Tyrimą publikavo „European Respiratory Journal“ leidinyje, skelbiama „lenta.ru“.
Specialistai aptiko, kad buvusių rūkalių, vidutiniškai per dieną suvalgančių daugiau nei du pomidorus ar tris obuolius, plaučių funkcionalumas mažėja lėčiau, negu tų, kurie valgė mažiau nei vieną pomidorą ar obuolį per parą.
„Tyrimas rodo, kad dieta gali padėti atstatyti pažeistus plaučius žmonėms, kurie meta rūkyti, o taip pat galima teigti, kad mityba, paremta vaisiais, gali sulėtinti natūralaus plaučių senėjimo procesą, net jeigu jūs niekada ir nerūkėte“, – pažymima pranešime.
Mokslininkų išsamios išvados yra paremtos 2002-aisiais atlikto 650 Vokietijos, Norvegijos ir Didžiosios Britanijos pacientų plaučių būklės ir dietos tyrimais. Po dešimties metų, 2012-aisiais, buvo atliktas pakartotinis tyrimo dalyvių tyrimas.
Specialistai pažymi, kad plaučių darbo „kokybė“ pradeda prastėti sulaukus 30-ies.