Šaltibarščiai su pomidorais
4 šaukštai pomidorų tyrės arba 4 švieži pomidorai,
morka, krapai, svogūnai, agurkai.
Pomidorai pertrinami (arba dedama tyrė), morka smulkiai sutarkuojama, krapai ir svogūnų laiškai smulkiai supjaustomi, agurkas nulupamas ir stambiai sutarkuojamas, užpilama vandeniu ir užbaltinama grietine.
Šaltibarščiai valgomi su keptomis bulvėmis.
Dzūkų šaltibarščiai
150 g burokėlių arba ryšulėlis jaunų burokėlių,
250 g kaulų, 1 l vandens, stiklinė grietinės,
2 kiaušiniai, 20 g miltų, stiklinė burokėlių nuoviro,
svogūnas, agurkas, cukraus, druskos,
krapų, svogūnų laiškų, lauro lapų,
kvepiančiųjų pipirų.
Kaulai nuplaunami, užpilami šaltu vandeniu ir išverdamas sultinys. Baigiant virti, įdedama svogūnų, lauro lapų, kvepiančiųjų pipirų. Burokėliai nulupami, supjaustomi ir, užpylus trupučiu vandens, išverdami. Kietai virti kiaušiniai ataušinami, supjaustomi ir sudedami į šaltibarščius. Agurkas nulupamas, supjaustomas griežinėliais ir sudedamas į sriubą. Sultinys perkošiamas, grietinė sumaišoma su miltais, viskas supilama į burokėlius ir užvirinama. Po to supilamas burokėlių nuoviras, įberiama druskos, cukraus.
Į ataušintus šaltibarščius įdedama smulkiai supjaustytų krapų ir svogūnų laiškų.
Bobutės šaltibarščiai
1 l burokėlių rūgštimo (sunkos),
mažas virtas burokėlis,
3–4 obuoliai, silkė,
šviežias agurkas,
0,5 stiklinės grietinės,
svogūnų laiškų, krapų,
citrinos rūgšties, pipirų.
Į burokėlių rūgštimą sudedami stambiai sutarkuoti obuoliai, sausai keptuvėje arba orkaitėje iškepta be kaulų silkė, stambiai sutarkuotas agurkas ir burokėlis, smulkiai supjaustyti svogūnų kaiškai, įdedama krapų, citrinos rūgšties, pipirų, grietinės.
Prie šaltibarščių paduodama karštų, su lupenomis išvirtų bulvių.
Ridikėlių šaltibarščiai
10 ridikėlių,
2 šaukštai supjaustytų svogūnų laiškų,
3 stiklinės kefyro,
pagal skonį druskos, krapų.
Nuplauti ridikėliai smulkiai sutarkuojami. Svogūnų laiškai ir krapai smulkiai supjaustomi. Paruošti produktai sudedami į išplaktą kefyrą, įberiama druskos, išmaišoma.
Ridikėlių šaltibarščiai valgomi su karštomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su liežuviu
1 l rūgpienio,
šviežias agurkas,
100 g virto liežuvio,
100 g grietinės, pipirų,
svogūno laiškų,
100 g marinuotų
burokėlių, druskos, krapų.
Rūgpienis išplakamas ir supilamas į dubenį. Į jį sudedami susmulkinti burokėliai, agurkas ir liežuvis. Pagal skonį įberiama druskos, maltų pipirų, įdedama grietinės, smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų. Viskas sumaišoma.
Paduodant į stalą, įberiama smulkiai supjaustytų krapų.
Šie šaltibarščiai valgomi su karštomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su silke
Raugintas burokėlis,
0,5 stiklinės burokėlių rūgštimo,
0,5 stiklinės virinto vandens,
silkė,
šaukštas svogūnų laiškų,
šaukštelis krapų,
2 pipirai,
2 šaukštai grietinės.
Silkė išdorojama, išplaunama, suvyniojama į popierių ir iškepama. Jai atvėsus, išimami kaulai, silkė sutrinama su svogūnų laiškais (puse normos), pipirais bei krapais. Supilamas burokėlių rūgštimas, vanduo, sudedami smulkiais šiaudeliais supjaustyti (arba stambiai sutarkuoti) rauginti burokėliai ir 30–40 minučių palaikoma šaltoje vietoje.
Šaltibarščiai pagardinami grietine bei svogūnų laiškais. Atskirai paduodama virtų bulvių, užpiltų lydytu sviestu.
Pastaba. Jei silkė nesūri, į šaltibarščius įberiama druskos.