• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl sparčiai augančio mūsų planetos gyventojų skaičiaus ir vis nuožmesnės kovos už likusius jos resursus pasaulis iki 2050 m. gali neatpažįstamai pasikeisti, perspėjo vakar Vašingtone pasibaigusios Amerikos mokslo pažangos asociacijos  (AAAS) metinėje konferencijoje dalyvavę mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų Organizacijos ekspertai prognozuoja, kad šiemet pasaulio gyventojų skaičius viršys 7 milijardus, o iki 2050 metų išaugs iki 9 milijardų. Beveik visas šis augimas vyks dėl demografinio sprogimo neturtingose šalyse, daugiausia Afrikoje ir Pietų Azijoje, remdamasis pelno nesiekiančios organizacijos „Population Council" duomenimis, pranešė „Physorg.com“.

REKLAMA

Kad juos visus būtų galima pamaitinti, mums per artimiausius 40 metų reikės pagaminti tiek maisto, kiek iš viso jo turėjome per paskutiniuosius 8 000 metų, AAAS konferencijoje pareiškė Pasaulinio laukinės gamtos fondo atstovas Jasonas Clayus. Jo teigimu, jeigu dabartinė pasaulio gyventojų skaičiaus didėjimo tendencija išliks tokia pat, iki 2050-ųjų mūsų planeta nebeatpažįstamai pasikeis.

REKLAMA
REKLAMA

Sparčiai didėjantis gyventojų skaičius dar labiau pagilins tokias rimtas problemas kaip naudingųjų iškasenų trūkumas, konferencijoje sakė Ohajo universiteto (JAV) Populiacijos tyrimų iniciatyvos programos direktorius Johnas Casterline'as, sakoma pranešime.

Jo teigimu, prognozuojama, kad per artimiausius 40 metų išaugs ir gyventojų pajamos: vidutiniškai tris kartus visame pasaulyje ir net penkis kartus neturtingose valstybėse, o tai savo ruožtu dar labiau sukomplikuos pasaulinį maisto produktų tiekimą. Didėjant pajamoms žmonės „kils aukštyn" maisto grandine ir vartos daugiau mėsos, nei būtų sau leidę turėdami mažiau pinigų, teigia ekspertai.

Pusei kilogramo mėsos pagaminti reikia maždaug 3,4 kilogramų grūdų, o pusei kilogramo sūrio ar kiaušinių – nuo 1,5 iki 2 kg grūdų. „Daugiau žmonių, daugiau pinigų, daugiau vartojimo, bet ta pati planeta", – pabrėžė J. Clayus, ragindamas mokslininkus ir pasaulio šalių vyriausybes imtis esminių pokyčių maisto produktų gamyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų