• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi jau girdėjome išsireiškimą „karantino kilogramai“, ir nors vieni žmonės svorio priaugo, kitiems nutiko atvirkščiai.

Visi jau girdėjome išsireiškimą „karantino kilogramai“, ir nors vieni žmonės svorio priaugo, kitiems nutiko atvirkščiai.

REKLAMA

Jei norite numesti svorio, greičiausiai užkandžiui renkatės „sveikesnius“ ir „mažiau riebalų“ turinčius traškučius ir panašius produktus, bet vienas ekspertas sako, kad tokie produktai gali labiau pakenkti, nei padėti.

Dr. Michael Mosley, knygos „Fast 800“ autorius, sako, kad kartais prekybos centre nelengva susigaudyti, kuris maistas iš tiesų yra sveikas, o kuris – ne, rašoma the–sun.com.

Jis paaiškino: „Kiekvienoje lentynoje rasite produktų, kurie skelbiasi pataisysiantys jums sveikatą, todėl nesunku pakliūti į šiuos spąstus ir išleisti krūvą pinigų tariamai „sveikam“ maistui, kuris iš tiesų nėra toks sveikas. Nors retkarčiais tikrai reikėtų valgyti būtent tai, ko norisi, bet jei tai darysite nuolat, greičiausiai priaugsite svorio.“

Dr. M. Mosley atskleidė, kurie žmonių dažniausiai valgomi produktai neleidžia pasiekti norimo rezultato ant svarstyklių ir papasakojo, kaip išvengti tariamai sveikų produktų.

REKLAMA
REKLAMA

Daržovių traškučiai

Nors toks užkandis iš pažiūros atrodo labai maistingas, dauguma tokių traškučių yra kepama saulėgrąžų aliejuje, todėl juos valgant išgaunamas toks pat traškumas, kaip ir su bulvių traškučiais. Dr. M. Mosley priduria, kad tokiuose traškučiuose taip pat yra daug druskos, o druska su angliavandeniais ir riebalais sukelia priklausomybę, todėl bus sunku atsispirti pagundai nusipirkti dar pakelį.

REKLAMA

„Daržovių traškučiai iš tiesų nėra nė kiek sveikesni už standartinius bulvių traškučius. Jei labai norisi ko nors traškaus, galima sugalvoti ir sveikatai nekenksmingą variantą.“ – sako jis.

Dr. M. Mosley rekomenduoja tiesiog triaukšti šviežias daržoves, pavyzdžiui, morkas, arba riešutus, sėklas, fermentuotus produktus.

Margarinas

Anksčiau manyta, kad margarinas yra ne tokia riebi sviesto alternatyva, bet dr. M. Mosley sako, kad nors jame ir yra mažiau sočiųjų riebalų, sotieji riebalai nebūtinai yra blogi.

REKLAMA
REKLAMA

Jis paaiškino: „Pats margarinas yra apdorotas produktas, gaminamas iš daržovių aliejaus. Kambario temperatūros daržovių aliejus yra skystas, todėl atliekama hidrogenacija vadinama procedūra, kurios metu susidaro perdirbti riebalai. Būtent jų ir reikėtų vengti, jei tik įmanoma – yra daugybė mokslinių įrodymų, kad jie yra siejami su uždegimais, širdies ligomis, insultais ir prastu cholesteroliu.“

Kita vertus, sviestas yra pagamintas iš mušto pieno, todėl yra visiškai natūralus.

„Tai koncentruotas pieno produktas. Nors nepatartina jo teptis ant visko, ką valgote, bet nedidelis jo kiekis kartais tikrai nepakenks labiau, nei industrinis margarinas ar visokie užtepai.“ – sako dr. M. Mosley.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskanintos avižinės košės

Tokius avižinės košės maišelius, ant kurių parašyta, kad juos galima tiesiog sumaišyti su vandeniu, iš tiesų turėtų būti žymimi užrašais, kad į juos reikia pridėti cukraus. Dr. M. Mosley taip sako todėl, kad į kai kurias tokias mažytes košės porcijas būna dedama net iki 16 g cukraus. Užuot pirkę tokius pakelius, geriau avižinės košės tiesiog išsivirkite patys, naudodami avižinius dribsnius ir vandenį arba nenugriebtą pieną – štai ir čempionų pusryčiai.

Salotų padažas

Kartais salotos be padažo gali atrodyti liūdnai, bet dr. M. Mosley sako, kad su padažais reikėtų būti atsargiems. Jo teigimu, daugelis parduotuvinių padažų turi labai daug cukraus ir gali būti sunku nutaikyti tinkamą jų porciją. Užuot pirkus tokius padažus, geriau patiems pasigaminti salotų pagardo iš trupučio alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir gero balzaminio acto (tik ne glazūros!).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų