58 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad renkantis prekę jiems svarbus jos pakuotės ergonomiškumas.
Tai parodė aliejaus „Vilnius“ gamintojų užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa. Tyrimo duomenimis, daugiau nei trečdaliui gyventojų labiausiai ergonomiškumo trūksta virtuvėje.
„21 proc. Lietuvos gyventojų pakuotės ergonomiškumą įvardino kaip labai svarbų, renkantis prekę, o 37 proc. šį bruožą laiko greičiau svarbiu. Pakuotei šiuo požiūriu reiklesni miestų gyventojai ir žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą. Tai signalizuoja gamintojams, kad pakuotės ergonomiškumas yra vienas iš vartotojo apsisprendimą įtakojančių veiksnių, nepaisant sunkesnės ekonominės situacijos, todėl mes ketiname į tai atsižvelgti, siūlydami naujus sprendimus“, – teigia „Vilniaus“ aliejų gaminančios bendrovės „Tikras kelias“ marketingo vadovė Dailė Cilcė.
Apklausa taip pat parodė, kad namų aplinkoje lietuviams ergonomiškumo labiausiai trūksta būtent virtuvėje – taip teigia daugiau nei trečdalis (38 proc.) respondentų. „Nors ergonomiškumo kriterijus dažniausiai taikomas darbe, namuose jis taip pat aktualus. Tinkamai įrengta virtuvė ir ergonomiški prietaisai ne tik padeda komfortabiliau jaustis, bet ir greičiau atlikti reikalingus veiksmus“, – sakė aliejaus gamintojai.
D. Cilcės teigimu, tai, kad kita dalis apklaustųjų teigia pasigendą ergonomiškumo svetainėse (20 proc.) ir miegamuosiuose (15 proc.), taip pat gali suteikti pagrindo atitinkamiems gamintojams pasiūlyti naujų sprendimų arba atnaujinti esamus produktus, padarant juos ergonomiškesnius ir taip pritraukiant papildomą dalį vartotojų.
Ergonomiškumo kriterijus bene pirmiausia buvo pradėtas taikyti darbo aplinkoje. Jis reiškia darbo vietos, aplinkos, įrankių pritaikymą prie žmogaus fiziologinės specifikos. Tinkami ergonomiškumo pavyzdžiai – pagal taisyklingą kūno laikyseną gaminamos kėdės, apšvietimo stiprumo darbo vietoje reikalavimai, atstumo tarp akių ir kompiuterio rekomendacijos ir pan. Ergonomiškumas darbo aplinkoje yra svarbus kriterijus, nes čia jis tiesiogiai susijęs su sąlygų efektyviam darbui sudarymu.
Vėliau ergonomiškumo kriterijai imti taikyti ir kitoms žmogaus gyvenimo sritims, tokioms kaip virtuvė. Pastarojoje ergonomiškumą sukuria įvairios detalės – nuo prietaisų, iki tinkamo virtuvės baldų ir jų dalių išdėstymo.
Reprezentatyvią gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „RAIT“. Tiesioginio interviu būdu buvo apklausta 1017 gyventojų.