Padažas – nebūtina, bet labai pageidaujama patiekalo dalis. Tai jis, o ne kas kitas, net ir paprastą patiekalą gali paversti kulinarijos stebuklu. Siūlome jums pažintį su pačiais populiariausiais padažais.
Kilmės šalis: Prancūzija.
Su kuo valgomas? Su lakštiniais, daržovėmis, mėsa, žuvimi.
Šis kilmingas padažas išsiskiria savo paprastumu: kasdieniai produktai, lengvas paruošiamas. 100 g sviesto pakepinamas 1 šaukštas miltų, kol masė taps aukso geltonumo. Įpilkite 2 šaukštus šilto sultinio (mėsai – mėsos sultinio, daržovėms – daržovių). Nuolat maišant nedidelėmis porcijomis supilama stiklinė šiltos grietinėlės arba pieno, įberiamas žiupsnelis druskos.
Bešamelio padažas ilgainiui tapo daugelio padažų pagrindu, varijuojant jo ingredientais išgaunami vis nauji skoniai. Padažą galima gardinti apkepintais svogūnais, tarkuotu sūriu, pipirais, muskato riešutais, tarkuotais krienais.
Kilmės šalis: Meksika
Su kuo valgomas? Duona, kukurūzų traškučiai, paplotėliai, kiti meksikiečių virtuvės patiekalai.
Išvertus padažo pavadinimą pažodžiui jis skambėtų kaip „avokadų padažas“. Būtent avokadai yra pagrindinė šio padažo sudedamoji dalis. Avokadas nulupamas, išimamas jo kauliukas, minkštimas pertrinamas. Jis pagardinamas druska, laimo sultimis. Kartais paįvairinamas smulkiai pjaustytais pomidorais, pipirais, žalumynais, įvairiais prieskoniais.
Pesto
Kilmės šalis: Italija
Su kuo valgomas? Makaronai, minestronė, itališka duona.
Manoma, kad šio padažo receptas sugalvotas dar Senovės Romoje. Klasikinis pesto gaminamas tik marmuriniame inde, medine piestele kruopščiai ištrinant baziliko lapelius, pirmo spaudimo alyvuogių aliejų, pinijų sėklas ir pekorino sūrį.
Šiomis dienomis padažo gaminimo procesą supaprastino virtuvės kombainai. 30 g kedro riešutų, 2 danteliai česnako, žiupsnelis druskos, sauja baziliko lapelių pertrinama virtuvės kombainu, sumaišoma su 40 g tarkuoto parmezano ir 80 ml alyvuogių aliejaus.
Tūkstantis salų
Kilmės šalis: JAV
Su kuo valgomas? Žuvis, jūros gėrybės, mėsa.
Tūkstančiu salų vadinama nedidelių salelių juosta tarp Kanados ir JAV. Gali būti, kad kaip tik vienoje šių salelių ir buvo pirmą kartą pagamintas šis aštrus gardėsis.
Padažo pagrindas – tikrų tikriausia amerikietiškos virtuvės kvintesencija: pomidorų padažas ir majonezas. 3 šaukštai citrinos arba apelsino sulčių sumaišoma su 3 šaukštais lengvo majonezo, 3 šaukštais smulkiai pjaustytos žaliosios paprikos, 2 šaukštais smulkintos raudonosios paprikos, 2 šaukštais pomidorų padažo, 2 šaukštais natūralaus jogurto, 1 šaukštu tarkuotų krienų, 1 šaukštu smulkiai pjaustyto svogūno ir 1 šaukštu neaštrių garstyčių, žiupsneliu aitriųjų pipirų. Viskas išplakama iki vienalytės masės ir palaikoma šaldytuve keletą valandų.
Bruknių padažas
Kilmės šalis: Švedija
Su kuo valgomas? Mėsa, paukštiena, apkepai
Šis padažas pagaminamas lengvai, bet yra išskirtinis savo maistingumu – jame apstu vitaminų. Kiekvienam patiekalui jis suteiks krislelį Švedijos žavesio.
½ kg bruknių užpilkite 1 l vandens, užvirkite, nuovirą nupilkite į atskirą indą. Uogas pertrinkite per sietelį arba sutrinkite virtuvės kombainu. Įpilkite šiek tiek nuoviro, įberkite 200 g cukraus, 100 ml raudonojo vyno, cinamono, pavirinkite 5 minutes. Į likusį nuovirą įberkite 10 g krakmolo, išmaišykite, tada supilkite bruknių tyrę. Dar kartą pakaitinkite iki virimo ir nukelkite nuo ugnies.
Kilmės šalis: Graikija
Su kuo valgomas? Duona, daržovės, mėsa.
Tai dar vienas natūralaus ir maistingo padažo variantas. Pats sudėtingiausias jo gaminimo etapas – rasti tinkamą jogurtą, tikrą, graikišką, tirštą, be priedų.
Didelio agurko žievelę nulupkite, patį agurką sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 1 arbatiniu šaukšteliu druskos ir palikite keletui valandų. Kai agurko minkštimas išskirs sultis, jas nukoškite, palikite tik tarkius. Ant jų užkrėskite 250 ml riebaus jogurto, suberkite 2 smulkintus česnako dantelius, galite įdėti keletą šaukštų grietinės. Viską išmaišykite, atvėsinkite šaldytuve keletą valandų, ir galima valgyti!
Kilmės šalis: Lietuva (padažas populiarus ir kaimyninėse šalyse)
Su kuo valgomas? Bulvės, mėsa, grikiai.
Padažas gaminamas iš džiovintų grybų. 100 g grybų užmerkiama šiltame virintame vandenyje, palaikoma pusvalandį. Tada grybai nuplaunami ir supjaustomi. Du svogūnai supjaustomi kubeliais, apkepinami aliejuje, prie jų sudedami grybai, viskas pakepinama ant nedidelės ugnies dar 10 minučių. Kitoje keptuvėje be riebalų, nuolat maišant paskrudinami 2 šaukštai miltų. Miltai suberiami prie svogūnų ir grybų, maišant pakaitinama dar minutę. Tada supilama 1 stiklinė pieno, viskas pagardinama druska, pipirais, pakaitinama iki virimo.