Nigiri ir maki sušiai
Sušis – populiariausias ir žinomiausias japonų patiekalas, kuris laikomas nacionaliniu. Sušiai gaminami iš specialių, acto mišiniu pagardintų ryžių bei įvairių priedų – žalios, rūkytos ar sūdytos žuvies, surimio, omleto, daržovių.
Ilgą laiką sušiai buvo rankomis valgomas prastuomenės maistas. Ilgainiui jie išpopuliarėjo ir tarp turtingųjų, imta naudoti lazdeles, susiformavo elegantiška jų gamybos, patiekimo ir valgymo kultūra. Egzistuoja keturios sušių rūšys: nigiri (ryžių rutuliukas, truputis wasabi krienų ir pagardas, pavyzdžiui, gabaliukas žalios žuvies), maki (ryžiai bei kiti priedai, įsukti į jūržolių lakštą nori), temaki (rankomis, valgymo metu susukama nori tūtelė su ryžiais ir pasirinktais priedais), chiraši (dubenėlis sušių ryžių su pasirinktais priedais).
Surimis
Krabų lazdelės iš surimio
Surimis – prieš daugiau nei 800 metų Japonijoje pradėtas gaminti žuvies produktas. Norėdami ilgiau išsaugoti sugautą žuvį, japonai ją išdorodavo, palikdami tik žuvies mėsą. Ją smulkiai sukapodavo, sumaišydavo su krakmolu, prieskoniais ir gautą mišinį laikė druskos tirpale. Surimis vėliau buvo verdamas arba kepamas. Šiandien surimio gamybos technologija yra gerokai modernesnė, tačiau pagrindiniai gamybos principai bei pirminis receptas beveik nepakito.
Iš surimio formuojamos Lietuvoje taip pat mėgstamos krabų lazdelės, krabų mėsa, surimio krevetės... Šie gaminiai valgomi kaip sveikas ir baltymų gausus užkandis, patiekiami su daržovėmis, įsukami į sušius. Sašimis
Fugu sašimis
Šis gurmanų vertinamas patiekalas gaminamas iš ypač plonai supjaustytos žalios žuvies arba mėsos, tad jam, žinoma, naudojami tik patys šviežiausi, išskirtinės kokybės produktai.
Sašimis įprastai valgomas, kaip užkandis kiekvienos oficialios ar šventinės vakarienės metu. Prie supjaustytos mėsos ar žuvies patiekiama sojos padažo, wasabi, tarkuoto imbiero, ridikų ir shisho – į mėtą panašių žolelių.
Sašimiui dažniausiai pjaustoma lašiša, kalmarai, aštuonkojai, krevetės, tunas, skumbrė, jūrų ežiai, šukutės, arkliena, jautienos kepenys. Žinoma, daugiausiai dėmesio sulaukia pūsliažuvės arba fugu sašimis, kuris, neįgudusio šefo ruošiamas, gali būti mirtinas. Tempura
Daržovių ir krevečių tempura
Gaminant tempurą nedideliais, vieno kąsnio gabaliukais supjaustytos daržovės, grybai, jūrų gėrybės pamirkomos tešloje ir gruzdinamos įkaitintame aliejuje. Tempura gabalėliai valgomi karšti ir dažnai tiekiami, kaip užkandis su padažu ar tarkuotais ridikais. Kartais tempura naudojama ruošiant kitus patiekalus – gabaliukai gali būti tiekiami su garintais ryžiais, grikių makaronais soba, makaronų sriuba udon.
Manoma, kad seniau produktai nebuvo merkiami į tešlą, o tiesiog verdami aliejuje arba apvoliojami ryžių miltuose. Tešlą produktų gruzdinimui japonai išmoko maišyti iš portugalų misionierių.
Terijaki padažasTerijaki padažu glazūruota lašiša
Saldžiai sūrus padažas gaminamas kaitinant ir sutirštinant sojos padažą su ruduoju cukrumi, medumi, krakmolu, jį pagardinant imbieru, česnakais.
Terijaki padaže tradiciškai marinuojama, o vėliau ir kepama bei glazūruojama įvairi žuvis ir mėsa. Japonijoje šiuo metodu ruošiamas tunas, lašiša, skumbrė, upėtakis, buriažuvė, o vakaruose – paukštiena ir raudona mėsa. Lipniu ir kvapniu padažu padengti kąsneliai tiekiami, kaip pagrindinis patiekalas, su ryžiais, daržovėmis ar kaip užkandis, dažnai suvėrus ant medinių iešmelių.
Šie patiekalai sukurti XVII a., kuomet vis daugiau gyventojų ėmė keltis į miestus ir prasidėjo intensyvi urbanizacija. Matcha žalioji arbata
Matcha arbatos milteliai ir bambukine šluotele išplakta arbata
XVI a. Japonijoje buvo sukurta arbatos gėrimo ceremonija, kuri tebėra populiari iki šių dienų – tai ne tik pasimėgavimas išskirtinio skonio arbata, bet ir tradicijų kupinas ritualas, kurio metu atsipalaiduojama, bendraujama, parodomas dėmesys svarbiems svečiams.
Arbatos ceremonijos metu naudojami matcha arbatos milteliai, sutrinti iš specialiu būdu augintų ir paruoštų žaliosios arbatos lapelių. Šie milteliai plakami bambukine šluotele, nedideliame dubenėlyje, tokiu būdu išgaunama koncentruota, stipraus skonio arbata, pasižyminti ypatingu poveikiu. Budistų vienuoliams ši arbata padėjo nurimti, tačiau išlaikyti budrumą ir aiškias mintis.
Šiandien matcha milteliai naudojami ne tik arbatai, jais gardinami įvairūs patiekalai bei kepiniai. Kasutera
Tradicinės formos kasutera
Kasutera arba castella – japoniškas biskvitas puriu vidumi ir karameline plutele. Šis desertas yra Nagasakio miesto pasididžiavimas, kuris ne ką mažiau vertinamas likusioje saulės šalies dalyje ir visame pasaulyje. Pirminę šio pyrago versiją Japonijoje XVI a. pradėjo kepti portugalų prekeiviai, iš čia ir skanėsto pavadinimas – Kastilija yra istorinis regionas, esantis dabartinėje Ispanijos teritorijoje.
Seniau kasutera, dėl didelės cukraus kainos, buvo labai brangi, tik retam prieinama ir ypač vertinama, tačiau šiuolaikinėje Japonijoje tai mėgiamas ir dažnas desertas, turintis daugybę variacijų – biskvitas gardinamas matcha arbatos milteliais, ruduoju cukrumi, medumi, persikais, formuojami mažyčiai pyragaičiai, kurie parduodami per šventes.