyti į šitą klausimą“, - aiškina V.Juodsnukis.
Ūkininkai prognozuoja, jog laukuose braškes skins dar mėnesį, o kaina turėtų nukristi iki pustrečio euro už kilogramą.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.