Prisipažinsiu – iki šiol nesusižaviu internete užtikęs straipsnius apie alkoholinius gėrimus. Šįkart mane nustebino keli draugai, nusprendę, kad jie nori pakeliauti po Europą, tačiau jų prašymas buvo vienintelis – „norime paragauti europietiško alaus. Gal gali paorganizuoti kokią kelionę per kelias šalis?“ – rašoma tinklapyje makalius.lt, kuris rekomenduoja šešias „Europos alaus sostines“.
Briugė (Brugge), Belgija
Belgija garsėja ne tik besišlapinančio berniuko skulptūra, skaniais šokoladais, bet ir alumi. Pasirodo, kad šioje šalyje yra daugiau nei 120 alaus gamyklių ir virš 350 alaus rūšių – tikiu, kad net išrankiausias gurmanas atras savo vienintelę rūšį. Alaus ekspertai rekomenduoja aplankyti Mažosios meškos (Brgs Beertje) barą, kuriame galėsite paragauti šimtus rūšių įvairiausio vietinio alaus.
Beje, būtinai paragaukite tik šiame regione gaminamo alaus Lambic, skoniu primenančio mums taip gerai pažįstamą sidrą. Vietiniai aludariai šį alų fermentuoja lauke, todėl jo skonis labai priklauso nuo gamybos metu vyraujančio oro. Beje, nenustebkite pajutę ir kokių vaisių skonį - išties įdomi kombinacija.
Praha, Čekija
Čekija yra vienas žymiausių alaus kraštų pasaulyje, todėl nenuostabu, kad statistiškai kiekvienas čekas per metus išgeria net 156 litrus šio gėrimo. Net jeigu nesate didelis alaus gerbėjas, būtinai aplankykite Strahovo vienuolyno alaus daryklą, kurioje galima sužinoti apie Čekiško alaus istoriją, datuojamą net nuo XVII amžiaus. Būtinai paragaukite ir tamsaus čekiško alaus, kuris pasirodo galima būti net 12 laipsnių stirpumo!
Dublinas, Airija
Airijos sostinė labiausiai pasaulyje yra garsi dėl Guiness alaus, kuriam būdingas deginto salyklo skonis. Šiandien, prabėgus daugiau nei 250 metų nuo pirmos pagamintos alaus statinės, Guiness alaus darykla yra didžiausia pasaulyje, o jos produktas – labiausiai eksportuojama šalies prekė. Todėl apsilankykite Guiness alaus sandėlyje, kuriame galėsite paragauti ne tik šio legendinio gėrimo, bet ir sužinoti apie alaus istoriją Airijoje.
Nepatingėkite užsukti į kokį gilias tradicijas turintį pub'ą – alaus barą – pavyzdžiui „Doheny& Nesbit„, ar “O'Donoghue's“. Čia ne tik paraugausite mažiau žinomų, tačiau ne ką prastesnių alaus rūšių, bet ir galėsite pajusti tikrą airišką dvasią: pabendrauti su vietiniais gyventojais, sužinoti įvairių legendų.
Kopenhaga, Danija
Tuborg, Carlsberg – tai praktiškai Danijos sinonimai. Tačiau jeigu tikitės atrasti ne tokių žinomų daniškų alaus rūšių, turėtumėte žinoti, kad nuo 2005 metų Danijoje vienam gyventojui tenka mažiausiai alaus daryklų Europoje. Neseniai Carlsberg alaus darykla atidarė naują gamybos padalinį „Jacobsen“ Varby miestelyje, kurio pagrindinis tikslas šviesti vietinius ir turistus apie alaus kultūrą ir gaminti retas rūšis gurmanams.
Nenusiminkite, aplankykite vietinius barus, kuriuose galėsite išgerti čia pat verdamo alaus. Sakoma, kad jis gaminamas lygiai taip pat, kaip prieš šimtmetį.
Miunchenas, Vokietija
Be garsiosios alaus fiestos „Oktoberfest“, Miunchenas gali pasiūlyti įvairių pramogų alaus mylėtojams iš viso pasaulio. Apsilankykite vadinamuosiuose alaus soduose – mažose, tačiau itin jaukiose poilsio oazėse, kur galėsite pasimėgauti tikro Bavarišku alaus bokalu. Pirmai pažinčiai puikiai tiks seniausias mieste alaus sodas „Augustiner Keller“. Žėmėlapiuose būtinai pasižymėkite ir pažinkite LowenBrau, AugustinerBrau alaus darykle ir garsiąją HofBrauHaus, kur galėsite paragauti tikrą vokišką lager rūšies alų.
Amsterdamas, Olandija
Olandai labai didžiuojasi garsiuoju „Heineken“ alumi, tai galite suprasti, išvydę reklamas geriausiose sostinės vietose. Nenuostabu, kad ši tauta laikoma alaus kultūros puoselėtojais, išmanančiais ne tik vietinių gėrimų rūšis, bet ir istoriją. Olandai juokauja, kad alų dera gerti bet kuriuo paros metu, nes jis per daug puikus, kad reikėtų varžytis. Pažintį su olandišku gėrimu galite pradėti bare „Wildeman“, kuris nors ir nedidelis, gali pasiūlyti virš 200 rūšių alaus. Jeigu nepakliuvote ten (čia bet kuriuo metu gausybė žmonių), nenusiminkite ir eikite į bet kurį kitą vietinį barą – čia tikrai rasite ne tik „Heineken“, bet ir kitų vietinių alaus rūšių.
Žinoma, šį sąrašą galima tęsti ir toliau – juk kiekvienas mūsų turi savo skonį. Jeigu jums įdomu, būtinai pasidomėkite alaus istorija ir kultūra Zagrebe, Krokuvoje ir kituose miestuose. O gal turite savo pastebėjimų? Pasidalinkite savo istorijomis komentuoruose, nes juk ir mums, lietuviams, yra įdomu ne tik mūsų vietinis alus.