„Rytais negaliu pradėti darbo be puodelio espreso“ – pasiteisina jis ir begurkšnodamas kavą, pasidalina su Ali, ką šiandien gamins. Ali solidarizuojasi su kolega ir abu gamins savo patiekalus naudodami vieną bendrą ingredientą – sluoksniuotą tešlą.
Šį kartą Gian Lucos patiekalas bus labiau lietuviškas nei itališkas – sluoksniuotos tešlos krepšeliai su miško grybais. Kadangi virtuvės šefas pramiegojo ir nespėjo užbėgti į mišką grybų, jis naudos miško pievagrybius, kuriuos visada galima rasti parduotuvėje.
Begamindamas jis pasidalins savo įžvalgomis, kodėl lietuvių vaikai nevalgo grybų ir kurių grybų jokiu būdu negalima plauti bei pasidalins tikrai veikiančiu svogūnų pjaustymo be ašarų triuku, kuris privers nusikvatoti net ir labiausiai apsnūdusį žiūrovą.
Paragavę Gian Lucos rudeniško patiekalo, vedėjai imsis deserto gamybos. Kaip ir kiekvienoje laidoje Gian Luca žavėsis konditerio judesiais, o Ali primins kulinarijos šefui, kad visi desertai reikalauja švelnių judesių, meilės ir ypatingo kruopštumo.
Taigi jei norite naudingų patarimų, kaip lengvai ir su vienu bendru ingredientu pagaminti vaišes šeimai ar netikėtiems svečiams, nepraleiskite šio šeštadienio televizijos laidos „Gardu Gardu“ 9.30 val. per TV3.
Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?
Sluoksniuotos tešlos krepšeliai su miško grybais
• 250 g bemielės sluoksniuotos tešlos • 200 g šalto rūkymo šoninės • 200 g miško grybų • 1 svogūnas • Alyvuogių aliejaus kepimui • Balzaminio acto • 1 kiaušinio trynio
Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir pakepinti kubeliais supjaustytą šoninę. Tada suberti smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepti, kol jie suminkštės. Užpilti šlakelį balzaminio acto ir gerai išmaišyti. Po to sudėti turimus nuvalytus ir susmulkintus grybus ir keletą minučių pakepinti maišant ant didelės ugnies.
Iš sluoksniuotos tešlos suformuoti kepimo indeliuose krepšelius ir į juos išdalinti grybų įdarą. Sandariai uždengti su tešla krepšelių viršų ir patepti plaktu kiaušinio tryniu. Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Skanaus!
Sluoksniuotos tešlos juostelės su plikytu kremu
Juostelės:
• 250 g mielinės sluoksniuotos tešlos • Kiaušinio • Cukraus
Plikytas kremas:
• 40 g pieno • 1 a. š. vanilinės cukraus pudros • 40 g kukurūzų krakmolo • 80 g cukraus • 100 g kiaušinių trynių masės (5 kiaušinių tryniai) • 40 g sviesto • 1 v. š. maskarponės sūrio su kaupu
Papuošimas:
• Šviežių uogų: šilauogių, braškių • Šviežių mėtos lapelių
Tešlą (2 nedidelius lakštus) atšildyti ir šiek tiek pakildinti, tada perpjauti per pusę išilgai ir gautas juosteles ir subadyti šakute. Iškloti jas ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Aptepti kiaušinio plakiniu ir apibarstyti cukrumi.
Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12 minučių. Ištrauktas iš orkaitės lengvai paslėgti, kad išsilygintų paviršius.
Atskirame puode kiaušinio trynius išmaišyti su krakmolo ir cukraus mišiniu iki vientisos masės. Įberti vanilinės cukraus pudros. Kitame puode užvirti pieną ir iš lėto supilti jį į nuolat maišomą kiaušinių masę. Viską gerai išmaišyti, vėl padėti ant viryklės ir nuolat maišant kaitinti, kol pasidarys tirštoka kreminė konsistencija.
Nukelti nuo ugnies, sudėti sviestą ir nuolat maišyti, kol sviestas ištirps. Padalinti kremą per pusę ir mažesnę dalį sumaišyti su maskarponės sūriu. Abi kremo dalis sudėti į atskirus konditerinius maišelius. Ant dviejų juostelių išspausti kremo. Išdėlioti šilauoges, vėl išspausti šiek tiek kremo ir uždėti ant viršaus kitas dvi juosteles, ant kurių viršaus išspausti kremo su maskarpone. Papuošti braškių gabaliukais ir mėtų lapeliais. Skanaus!