• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

14 patarimų geresniam virškinimui

Tikriausiai ne kartą teko girdėti indų patarlę – „esi tai, ką valgai“. Ji visiškai teisinga, nes žmogaus kūnas įsisavina tas maistines medžiagas, kurias suvartojame. Kita vertus, galima valgyti pačios aukščiausios kokybės produktus, tačiau jeigu virškinimo traktas – silpnas, organizmas neįsisavins būtiniausių ir reikalingiausių maisto medžiagų. Gydytoja Susan E. Brown siūlo 14 žingsnių programą, padėsiančią pagerinti virškinimą ir paskatinti organizmą įsisavinti maistingąsias medžiagas.

Tikriausiai ne kartą teko girdėti indų patarlę – „esi tai, ką valgai“. Ji visiškai teisinga, nes žmogaus kūnas įsisavina tas maistines medžiagas, kurias suvartojame. Kita vertus, galima valgyti pačios aukščiausios kokybės produktus, tačiau jeigu virškinimo traktas – silpnas, organizmas neįsisavins būtiniausių ir reikalingiausių maisto medžiagų. Gydytoja Susan E. Brown siūlo 14 žingsnių programą, padėsiančią pagerinti virškinimą ir paskatinti organizmą įsisavinti maistingąsias medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Vartokite ką tik pagamintą maistą vietoj šalto ar žalio

Žmonės, kurie skundžiasi prastu virškinimu, turėtų dažniau valgyti karštą bei ką tik paruoštą maistą ir kaip įmanoma rečiau užkandžiauti žaliu ir šaltu maistu. Vietoj sumuštinių ar net žalių daržovių užkandžių, rinkitės daržovių troškinius ir sriubas. Venkite juos užgerti šaltais gėrimais.

REKLAMA

2. Gerai sukramtykite ir neskubėkite valgyti

Jei siekiate idealaus varianto, kiekvieną kąsnį turėtumėte sukramtyti apytiksliai 30 kartų, taip jį paverstumėte vientisa mase ir leistumėte seilių fermentams apvirškinti maistą prieš jam patenkant į skrandį. Taip pat prieš į burną įdedant naują kąsnį, patariama padaryti poros sekundžių pertrauką, tokiu būdu greičiau pajusite sotumą ir neapkrausite virškinamojo trakto. Na, jei iki 30 kartų neištveriate, bent jau nerykite paskubomis.

REKLAMA
REKLAMA

3. Valgykite ramioje ir atpalaiduojančioje aplinkoje

Jei padarytumėte lyginamąjį bandymą, iškart pastebėtumėte, kad valgydami ramioje aplinkoje jaučiatės kur kas geriau, o virškinimo procesas daug sklandesnis. Valgydami venkite žiūrėti televizorių, skaityti ar užsiimti kokiais nors kitais darbais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Valgykite „kuo paprasčiau“

Vienu metu valgydami įvairių rūšių maistą apkraunate virškinimo sistemą. Geriausia, kad maisto porciją sudarytų ne daugiau nei trys skirtingi maisto produktai.

5. Vaisius kramsnokite tik tarp pagrindinių valgių

Žali vaisiai drėkina virškinimo sistemą, tačiau tiems, kurie dažnai kenčia nuo pilvo pūtimo ir žarnyno dujų, patariama valgyti apvirtus ar keptus vaisius. Venkite vaisius valgyti desertui po pagrindinio patiekalo – tai gali sukelti ką tik suvartoto maisto puvimą ir taip sulėtinti virškinamąjį darbą.

REKLAMA

6. Gerkite karštą vandenį ir vaistines arbatas

Karštas vanduo puiki priemonė paspartinti virškinimą. O jeigu į karštą vandenį įmesite kelis gabalėlius imbiero šaknies, gausite puikią virškinimą skatinančią arbatą. Imbieras, naudojamas ruošiant maistą, išlaiko tas pačias savybes. Kitos žolinės arbatos, tokios kaip ramunėlių, pipirmėtės ar cinamono, taip pat palankiai veikia virškinamąjį traktą.

REKLAMA

7. Valgykite tik šviežią maistą

Šviežiai pagamintas maistas visada greičiau suvirškinamas nei vakarykštis. Stenkitės kas kartą valgyti naujai pagamintą maistą, o ne jo likučius.

8. Nepersivalgykite

Besaikis maisto vartojimas sukelia virškinimo sistemos sutrikimų, senovės ajurvedos medicinos šalininkai pataria per dieną suvalgyti tokį maisto kiekį, koks tilptų į du sujungtus delnus. Pratinkitės pakilti nuo stalo, kol dar nesate visiškai sotūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Po valgio – ramybė

Virškinimas – nepaprastas ir labai sudėtingas procesas, kurio neturėtų trikdyti kiti darbai, ypač fizinis krūvis. Geriausia, jei iškart pavalgę, kelias ar keliolika minučių pabūsite ramiai ir leisite virškinamajam traktui pasiruošti darbui.

10. Gerkite daug vandens

Nepakankamas vandens kiekis organizme – pagrindinė vidurių užkietėjimo priežastis. Toks nemalonus pojūtis gali sukelti žarnyno ligas ir gerųjų bakterijų sumažėjimą, o tai taip pat sukelia virškinimo sistemos sutrikimų.

REKLAMA

11. Papildykite organizmą dietinėmis skaidulomis

Dietinės skaidulos būtinos kiekvieno žmogaus organizmui – jos gerina ir aktyvina žarnyno veiklą, mažina puvimo procesus, nukenksmina tulžies rūgštis, kurių perteklius valgant riebų maistą kenkia žarnų gleivinei ir kita. Šių skaidulų galite gauti valgydami džiovintus vaisius, tokius kaip datules ar slyvas, taip pat pupas, lęšius, žirnius. Kiekvieną patiekalą pagardinkite žiupsneliu linų sėmenų, mat jos – pagrindinis dietinių skaidulų šaltinis.

REKLAMA

12. Atlikite maisto produktų netoleravimo testą

Dauguma žmonių nė nenutuokia, kad jų organizmai alergiški vieniems ar kitiems maisto produktams, dėl to juos nuolat vartojant sutrinka virškinimas, ima didėti svoris. Dažniausi pacientų netoleruojami produktai – pienas ir jo gaminiai.

13. Papildykite žarnyną gerosiomis bakterijomis

Žodis „bakterija“ pirmiausia asocijuojasi su neigiama reikšme, tačiau ne visos bakterijos blogos. Žarnynui ir virškinamajam traktui ypač svarbios lactobacillus, acidophillus ir bifido bakterijos, kurios yra laikomos gerosiomis probiotinėmis bakterijomis. Kai kurių iš jų galima rasti jogurtuose, kitų – pakankamai gauti su maisto papildais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

14. Jei šie patarimai nepadėtų, kreipkitės į specialistus

Jeigu nepavyko išspręsti virškinimo problemų, patariame kreiptis į šeimos gydytoją ar dietologą. Jie greičiausiai skirs probiotikų ar kitų virškinimą skatinančių vaistų, kurie iki galo subalansuos virškinamosios sistemos darbą.

R. Čepulinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų