• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norite šviežių krapų, bazilikų ar mėtos visus metus? Tai įmanoma! Pasak specialistų, prieskoninių žolelių auginimas namuose ant palangės tampa vis populiaresnis. Taigi, kokias rūšis pasirinkti, kokių klaidų vengti ir kaip užtikrinti, kad augalai klestėtų?

Norite šviežių krapų, bazilikų ar mėtos visus metus? Tai įmanoma! Pasak specialistų, prieskoninių žolelių auginimas namuose ant palangės tampa vis populiaresnis. Taigi, kokias rūšis pasirinkti, kokių klaidų vengti ir kaip užtikrinti, kad augalai klestėtų?

REKLAMA

Prieskoninės žolelės – ne tik aromatingas, bet ir estetiškas namų dekoro elementas. Vis daugiau žmonių imasi jų auginimo tiesiog ant palangės, tačiau tam, kad augalai derėtų, reikia žinoti keletą svarbių dalykų. Pasak „SėklosLT“ vyriausios agronomės, sėklų skyriaus vadovės Liucijos Kunigiškytės, tinkamas pasirinkimas ir priežiūra yra esminiai dalykai, norint džiaugtis gausiu derliumi.

Įsivaizduokite rytą, kai gaminate pusryčius ir savomis rankomis nuo palangės nuskinate šviežią baziliko lapelį ar petražolę. Skamba viliojančiai? Tarp populiariausių Lietuvoje auginamų prieskoninių augalų dominuoja krapai, petražolės, bazilikas ir kalendros. Levandos taip pat dažnai sutinkamos, tačiau dažniau kaip dekoratyviniai augalai.

REKLAMA
REKLAMA

„Be tradicinių prieskonių, vis labiau populiarėja naujos bazilikų veislės – citrininio skonio, raudonlapių ar smulkialapių. Šios įvairovės suteikia galimybę eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius“, – pasakoja specialistė.

REKLAMA

Jei norite itin greito derliaus, verta atkreipti dėmesį į mikrožalumynus – pipirnes, ridikėlius, žirnių ūglius ar burokėlių lapelius.

„Tie greitai augantys augaliukai, kuriuos mes pasėję valgome per 5 arba 10 dienų, priklausomai nuo rūšies, gali būti naudojami ir kaip prieskonis, ir kaip maistas. Pavyzdžiui, įvairiems patiekalams paskaninti, gali būti dedami į salotas ar ruošiant žaliuosius kokteilius“, – teigia L. Kunigiškytė.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pagrindinės klaidos ir kaip jų išvengti

Dažnas susiduria su problemomis bandydamas auginti žoleles namuose. Viena iš pagrindinių klaidų – netinkamas apšvietimas, o prieskoniniai augalai itin mėgsta šviesą. Jiems reikalingas bent 6-8 valandų apšvietimas.

„Todėl geriausia yra pasirinkti ankstyvą pavasarį, vasario-gegužės mėnesį, kai turime tą natūralią šviesą arba įsirengti papildomą apšvietimą. Kartais atrodo, kad pas mus yra šviesu, bet dažnai, auginant tamsioje vietoje, tik atrodo, kad virtuvė šviesi, kai iš tikrųjų augalams trūksta šviesos. Jeigu yra begalinis noras, betrūksta šviesos, tada reikia rinktis LED apšvietimą“, – aiškina agronomė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perlaistymas arba per mažas laistymas taip pat kelia daug iššūkių. Perlaistymas, ypač bazilikų ir rozmarinų, gali lemti šaknų puvinį, o per mažas laistymas karštomis dienomis augalus greitai susilpnina.

„Sėjant prieskonius būtinai reikėtų pasirinkti vazoną su skylutėmis ir užtikrinti gerą drenažą. Galime naudoti akmenėlius į vazono dugną, degto molio granules, kad išvengtume perlaistymo pavojaus“, – tikina L. Kunigiškytė.

REKLAMA

Taip pat gali būti pasirinktas netinkamas vazonas arba netinkama dirva. Anot ekspertės, jeigu pasirenkame gražų vazoną, bet jame nėra skylučių ar neįrengiate drenažo, tai vėlgi gali būti pavojus prarasti augalus:

„Koks būtų patarimas? Rinktis specialiai prieskoninėms žolelėms tinkamus vazonus ir substratą, žemę, kuri yra labai svarbi. Geriausia būtų rinktis universalią žemę, praturtintą perlitu arba smėliu. Galite tai padaryti patys, o galite rinktis žemių mišinius, kurie jau yra pagaminti.“

REKLAMA

Pagrindinės klaidos ir jų sprendimas

Dar viena iš klaidų – netinkamas skynimas. 

„Jei per daug nuskinsime iš karto, augalas sunkiai atsigaus. Jei neskinsime visai – jis ištįs ir praras formą. Reguliariai skindami viršūnes, ypač bazilikų, skatinsime juos augti tankesnius“, – sako specialistė.

Kiekvienas augalas turi savo poreikius, todėl dirvos pasirinkimas gali būti lemiamas veiksnys. Prieskoninėms žolelėms tinkamiausia puri, humusinga, perlitu ar smėliu praturtinta žemė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat galite pagerinti substratą kompostu, perpuvusiu mėšlu ar biohumusu arba rinktis jau paruoštą žemę, mišinį. Jeigu mes norime užsiauginti ekologiškus prieskoninius augalus, reikėtų rinktis nechemizuotas trąšas. 

Mes galime netgi namie patys pasigaminti trąšas. Kiaušinių išdžiovinti ir sutrinti lukštai yra nepakeičiamas kalcio šaltinis, jeigu turime židinį, pelenai praturtina dirvą kaliu. Arba jeigu turime dilgėlių raugą ar paruoštą dilgėlių tirpalą, kuris neturi kvapo, tai puikus azoto šaltinis mūsų augantiems augalams“, – pataria L. Kunigiškytė.

REKLAMA

Tręšimas taip pat reikalauja saiko. Pertręšus augalai tampa per vešlūs, bet praranda savo aromatą. Rekomenduojama naudoti natūralias organines trąšas, tai yra, minėtus dilgėlių raugą ar biohumusą, kas 2–3 savaites.

Prieskoninius augalus gali pulti amarai, tačiau cheminės priemonės nėra geriausias sprendimas.

„Puikiai veikia natūralios priemonės – vandens ūkinio muilo tirpalas arba česnakų ir svogūnų nuoviras. Taip pat augalus verta derinti tarpusavyje: bazilikai puikiai auga šalia pomidorų, o levandos atbaido skruzdėles“, – sako specialistė.

REKLAMA

Svarbu ne tik kaip prižiūrėti augalus, bet ir kur juos pastatyti bei kiek ir kada laistyti. Bazilikai nemėgsta skersvėjų, todėl reikėtų vengti juos laikyti prie dažnai atidaromo lango. Žiemą augalus reikia saugoti nuo per didelio šildymo ar šalto oro gūsių.

„Jei norite užtikrinti geras sąlygas augalams, galima naudoti apsaugines užuolaidas arba perkelti augalus į labiau apsaugotą vietą. Kaip ir minėjau, bent 6 valandas per dieną turi būti šviesu. 

Kada laistyti, rytais ar vakarais, nesvarbu. Svarbu, kad vanduo neišgaruotų per greitai ir nelaistyti augalų su vandeniu iš čiaupo. Leisti vandeniui nusistovėti bent 6-8 valandas kambario temperatūroje ir tik tada laistyti augalus šiltesniu vandeniu“, – rekomenduoja specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame


TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų