Tekste sužinosite, kaip ir kada nurinkti obuolių ir kriaušių derlių.
Kada skinti obuolius ir kriaušes saugojimui
Juk viena yra skinti vaisius stalui arba valgyti tiesiai nuo medžio, o visai kas kita – nuskinti vaisius ilgalaikiam saugojimui. Nuo to, kaip gerai žinosite apie obuolių ir kriaušių derliaus nuėmimą, priklauso, ar jie „peržiemos“ jūsų sandėliukuose ir iki rudens pabaigos nesuges.
4 obuolių ir kriaušių sunokimo etapai
Vaisiai, nuskinti pasiekę vartotojišką brandą, tinka tik šviežiam vartojimui (kalbame apie vasarinių veislių vaisius). Faktas tas, kad maistui juos galima naudoti tik per tris savaites po derliaus nuėmimo, o tai reiškia, kad jie nebus sandėliuojami.
Planuojantiems gaminti uogienes ir kompotus svarbu vaisius rinkti techninio sunokimo laikotarpiu. Jis būna likus maždaug savaitei iki vartojimo brandos. Laiku surinkti vaisiai nepraras savo formos virimo ir konservavimo procese.
Obuolių ir kriaušių fiziologinės brandos laipsnis reiškia, kad vaisiuose esančios sėklos yra parudavusios ir tinkamos skinti bei ruošti sėjai. Patys vaisiai nėra tokie skanūs kaip vartotojiškos brandos laikotarpiu (likus porai savaičių iki fiziologinės brandos).
Rudeninių ir žieminių veislių obuoliai ir kriaušės skinami visiškai subrendę, kai vaisius galima siųsti ilgalaikiam saugojimui. Labai svarbu nepraleisti šio laiko, nes kiekviena pavėluota savaitė lemia tai, kad vaisiai bus laikomi beveik 2 mėnesiais trumpiau. (Toliau skaitykite, kaip nepraleisti nuimamosios brandos pradžios.)
Nors nerekomenduojama atidėlioti skynimo, įsitikinkite, kad vaisiai yra prinokę. Skindami neprinokusius obuolius nuo medžio ne tik neteksite vaisių skonio ir aromato, bet ir prarasite brangius mėnesius, kuriuos galėsite mėgautis šviežiais vaisiais.
Kaip nustatyti, kad atėjo laikas skinti derlių
Tikrasis vaisių sunokimo laikas priklauso nuo daugelio veiksnių: ar šį sezoną jums pasisekė su orais, ar vainikas buvo pakankamai apšviestas (galbūt medžiui reikėjo genėjimo), kokio amžiaus yra medis ir kt.Oro sąlygos turi didelę įtaką vaisių kokybei. Dažni ir gausūs lietūs bei vėsūs orai lemia vandeningą ir neišraiškingą skonį, cukraus ir vitaminų praradimą. Jei vasara buvo šalta, pasiruoškite, kad vaisiai noksta ilgiau nei įprastai, o gal net ir neprinokę.
Yra įvairių būdų nustatyti, ar obuoliai ir kriaušės pasiekė deramą brandą. Pakalbėkime apie veiksmingiausius iš jų.
- Lengvas atsiskyrimas. Vaisiai turėtų atsiskirti be pastangų, vienu judesiu. Jei obuolys ar kriaušė tvirtai laikosi ant šakos, tikriausiai dar per anksti nuimti derlių.
- Nukritusių vaisių išvaizda. Suprasite, kad atėjo laikas pašalinti naujojo derliaus obuolius, kai jie pradės kristi ant žemės. Kalbame ne apie supuvusius ar ligotus vaisius. Laiką, kada galite nuimti kriaušes ir obuolius nuo medžio, parodo sveiki, tvirti vaisiai, gulintys ant žemės.
- Cheminis tyrimas. Nustatyti, kada reikia nuimti obuolius saugojimui, padės paprastas cheminis testas. Perpjaukite vaisių ir užlašinkite ant jo jodo tirpalo (1:15). Jei minkštimas lieka baltas, vadinasi, obuolys yra visiškai prinokęs; patamsėjęs – obuolį skinti per anksti.
