akrilamidas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „akrilamidas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „akrilamidas“.
Šie produktai gali paskatinti vėžį: venkite jų visada
Akrilamidas yra medžiaga, kuri susiformuoja apdorojant krakmolingus maisto produktus, tokius kaip bulvių traškučiai, itin aukštoje temperatūroje: aukštesnėje nei 120 laipsnių. Yra manoma, kad ši medžiaga gali aktyvinti vėžinių navikų susidarymą.
Naujienų portalui tv3.lt biomedicinos mokslų daktarė doc.dr. Sandrija Čapkauskienė papasakojo apie akrilamidą, jo žalą ir kaip jo išvengti.
Specialistė: mūsų organizmas – išmanus, pats pašalina, kas kenksminga
LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt Produktai Lietuvoje yra saugūs, tačiau reikia išlikti sąmoningiems ir pakoreguoti savo mitybos planus, kad produktai, turintys vėžį sukeliančių medžiagų, nebūtų vartojami nuolat. Taip teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Aurelija Drumstienė.
Ir kepiniuose gali slėptis vėžys: kokių produktų geriau vengti
Daugiau kaip prieš dešimtmetį Švedijos mokslininkai tirdami keptus maisto gaminius, nustatė, kad aukštoje temperatūroje kaitinant daug krakmolo ir angliavandenių turinčius produktus, susidaro kancerogeninė medžiaga akrilamidas, sukeliantis vėžinius susirgimus. Tad visose Europos Sąjungos (ES) šalyse tiriama, kiek maisto produktuose yra akrilamido.
Atlikti nauji akrilamido kiekio maisto produktuose tyrimai
Europos maisto saugos tarnyba (EMST, angl. – EFSA) paskelbė atnaujintą ataskaitą dėl akrilamido kiekio maisto produktuose 25 Europos šalyse.
Akrilamidas yra cheminė medžiaga, susidaranti perdirbant maisto produktus. Ataskaitoje išanalizuoti 2007 - 2010 m. duomenys rodo, kad per šį laikotarpį daugumoje maisto produktų grupių esminių pokyčių nebuvo.