Akrilamidas yra cheminė medžiaga, susidaranti perdirbant maisto produktus. Ataskaitoje išanalizuoti 2007 - 2010 m. duomenys rodo, kad per šį laikotarpį daugumoje maisto produktų grupių esminių pokyčių nebuvo.
Akrilamidas - kancerogeninė ir genotoksiška medžiaga
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai aiškina, kad akrilamidas susidaro perdirbant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, duona, sausainiai, kava, aukštoje temperatūroje (įskaitant virimą riebaluose, kepimą ir skrudinimą).
2005 m. EMST atkreipė dėmesį, kad akrilamidas gali būti potenciali sveikatos problema, nes ši cheminė medžiaga yra žinoma kaip kancerogeninė ir genotoksiška (t. y. gali sukelti vėžį ir pažeisti DNR – ląstelės genetinę medžiagą). Kasmet valstybių narių prašoma stebėti akrilamido kiekį, t. y. tam tikrų kategorijų maisto produktuose atlikti laboratorinius tyrimus, kuriuos EMST analizuoja metinėse ataskaitose.
Nuo 2009 m. paskelbta jau ketvirtoji EMST metinė ataskaita dėl akrilamido stebėsenos maisto produktuose. Ataskaitą, kurią rašant naudota maždaug 13000 duomenų taškų dėl akrilamido kiekio maisto produktuose, parengė EMST Mitybos ir Cheminės stebėsenos skyrius.
Nuo 2008 m. analizės duomenų, pateiktų EMST, skaičius sumažėjo, nes 2010 m. akrilamido stebėsenos laikotarpiu buvo pateikti tik vidutiniškai du trečdaliai Europos Komisijos nustatytų mėginių skaičiaus tam tikrai maisto kategorijai.
Akrilamido tyrimų rezultatai
Išanalizavus rezultatus, matomos akrilamido kiekio mažėjimo tendencijos kai kuriose maisto produktų kategorijose, pvz. perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose, skirtuose kūdikiams ir mažiems vaikams, užkandžiuose be bulvių bei sausainiuose ir džiūvėsiuose kūdikiams bei mažiems vaikams.
Kita vertus, kavoje ir kavos pakaitaluose, traškioje duonelėje, tirpioje kavoje ir gruzdintose bulvytėse iš šviežių bulvių, pastebėtas akrilamido kiekio didėjimas, nors šios tendencijos nebuvo vienodos visoje Europoje.
Akrilamido stebėsena ES - tęstina
EMST ir toliau rinks akrilamido stebėsenos duomenis Europos šalyse ir 2013 m., remdamasi naujausiais duomenimis apie akrilamido kiekį maisto produktuose bei maisto produktų suvartojimą, atnaujins poveikio vertinimą (paskutinį kartą atliktas 2011 m.). Danijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Švedijos maisto saugos agentūros kartu su EMST ir kitais Patarėjų susirinkimo (angl. Advisory Forum) nariais, aptarinėja ir naujausius mokslinius tyrimus apie akrilamidą ir jo galimą poveikį visuomenės sveikatai.
Akrilamido stebėsena Lietuvoje
Lietuvoje vykdoma augalinio maisto produktų taršos stebėsena, kurios tikslas – stebėti, vertinti ir valdyti pesticidų, mikotoksinų, akrilamido ir furano liekanas augalinio maisto produktuose.
Vadovaudamasi 2010 m. birželio 2 d. Komisijos rekomendacija 2010/307/ES, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atrenka mėginius akrilamido kiekiui nustatyti vietiniuose, įvežtuose ir importuotuose maisto produktuose.
Akrilamido kiekiui nustatyti tiriami šie maisto produktai:
-Valgyti paruoštos gruzdintos bulvytės;
-Bulvių traškučiai;
-Gruzdintų bulvyčių pusgaminiai ir (arba) namuose gaminti skirti bulvių produktai;
-Minkšta duona,
-Javainiai;
-Sausainiai, trapučiai, traški duona ir pan.;
-Kava ir kavos pakaitalai;
-Kūdikių maistas;
-Perdirbti grūdiniai maisto produktai kūdikiams ir mažiems vaikams;
-Kiti produktai : imbieriniai sausainiai, skrudinti riešutai, skrudintos saulėgrąžos, šakočiai.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atlieka minėtų kenksmingų medžiagų laboratorinę tyrimų kontrolę.
Per metus institute ištiriama per 40 akrilamido mėginių.