- Žievelės spalva. Dar vienas geras vaisiaus sunokimo rodiklis – pakitusi žievelės spalva. Paprastai, pasiekus pašalinę brandą, obuolio spalva ties koteliu tampa šiek tiek šviesesnė. Pernokusios kriaušės žievelė tampa violetinė, o minkštimas – tamsiai geltonas.
- Obuolių minkštumas. Paspauskite obuolį pirštu. Prinokęs vaisius turi turėti įdubimų. Jei spaudžiant odelė plyšta, vadinasi, vaisius pernokęs.
- Sėklų branda. Jei ant vaisiaus pjūvio matote prinokusias tamsiai rudas sėklas, vadinasi, šviežio derliaus obuolius jau galima skinti.
- Skonis. Lengviausias būdas nustatyti, ar vaismedžių derlius yra prinokęs, yra paragauti obuolio ar kriaušės. Jei jis atitinka šios veislės vaisių aprašymą, vadinasi, galima pradėti skinti.
Svarbu atsižvelgti į tai, kad, skirtingai nei obuoliai, kurie skinami pasiekę visišką pašalinę brandą, kriaušės laikymo metu šiek tiek sunoksta. Todėl skinant kriaušes vaisiai turi būti tvirti, jokiu būdu ne minkšti. Priešingu atveju jūsų kriaušių atsargos greitai suges.
Kaip teisingai nuskinti obuolius
Pagrindinė taisyklė renkant obuolius – nepurtyti jų nuo medžio ir saugoti, kad nenukristų ant žemės. Obuoliams nuo medžio rinkti lengviausia naudoti specialius prietaisus.
Paprastai pradėkite rinkti vaisius nuo apatinės vainiko dalies ir palaipsniui lipkite aukščiau. Vaisius reikia rinkti atsargiai, nuplėšiant kotelį nuo šakos sukamaisiais judesiais. Geriausia prieš tai mūvėti medžiagines pirštines, kad nepažeistumėte vaškinės obuolio žievelės dangos – ji saugo nuo ligų ir puvimo laikymo metu.
Rinkdami obuolius iš karto atsisakykite supuvusių, ligotų, vabzdžių ar paukščių pažeistų obuolių, nedėkite jų į tą pačią tarą su sveikais obuoliais. Surinktą vaisių derlių reikėtų laikyti plačiose dėžėse arba dėžutėse iš medžio ar plastiko.
Verta atkreipti dėmesį į dar vieną svarbų niuansą: atėjus laikui nuimti žieminius obuolius, naktinės šalnos tampa įprastu reiškiniu. Jei obuolius dengia šalna, atidėkite jų skynimą, kol atšils. Nelieskite tokių vaisių rankomis – staigus temperatūrų skirtumas juos pažeis, ir jie „neišgyvens“ iki žiemos.
Kaip teisingai nuimti kriaušių derlių
Apskritai nuimant kriaušių derlių laikomasi tų pačių taisyklių kaip ir nuimant obuolių derlių. Kriaušių negalima spausti, numesti, pažeisti.
Pageidautina kriaušes skinti pirmoje dienos pusėje. Jei skinsite vakare, kai vaisiai per dieną spėjo įkaisti saulėje, prieš laikydami juos atvėsinkite vėsioje vietoje.
Kaip nuimti obuolius ir kriaušes nuo aukšto medžio
Vaisius nuo viršutinių šakų lengviausia skinti naudojant obuoliams ir kriaušėms skinti skirtą prietaisą. Galite rinktis kelis būdus: nusipirkti obuolių skynimo įrenginį parduotuvėje arba pasigaminti patys.Pavyzdžiui, paprasčiausia patogi medžiaga, iš kurios galite pasigaminti prietaisą obuoliams ir kriaušėms skinti, – plastikinis butelis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!