1. Vartokite ką tik pagamintą maistą vietoj šalto ar žalio
Žmonės, kurie skundžiasi prastu virškinimu, turėtų dažniau valgyti karštą bei ką tik paruoštą maistą ir kaip įmanoma rečiau užkandžiauti žaliu ir šaltu maistu. Vietoj sumuštinių ar net žalių daržovių užkandžių, rinkitės daržovių troškinius ir sriubas. Venkite juos užgerti šaltais gėrimais.
2. Gerai sukramtykite ir neskubėkite valgyti
Jei siekiate idealaus varianto, kiekvieną kąsnį turėtumėte sukramtyti apytiksliai 30 kartų, taip jį paverstumėte vientisa mase ir leistumėte seilių fermentams apvirškinti maistą prieš jam patenkant į skrandį. Taip pat prieš į burną įdedant naują kąsnį, patariama padaryti poros sekundžių pertrauką, tokiu būdu greičiau pajusite sotumą ir neapkrausite virškinamojo trakto. Na, jei iki 30 kartų neištveriate, bent jau nerykite paskubomis.
3. Valgykite ramioje ir atpalaiduojančioje aplinkoje
Jei padarytumėte lyginamąjį bandymą, iškart pastebėtumėte, kad valgydami ramioje aplinkoje jaučiatės kur kas geriau, o virškinimo procesas daug sklandesnis. Valgydami venkite žiūrėti televizorių, skaityti ar užsiimti kokiais nors kitais darbais.
4. Valgykite „kuo paprasčiau“
Vienu metu valgydami įvairių rūšių maistą apkraunate virškinimo sistemą. Geriausia, kad maisto porciją sudarytų ne daugiau nei trys skirtingi maisto produktai.
5. Vaisius kramsnokite tik tarp pagrindinių valgių
Žali vaisiai drėkina virškinimo sistemą, tačiau tiems, kurie dažnai kenčia nuo pilvo pūtimo ir žarnyno dujų, patariama valgyti apvirtus ar keptus vaisius. Venkite vaisius valgyti desertui po pagrindinio patiekalo – tai gali sukelti ką tik suvartoto maisto puvimą ir taip sulėtinti virškinamąjį darbą.
6. Gerkite karštą vandenį ir vaistines arbatas
Karštas vanduo puiki priemonė paspartinti virškinimą. O jeigu į karštą vandenį įmesite kelis gabalėlius imbiero šaknies, gausite puikią virškinimą skatinančią arbatą. Imbieras, naudojamas ruošiant maistą, išlaiko tas pačias savybes. Kitos žolinės arbatos, tokios kaip ramunėlių, pipirmėtės ar cinamono, taip pat palankiai veikia virškinamąjį traktą.
7. Valgykite tik šviežią maistą
Šviežiai pagamintas maistas visada greičiau suvirškinamas nei vakarykštis. Stenkitės kas kartą valgyti naujai pagamintą maistą, o ne jo likučius.
8. Nepersivalgykite
Besaikis maisto vartojimas sukelia virškinimo sistemos sutrikimų, senovės ajurvedos medicinos šalininkai pataria per dieną suvalgyti tokį maisto kiekį, koks tilptų į du sujungtus delnus. Pratinkitės pakilti nuo stalo, kol dar nesate visiškai sotūs.
9. Po valgio – ramybė
Virškinimas – nepaprastas ir labai sudėtingas procesas, kurio neturėtų trikdyti kiti darbai, ypač fizinis krūvis. Geriausia, jei iškart pavalgę, kelias ar keliolika minučių pabūsite ramiai ir leisite virškinamajam traktui pasiruošti darbui.
10. Gerkite daug vandens
Nepakankamas vandens kiekis organizme – pagrindinė vidurių užkietėjimo priežastis. Toks nemalonus pojūtis gali sukelti žarnyno ligas ir gerųjų bakterijų sumažėjimą, o tai taip pat sukelia virškinimo sistemos sutrikimų.
11. Papildykite organizmą dietinėmis skaidulomis
Dietinės skaidulos būtinos kiekvieno žmogaus organizmui – jos gerina ir aktyvina žarnyno veiklą, mažina puvimo procesus, nukenksmina tulžies rūgštis, kurių perteklius valgant riebų maistą kenkia žarnų gleivinei ir kita. Šių skaidulų galite gauti valgydami džiovintus vaisius, tokius kaip datules ar slyvas, taip pat pupas, lęšius, žirnius. Kiekvieną patiekalą pagardinkite žiupsneliu linų sėmenų, mat jos – pagrindinis dietinių skaidulų šaltinis.
12. Atlikite maisto produktų netoleravimo testą
Dauguma žmonių nė nenutuokia, kad jų organizmai alergiški vieniems ar kitiems maisto produktams, dėl to juos nuolat vartojant sutrinka virškinimas, ima didėti svoris. Dažniausi pacientų netoleruojami produktai – pienas ir jo gaminiai.
13. Papildykite žarnyną gerosiomis bakterijomis
Žodis „bakterija“ pirmiausia asocijuojasi su neigiama reikšme, tačiau ne visos bakterijos blogos. Žarnynui ir virškinamajam traktui ypač svarbios lactobacillus, acidophillus ir bifido bakterijos, kurios yra laikomos gerosiomis probiotinėmis bakterijomis. Kai kurių iš jų galima rasti jogurtuose, kitų – pakankamai gauti su maisto papildais.
14. Jei šie patarimai nepadėtų, kreipkitės į specialistus
Jeigu nepavyko išspręsti virškinimo problemų, patariame kreiptis į šeimos gydytoją ar dietologą. Jie greičiausiai skirs probiotikų ar kitų virškinimą skatinančių vaistų, kurie iki galo subalansuos virškinamosios sistemos darbą.
R. Čepulinskaitė