LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt
Jokios cheminės medžiagos tirpios kavos gamyboje nėra naudojamos, todėl tirpios kavos poveikis sveikatai yra toks pats kaip paprastos kavos, sako KTU Cheminės technologijos fakulteto profesorius Rimantas Petras Venskutonis.
LRT radijo klausytoja Loreta iš Kauno teiraujasi, ar jos mėgstama tirpi kava nekenkia sveikatai. „Geriu tirpią kavą su pienu, bet sako, kad tirpi kava – nesveika“, – nerimauja kaunietė.
KTU Cheminės technologijos fakulteto prof. R. P. Venskutonio teigimu, tirpi kava gaminama iš paprastos skrudintos maltos kavos, naudojant vandenyje tirpias medžiagas.
Pasak specialisto, tirpios kavos gamybos procesas iš esmės yra labai panašus į tą, kurį naudojame gamindami kavą namuose. Kava ištirpinama karštame vandenyje, ekstrahuojamos tirpios medžiagos, vanduo išgarinamas ir gaunami tirpios kavos milteliai.
„Tačiau pats technologijos procesas yra sudėtingesnis“, – pažymi R. P. Venskutonis. Jis tikina, kad jokios cheminės medžiagos tirpios kavos gamyboje nėra naudojamos, todėl tirpios kavos poveikis sveikatai yra toks pats, kaip paprastos kavos.
„Tirpioje kavoje yra daugiau kofeino, tačiau, gaminant gėrimą, tirpios kavos ir naudojame mažiau“, – sako R. P. Venskutonis.
Anot jo, duomenų apie tirpios kavos toksiškumą nėra turbūt todėl, kad jos gamybos procesas yra pakankamai saugus.