Tačiau prieš pirkdami tokį batonėlį - pirmiausia paskaitykite sudėtį kitoje batonėlio pakuotės pusėje.
Amerikos maisto naujienų portalas Food Navigator apie baltyminius batonėlius pateikia ne itin geras naujienas. Portale apžvelgta 50 populiariausių baltyminių batonėlių rūšių. Juose itin daug sočiųjų riebalų, kalorijų ir cukraus! Daugiau nei trečdalis batonėlių rūšių turėjo daugiau sočiųjų riebalų nei didelė amerikietiška žiedo formos glazūruota spurga, o cukraus kiekis viršija net nesveiko greito maisto cukraus kiekius.
Dažniausiai baltyminiuose batonėliuose galima rasti net 7–10 gramus sočiųjų riebalų – tai prilygsta mėsainiui, ketvirčiui didelės picos ar pakeliui traškučių su padažu. Kai kuriuose batonėliuose pribloškia cukraus kiekis – 20–30 gramų! Visame pakelyje sausainių su šokoladu bus panašus cukraus kiekis.
Jeigu baltymų batonėliai tikrai reikalingas dienos užkandis – rinkitės tuos, kuriuose mažas sočiųjų riebalų kiekis. Yra batonėlių, gaminamų be cukraus. Dar geresnė idėja - pasigaminti batonėlius patiems. Tuomet būsite tikri, kad batonėliai yra pagaminti iš sveikų ingredientų.
Štai keletas skanių idėjų:
ŠOKOLADINIAI BALTYMŲ BATONĖLIAI SU MIGDOLŲ RIEŠUTŲ SVIESTU
Ingredientai: 1 puodelis šokolado skonio pieno išrūgų baltymų (angl. whey protein) miltelių; 1/2 puodelio iki miltų sumaltų avižų dribsnių (malti patogu kavamale); 2 šaukštai natūralaus riešutų sviesto; 2 šaukštai kokosų miltų; 1 šaukštas neskrudintos kakavos miltelių; 1/2 puodelio nesaldinto migdolų pieno; 1/3 juodojo šokolado saldinto stevija (~ 85% kakavos) (pasirinktinai)
Gaminimo eiga:
1. Sudėkite į dubenį avižų miltus, baltymų miltelius, kokosų miltus, kakavą ir sumaišykite. 2. Puode išlydykite riešutų sviestą. 3. Supilkite ant visų ingredientų ištirpusį sviestą ir migdolų pieną. Gerai išmaišykite; 4. Lengvai suspauskite tešlą ir dėkite valandai į šaldytuvą; 5. Išimkite iš dubens, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 4–5 dalis – batonėlius; 6. Puode išlydykite juodąjį šokoladą ir apliekite juo batonėlius (pasirinktinai); 7. Vėl dėkite į šaldytuvą šį kartą dviems valandoms; 8. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5–6 dienas.
BALTYMŲ BATONĖLIAI SU DŽIOVINTOMIS UOGOMIS IR MIGDOLAIS
Ingredientai: 1 puodelis migdolų riešutų sviesto (tinka ir anakardžio riešutų sviestas); Stevijos pagal skonį; 1 puodelis vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių; 1/2 puodelio iki miltų sumaltų avižų dribsnių (malti patogu kavamale); 1/4 puodelio džiovintų mėlynių; 1/4 puodelio džiovintų spanguolių; 1/3 puodelio sumaltų (gabaliukais) migdolų; 1/3 puodelio kokoso drožlių.
