Organinės trąšos nėra greitai pasisavinamos, todėl veikia ilgiau. Tokioms trąšoms patekus į dirvožemį, pirmiausia mikroorganizmai jas turi suskaidyti į paprastus, augalams lengvai įsisavinamus junginius. Granuliuotas mėšlas, žuvies ar kaulų miltai, biohumusinės ar augalinės ištraukos – visa tai laikytina organinėmis trąšomis.
Žuvų miltai
Ko gero visi pamenate, kaip vaikystėje tėvai ar seneliai sodindami pomidorus į žemę pirma užkasdavo žuvį ar žuvies galvą. Šiandien viskas kur kas paprasčiau, nes kur kas lengviau įsigyti žuvų miltų. Žuvų miltai – tai organinės natūralios trąšos. Jos yra labai naudingos dirvožemiui ir augalams, todėl neretai naudojamos ir ekologiniuose ūkiuose. Žuvų miltai gali būti gaminami praktiškai iš bet kurių jūros gyvūnų, nors paprastai gaminami iš smulkių jūrinių žuvų, turinčių daug kaulų ir riebalų.
Pagrindinė žuvų miltų dalį (apie 65 proc.) sudaro baltymai. Riebalų ir pelenų kiekis, priklausomai nuo gamintojo, yra beveik toks pat (12–15 proc.), kai kurios nesočiųjų riebalų rūgštys sudaro apie 8 proc., visa kita – lizinas. Šios trąšos pagerina dirvožemio struktūrą, vandens ir oro režimą. Esminis jų privalumas tas, kad tokios trąšos natūraliai stimuliuoja aukštą auginamų daržovių bei vaismedžių biologinę vertę: gerą augalo žalios masės augimą, šaknų sistemos ir žiedų bei vaisių mezgimąsi.
Ką galima tręšti?
Žuvų miltais galima tręšti bulves, pomidorus, paprikas, agurkus, aguročius, burokus, morkas, ridikus. Augalas iš žuvų miltų pasisavina jam būtinas maisto medžiagas palaipsniui, tik tiek kiek jam reikia. Tokios trąšos yra saugios naudoti, nes nenudegina augalų, jų nepertręšia. Trąšų smulki frakcija savo universaliu tręšimu tinka tiek lauko, tiek šiltnamio augalų tręšimui. Jos gali būti naudojamos ir kambariniams augalams tręšti.
Tiesa, žuvų miltai turi specifinį kvapą, tačiau tinkamai įterpus į dirvožemį, jis praktiškai nejaučiamas. Žuvies miltus laikant sandariai, sausoje vietoje, jų galiojimo laikas yra neribotas.
Kalbant apie jų naudojimą, reikia žinoti, kad tręšiant daigus reikalingi 200–400 g/m². Patręšus gerai sumaišyti su dirvožemiu. Išsodinant daigus į duobutes rekomenduojama įberti po 1–2 šaukštus trąšų ir kruopščiai sumaišyti su žeme. Pagrindiniam tręšimui taip pat rekomenduojama naudoti 200–400 g/m² žuvies miltų. Papildomam tręšimui 100-200 g/m². Patręšus rekomenduojama žemę supurenti ir palaistyti.
Daugiau naudingos informacijos rasite apsilankę https://sodininkokalendorius.lt/