Vertindamas Lietuvos gyventojų mitybos įpročius, Vilniaus universiteto medicinos fakulteto prof. Rimantas Stukas konstatuoja itin prastas tendencijas, kurios gali būti didelio sergamumo širdies ir kraujagyslių bei onkologinėmis ligomis, priežastimi.
Pasak jo, visą žmogaus maisto racioną turėtų sudaryti apie 75 % jūros gėrybių. Priešingai nei ši rekomendacija, lietuvių racione pastarosios gėrybės sudaro tik 15 % reikiamo kiekio.
Nepakankamai vartodami žuvies ir jos produktų, žmonės gauna per mažai pilnaverčių baltymų. Tai lemia polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega3 stygių.
„Minėtos riebalinės rūgštys taip pat mažina dėmesio trūkumą ir per didelį vaikų aktyvumą, gerina miegą, pagerina odos būklę.
Trūkstant Omega3, sparčiau vystosi aterosklerozė ir širdies bei smegenų kraujagyslių ligos, dažnai padidėja kraujospūdis, dažnesni sąnarių uždegimai, prastėja atmintis – atsiranda mokymosi sunkumai, sausėja ir greičiau sensta oda“, – pasakojo Veronika Dautartienė, kartu su vyru Mariumi įkūrusi šeimyniško žuvies mylėtojų parduotuvę–bistro „Fish Makers“.
Žymus mitybos specialistas Patrickas Holfordas („Optimali mitybos biblija“) teigė, kad Omega3 riebalinės rūgštys gerina širdies sveikatą, skystina kraują, mažina uždegimą, gerina nervų sistemos veiklą, padeda depresijos, šizofrenijos, autizmo gydymui.
V. Dautartienės teigimu, pagrindiniai Omega3 šaltiniai – silkė, skumbrė, menkė, lašiša, tunas, sardinės, linų sėmenų ir saulėgrąžų aliejai. Valgant šviežią silkę Matjes, Omega3 įsisavinama nepalyginamai geriau negu kapsulių pavidalu. Be to, ji kur kas skanesnė ir tinkama tiek pietums ar sočiai vakarienei, tiek kaip greitas užkandis darbe.
„Šių produktų gausu Viduržemio Jūros dietoje, kurio rezultatas – mažas sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis, reti infarktai ir insultai. Mūsu didžiausias noras – Lietuvoje pakelti sveikatos kultūros lygį, skatinant žuvies valgymą“, – atskleidė žuvies parduotuvės Vilniuje savininkė.