„Svečius vaišinu plovu ir karštu šokoladu!“. Sūris – maistas, be kurio Sakalas neįsivaizduoja savo namų šaldytuvo, ir juoda kava, kurią aktorius apibendrino dramatiška fraze: „Juoda kaip mano gyvenimas!”. Sužavėtas tobulo šokoladinio pyragaičio skonio, laidos svečias negailėjo komplimentų virtuvės meistrui Deivydui Praspaliauskui ir su dideliu malonumu klausėsi retai į viešumą išlendančių bei legendomis apipintų virtuvės istorijų.
„Skraidymo niekada, niekada negana!” mįslinga profesionalaus aktoriaus šypsena patvirtina beribį apetitą nuo vaikystės puoselėtai aistrai. Jau keturis metus sportinio sklandytuvo valdymo meną tobulinantis vaidybos profesionalas patvirtina, kad bet kokiam siekiui pasiekti tereikia laiko ir noro, o visa kita palaipsniui susiformuoja dėka nuoseklaus darbo.
„Gardu Gardu“ pusryčiai su Deivydu Praspaliausku – kaskart naujas pusryčių receptas, vis kitas svečias ir visada tos pačios intriguojančios smulkmenos. Tai gi, ką gamino Sakalas Uždavinys?
„Gardu Gardu“ – šeštadieniais 9.30 val. per TV3!
Šviežiai iškeptos duonos su kakava sumuštinis
Duonai reikės:
• 350 g EASY BREAD duonos mišinio • 350 g kvietinių miltų • 500 g vandens • 15 g mielių • 15 g kakavos • 35 g medaus • Saulėgrąžų sėklų • Moliūgų sėklų • Linų sėmenų • Sezamo sėklų
Sumuštiniui reikės:
• 2 riekelės iškeptos EASY BREAD duonos • Sviesto • Anties kepenėlių pašteto • Marinuotų agurkų • Virtų burokėlių • Druskos • Žalumynų (rukolos, špinatų) • Alyvuogių aliejaus
Į maišymo indą suberti duonos mišinį, miltus ir kakavą. Viską išmaišyti, įdėti medaus ir užpilti 30°C temperatūros vandenyje ištirpintomis mielėmis. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Išmaišytą tešlą palikti 40 minučių, kad iškiltų.
Pakilusią tešlą sudėti į duonos kepimo formą. Išlyginti paviršių ir apibarstyti įvairiomis sėklomis. Vėl palikti 30 minučių, kad dar kartą tešla iškiltų. Iškilusią suformuotą duoną pašauti į iki 230°C įkaitintą orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 40 minučių.
Duonos riekeles aptepti sviestu ir paštetu. Ant apteptų riekelių sluoksniuoti pjaustytus marinuotus agurkus ir virtus burokėlius. Apibarstyti druska, žalumynais bei pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
Karamelinio šokolado pyragaitis LAVA CAKE
Reikės:
• 350 g karamelinio šokolado • 110 g sviesto • 2 kiaušinių • 2 kiaušinių trynių • 40 g miltų • Cukraus pudros • Mėtos šakelės
Karamelinį šokoladą ištirpinti kartu su sviestu. Atskirame inde išplakti kiaušinius ir trynius. Šokolado masę supilti į kiaušinių plakinį ir išmaišyti. Tada suberti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
Paruoštą masę išpilstyti į sviestu išteptus ir miltais pabarstytus porcijinius kepimo indelius. Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 9 minutes.
Iš apversto kepimo indėlio ant lėkštutės išimti iškepusį desertą. Apibarstyti cukraus pudra ir papuošti mėtos lapeliu.
Vyšnių arbata su čiobreliais
Reikės:
• 50 g pasterizuotos vyšnių tyrės MORELLO • Čiobrelių arbatžolių • Karšto vandens
Į arbatos puodelį įdėkite kelias šakeles šviežių čiobrelių. Įpilkite šlakelį vyšnių tyrės. Viską užpilkite karštu vandeniu ir lengai pamaišykite.