Gaminimo eiga:
1. Puode ištirpinkite migdolų riešutų sviestą ir steviją; 2. Dubenyje sumaišykite baltymų miltelius, maltas avižas ir sumaišykite su ištirpintu sviestu bei stevija. Tešla turi būti tąsi. Jei tokia nėra – įpilkite šiek tiek vandens; 3. Įmaišykite džiovintas uogas; 4. Keptuvėje be riebalų lengvai paskrudinkite maltus migdolų riešutus ir kokoso drožles – užberkite ant viršaus batonėlių; 5. Suspauskite tešlą ranka tolygiai ir dėkite į šaldytuvą valandai; 6. Po valandos supjaustykite batonėlius į 5–6 lygias dalis
VANILINIAI BALTYMŲ BATONĖLIAI SU CINAMONU
Ingredientai: 4 porcijos vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių; 4 š kokosų miltų; 130ml migdolų pieno; 4 š. riešutų sviesto; 1 aš cinamono; Stevijos pagal skonį; 50 g juodojo šokolado saldinto stevija (~ 85% kakavos).
Gaminimo eiga:
1. Dubenyje išmaišykite baltymų miltelius, kokosų miltus, riešutų sviestą ir migdolų pieną. Jei tešla nelimpa – įpilkite dar šiek tiek pieno kol išsimaišys iki vientisos masės; 2. Jei padarėte per skystą tešlą – įberkite šiek tiek kokosų miltų; 3. Įmaišykite cinamoną ir steviją; 4. Susmulkinkite pusę šokolado į mažesnius gabalėlius ir įmaišykite į tešlą; 5. Lengvai suspauskite tešlą ir dėkite valandai į šaldytuvą; 6. Išimkite iš dubens, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 5–6 dalis – batonėlius; 7. Puode išlydykite likusį juodąjį šokoladą ir apliekite juo batonėlius (pasirinktinai); 8. Vėl dėkite į šaldytuvą šį kartą dviems valandoms; 9. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5–6 dienas.
BALTYMŲ BATONĖLIAI SU VANILE IR LAZDYNO RIEŠUTAIS
Ingredientai: 1 puodelis vanilės skonio pieno išrūgų baltymų miltelių; ¼ puodelio migdolų pieno; ¼ puodelio ištirpdyto lazdyno riešutų sviesto; ½ aš vanilės miltelių; Stevijos pagal skonį; 2 šaukštai kokoso miltų.
Gaminimo eiga:
1. Dubenyje išmaišykite baltymų miltelius, kokosų miltus, riešutų sviestą ir migdolų pieną. Jei tešla nelimpa – įpilkite dar šiek tiek pieno kol išsimaišys iki vientisos masės; 2. Jei padarėte per skystą tešlą – įberkite šiek tiek kokosų miltų; 3. Įmaišykite vanilę ir steviją; 4. Lengvai suspauskite tešlą ir dėkite valandai į šaldytuvą; 5. Išimkite iš dubens, padėkite ant kepimo popieriaus ir padalinkite į 3–4 dalis – batonėlius; 6. Vėl dėkite į šaldytuvą valandai; 7. Šaldytuve batonėlius galima laikyti 5–6 dienas.
TRAŠKŪS BALTYMŲ BATONĖLIAI
Ingredientai: 1 puodelis maltų avižų dribsnių; ½ puodelio baltymų miltelių; 10-15 smulkintų džiovintų datulių; ½ puodelio migdolų riešutų sviesto; 100ml migdolų pieno; ½ aš vanilės miltelių; Stevijos pagal skonį; ½ puodelio smulkintų ir keptuvėje pakepintų migdolų; ½ puodelio džiovintų spanguolių
Gaminimo eiga:
1. Puode ištirpinkite migdolų riešutų sviestą ir steviją; 2. Dubenyje sumaišykite pieną, baltymų miltelius, maltas avižas, vanilę ir sumaišykite su ištirpintu sviestu bei stevija. Tešla turi būti tąsi. Jei tokia nėra – įpilkite dar šiek tiek pieno; 3. Įmaišykite džiovintas uogas; 4. Keptuvėje be riebalų lengvai paskrudinkite maltus migdolų riešutus – užberkite ant viršaus batonėlių ir lengvai paspauskite į paviršių; 5. Suspauskite tešlą ranka tolygiai ir dėkite į šaldytuvą valandai; 6. Po valandos supjaustykite batonėlius į 3–4 lygias dalis.
Šaltinis: Emilija Miliauskė, tinklaraštis Kuras kūnui