Aukštas kraujospūdis vargina 25% Didžiosios Britanijos gyventojų. Tai kelia rimtą susirūpinimą, nes dėl aukšto kraujospūdžio didėja širdies smūgio ir insulto pavojus.
Laimei, riziką mažinti galima natūraliais būdais.
Daugelis medicinos ekspertų sutaria, kad sveika mityba gali padėti mažinti kraujospūdį. Tad ką reikėtų valgyti, siekiant geriausių rezultatų? Jei norite sumažinti aukšto kraujospūdžio keliamą pavojų, reikėtų valgyti daugiau maisto, kuriame yra gausu kalio.
Šie maisto produktai padeda išlyginti druskos kiekį kraujyje, o tai gerai veikia gyvybiškai svarbius organus, pavyzdžiui, inkstus.
Bet kokiuose maisto produktuose yra daug kalio?
„Blood Pressure UK“ rekomenduoja kas dieną suvalgyti po porciją abrikosų.
100g šių vaisių turi maždaug 1,1g kalio, kuris riboja kraujospūdžio riziką.
Taip pat daug kalio yra bananuose, apelsinuose, pomidoruose ir serbentuose. Sveikatos organizacija aiškina, kad kasdien vartojami šie produktai gali būti labai naudingi.
Taip pat pridedama: „Visi turėtume stengtis per dieną suvalgyti bent penkias porcijas skirtingų vaisių ar daržovių porcijų, kad suvartotume daugiau kalio ir palaikytume žemesnį kraujospūdį.
Viena porcija yra lygi 80 gramų arba, kitaip tariant, yra maždaug kumščio dydžio.“
Didžiosios Britanijos sveikatos organizacija pritaria, kad hipertenzijos prevencijai reikia „valgyti daug vaisių ir daržovių“.
Taip pat patariama mažinti suvartojamos druskos kiekį, nes druska didina kraujo spaudimą.
Be to, pacientams rekomenduojama alkoholinius gėrimus vartoti labai saikingai. Kraujospūdį dar mažinti padeda sveiko svorio palaikymas, sportas bei metimas rūkyti.
Jei nerimaujate dėl aukšto kraujo spaudimo, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju. Taip pat pravartu žinoti, kokiais simptomais pasižymi hipertenzija. Jų tarpe – galvos skausmai, svaigulys, neryškus matymas, o taip pat kraujavimas iš nosies, krūtinės skausmas ir pykinimas.