Nektare yra apie 50 proc. vandens. Bitės jį sutirština: šviežią, skystą medų jos po truputį pila į korio akutes, kad greičiau išgaruotų vandens perteklius. Vėliau avilio darbuotojos medų kilnoja iš akelės į akelę, pildamos ne tiesiog į korio akutę, bet tepdamos jos sieneles. Medus, plonu sluoksneliu tekėdamas į akutės dugną, taip pat netenka daug vandens.
Subrendusiame meduje lieka tik apie 20 proc. vandens, o visa kita – sausos medžiagos. Meduje yra fermentų, dekstrinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, aromatinių medžiagų, kurios saldžiajam produktui suteikia malonų skonį bei aromatą. Kuo daugiau destrinų meduje, tuo jis sunkiau kristalizuojasi, o susikristalizavęs būna minkštas.
Iš medaus galima pagaminti daugybę įvairiausių gėrimų – taip pat ir midaus. Jam geriausiai tinka medus be vaško, bičių duonelės ar kitokių priemaišų. Geriausias midus gaunamas iš vienarūšio (pavyzdžiui, liepų) medaus. Vanduo naudojamas labai švarus, be jokių priemaišų. Norint pasigaminti 12–15 proc. stiprumo midaus, reikia kultūrinių vyno mielių. Jų grybeliai gerai dauginasi, kai medaus misos temperatūra 15 oC.
Greitai paruošiamas midus
Reikės: 3,5 kg medaus 20 l vandens 3–4 saujų apynių 75 g mielių Cukraus
Į pusę nurodyto kiekio vandens sudėkite medų ir, kelis kartus pamaišę, laikykite šiltoje vietoje, kol ištirps. Tirpalą virinkite, kol išgaruos pusė skysčio, sudėkite apynius, supilkite likusį vandenį, pavirinkite 20–30 minučių ir perkoškite per dvigubą marlę. Skystį atvėsinkite iki 25 oC temperatūros, sudėkite su cukrumi ištrintas mieles ir laikykite kambario temperatūroje, kol pradės rūgti. Parauginę 1–2 savaites, skystį sukoškite į ąžuolinę statinaitę ir sandariai uždarę laikykite šaltoje patalpoje.
Lietuviškas midus
Reikės: 7 kg šviežio medaus 10 l vandens 200 g džiovintų kadagio uogų 40 g kultūrinių vyno mielių 5 g citrinos rūgšties
Į vėsų virintą vandenį įdėkite 2 kg medaus, iškilusias mieles, supilkite ištirpintą citrinos rūgštį, susmulkintas ir į marlę suvyniotas kadagio uogas, išmaišykite ir supilkite į 20–25 l talpos butelį. Jį sandariai užkimškite pavirintu kamščiu su skyle, į kurią įkiškite stiklinį vamzdelį su žarnele. Jos galą įleiskite į buteliuką su vandeniu. Butelį laikykite šiltoje (20–25 oC) patalpoje. Likusį medų sudėkite per 2–3 kartus. Kai rūgimas susilpnėja ir butelio dugne susirenka drumzlių, midų nupilkite į kitą tarą, taip pat užkimškite ir laikykite 2–3 mėnesius. Vėliau skystį nupilkite antrą kartą ir laikykite šaltesnėje vietoje, kad midus subręstų. Silpnesnis midus subręsta per 4–6 metus, stipresnis – per 6–10 metų.
Karališkasis midus
Reikės: 3 kg medaus 12 l vandens kelių saujų pelargonijos lapelių 0,5 stiklinės apynių saujos liepžiedžių kelių žemuogių lapelių 200 g mielių po stiklinę braškių, aviečių, spanguolių, juodųjų ir raudonųjų serbentų sulčių
Į vandenį sudėkite pelargonijas, apynius, liepžiedžius, žemuogių lapelius, pavirinkite, iškoškite, sudėkite medų ir ištirpinkite. Į nukoštą skystį supilkite iškilusias mieles, visas minėtas sultis ir indą pastatykite šiltoje vietoje. 24 valandas raugintą skystį išpilstykite į butelius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltoje vietoje. Midų gerkite po 3–6 mėnesių.
Žemaičių midus
Reikės: 4 l medaus 20 l vandens 50–100 g apynių 50–100 g mielių duonos plutelės
Medų ištirpinkite vandenyje ir laikykite šiltoje vietoje 24 valandas, dažnai maišykite. Nukoškite, supilkite į katilą ir virkite, kol liks tik pusė supilto skysčio. Vėl pripilkite tiek vandens, kiek buvo iš pradžių, sudėkite apynius, suvyniotus į marlę, prispauskite juos raudona plyta ir virkite, kol vėl liks pusė skysčio. Atvėsinkite iki 2–3 oC temperatūros, sudėkite ant duonos plutelės užteptas mieles ir laikykite kambario temperatūroje, kol midus ims rūgti. Kai atsiradusios putos pajuoduos, midų perkoškite per marlę, supilkite į ąžuolinę statinaitę ir stipriai užkimškite. Laikykite šaltoje vietoje nemažiau pusės metų.
Spanguolių midus
Reikės: 1 l medaus 6 l vandens 1 l spanguolių sulčių 1 l laisvai pridėtų apynių 200 g mielių pakelis ar žievelė vanilės duonos plutelių
Pusę medaus ištirpinkite vandenyje ir virkite ant silpnos ugnies, kol liks 3 l skysčio. Įpilkite dar 4 l vandens, sudėkite likusį medų, suvyniotus į marlę apynius ir virkite, kol skysčio liks tik pusė. Tada skystį ataušinkite, leiskite jam nusistovėti, nupilkite į švarų medinį, molinį ar stiklinį indą. Mieles ištrinkite su cukrumi, užtepkite ant trijų duonos plutelių ir įmeskite į skystį. Gėrimą laikykite šiltoje vietoje, kad parūgtų. Po 2 parų pluteles išimkite, į skystį supilkite šiek tiek pašildytas bei medumi pasaldintas spanguolių sultis, suberkite vanilę ir dar rauginkite 2–3 paras. Midų supilkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite vėsioje vietoje 2–4 savaites.
Serbentų midus
Reikės: 1 dalis medaus 3 dalys vandens pagal skonį serbentų sulčių mielių vanilės
Į emaliuotą puodą supilkite vandenį, sudėkite medų ir virkite maišydami bei graibydami putas, kol jų visai neliks. Puodą nukaiskite, atvėsinkite, pagal skonį įpilkite serbentų sulčių, įdėkite mielių (10 l skysčio – 200–300 g mielių), pridenkite indą marle ar linine skarele, pastatykite šiltoje vietoje ir rauginkite 12–13 parų, kol skystis gerai nusistovės. Midus turi būti skaidrus, be nuosėdų. Vanilę suberkite midui rūgstant. Išrūgusį midų supilstykite į butelius ir sandariai užkimškite. Midų laikykite bent mėnesį.
Parengė Jurga Motiejūtė